TUGA

Pas koji nikad neće napustiti azil: Pogledajte kako Ksemba drži svoju jedinu igračku

Postala je ona maskota skloništa, poznata po svojem karakteru i nepokolebljivosti

Kujica Ksenija

 Azil Osijek

Svi koji prate rad osječkog azila ili su ga ikad posjetili, znaju za Ksembu. Punog imena Ksenija, ova je nepokretna i inkontinentna kujica opakog karaktera postala maskota tog skloništa. Istina je da često nosi brnjicu i da, svaki put kad netko uđe u kućicu azila, ona je onaj pas koji laje kao manijak iz sobe s krevetićima za djecu, gdje su smješteni psi s invaliditetom. Ksemba je opaka i to svima daje do znanja.

No, čini se kako ima ona i svoju meku stranu. Premda se mnogi koji je godinama poznaju, a među njima i predsjednica udruge Pobjede Ivana Crnoja, kunu kako je ona, kad je čovjek upozna, prekrasnog karaktera i veoma mila, mi je takvu nismo doživjeli, pa im tek možemo vjerovati na riječ. Zato nas je ova fotografija, kao i mnoge druge, osupnula. Pokazala nam je drugu Ksembinu stranu: ona je jaka i opaka, prava frajerica, ali je u principu tužan pas. Ležala je danima u jarku nakon udarca automobila, potom su je spasili, pa je dobila kolica. No, tu su problemi sa zdravljem - s prednjim nogama, kao i česte upale mjehura, jer je zaposlenici volontera izmokravaju, ali nikad se to ne može napraviti skroz do kraja. Uz sve to, živi u azilu i nikad je nitko nije ni poželio udomiti.

Razloga je nekoliko: ženka je, crna i u kolicima. Šanse za udomljenje su nikakve. Koliko god se zaposlenici azila trudili, znaju da je nitko neće udomiti. Zna to, vjerojatno, i ona. Zbog toga pokazuje da je opaka, da ne bi pokazala koliko je tužna. I premda se u skloništu trude oko nje, jasno je da će ona tamo živjeti do kraja svojih dana. Bit će ona njihova kraljica azila, naravno, ali sve što ima na ovom svijetu je njen krevetić, kolica i ovaj mali plišanac. Više je to nego što je imala prije nego je došla u azil, ali opet, tužna je to slika jer ona, kao i svaki drugi pas, želi svoj dom i svojeg vlasnika. Ne želi ona biti kraljica azila, nego kraljica svojeg doma.

image

Kujica Ksenija

Azil Osijek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:56