SCHRöDINGEROV PAS

Neobičan slučaj iz Bjelovara: Slika i čip pokazuju da je kujica mrtva, a ona spava u azilu

Rješavanje misterija potrajalo je neko vrijeme, a otkriveno je kako su za sve krivi - veterinari

Viki 

 Šapa Azil Bjelovar

Priča koja stiže iz udruge Šapa Bjelovar lako je mogla poteći iz pera Agathe Christie. Kraljica krimića sigurno bi ga nazvala, recimo, ‘Čudni slučaj crnog psa‘ i glavni junak bi bio Hercule Poirot. Jajoliki Belgijanac popio bi nekoliko šalica kakaa prije nego bi razotkrio što se zapravo dogodilo. Evo podataka koje bi dobile njegove genijalne sive stanice i koje bi mu bile dovoljne da riješi slučaj.

Nakon završetka brige o psima tog dana, predsjednica udruge dolazi doma. Netom je stigla doma, kad je komunalni redar zove i kaže joj da je jedan pas, čipiran na udrugu, pronađen mrtav u općini Šandrovac. . Žena pomisli da to može biti samo jedan od dva psa koja su nestala prije par godina i čiji novi vlasnici nisu stigli promijeniti podatke na čipu, pa zato on i dalje glasi na njih. Ali ne, komunalni redar diktira broj čipa i ispada da je riječ o psu kojeg je ona ostavila u azilu petnaest minuta prije.

- To nije ni teorijski moguće. Ona je ostala u azilu, dakle, nije mogla u kratkom vremenu pobjeći i doći tako daleko. Zovem druge članove, svi idemo do udruge. Pitamo se je li moguće da je pobjegla dan prije, ali znamo da nije, pa svi psi su nam tamo. Osim toga, Viki se boji buke, nikad sama ne izlazi iz dvorišta, ne bi prišla nekom nepoznatom, tko bi je recimo autom odveo tamo - objavila je predsjednica udruge Danijela Kranjec na Facebooku.

Komunalni redar joj nakon nekog vremena šalje i sliku, i zaista, to je Viki. Ona zove volontere da im javi, a komunalnom redaru kaže da će oni preuzeti psa.

- Srknem gutljaj kave i ponovo brzinski bacam oko na sliku i sad vidim nešto što na prvu nisam. To je Viki, ali nije Viki. Specifične šare koje ima, onako smeđe-crne su tu, prednje i zadnje šape su iste, ali rep je,koliko se može vidjeti,malo drugačiji. Pas je slikan iz profila tako da se ne vidi kompletna njuška ali ne odgovaraju mi baš potpuno oznake oko očiju... - dodala je Danijela.

Volonteri su se vrlo brzo našli u prostorijama udruge i odmah su otišli do dijela u kojem treba biti Viki i, zaista, pas je tamo. Ali je istovremeno Viki mrtva u udaljenom selu. Sad im je još manje toga jasno. Nije jasno ni komunalnom redaru - on im šalje sliku broja čipa na čitaču, one njemu sliku njene knjižice i živog psa. Idućih sat i pol pokušavaju riješiti misteriju. A onda uspiju raspetljati priču. I nevjerojatna je.

Viki ima sestru Vilmu. a njih dvije su u Šapu stigle zajedno 2015. godine. Vilma je početkom 2018. godine udomljena u Šandrovac, gdje je na kraju i pronađeno njeno tijelo.

- Obje su istog dana čipirane u Veterinarskoj stanici Bjelovar koja je napravila grešku koja je uzrokovala sve naknadne šokove. U knjižice su unijeli krive čipove: Vikici Vilmin,a Vilmi Vikičin... Po čipu, kod nas je sve vrijeme Vilma. Nevjerojatno je da gotovo deset godina to nije primijećeno...Niti su primijetili oni kod samog čipiranja i izdavanja knjižica, niti naknadno kod redovnih cijepljenja. Kako su bile čipirane i kod nas uvedene u evidencije,znalo se koja je koja po imenu,nije bilo nikad potrebe ići provjeravati čipove. I gotovo deset godina je šlampavost tad nadležne ambulante ostao neotkriven - istaknula je Danijela.

Što se točno Vilmi dogodilo, nikad neće saznati. Na tijelu nije bilo nikakvih tragova ozljeda.

- Budući da nakon ovoga više u ništa nismo sigurni, krenuli smo provjeravati sve čipove naših starosjedioca... - poručila je predsjednica udruge.

I samo uzgred napominjemo, kad već pišemo o ovom slučaju, da Viki još uvijek traži dom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:46