MONSTRUM JOŠ NA SLOBODI

Zara i Zen, psi koji su upucani kod Bjelovara, super se oporavljaju: ‘Najradije bismo otvorili šampanjac!‘

Iako je propisana kazna za ovakvo zlodjelo do godine dana zatvora, te je azil prijavio slučaj, policija još nije uspjela locirati počinitelja
 Azil Šapa Bjelovar

Sjajne vijesti stižu iz bjelovarskog Azila Šapa Bjelovar, nakon stravične priče koja je početkom godine zgrozila Hrvatsku.

Zen i Zara, dva nikome kriva psa, propucana su u naselju Donja Šušnjara, u Općini Štefanje nedaleko Bjelovara i nanesene su im teške ozljede. Nekako su se tada doslovce dovukli i zatražili pomoć, ali prognoze su bile krajnje neizvjesne, naročito za Zaru kojoj je monstrum koji šeta gradom s vatrenim oružjem u ruci nanio osobito teške ozljede te nije bilo sigurno hoće li se izvući.

- Prvo nas je Zen potpuno oborio s nogu pokazavši nam koliko povjerenje ima u nas kad se odvažio pokušati nam se uvaliti u krilo, a onda je na scenu stupila Zara! Prvi put,nakon sedam dana borbe i neizvjesnosti, nakon hrpe tableta i nakon što joj je već u dva navrata morao biti uveden kateter i već je za sutra bio dogovoren i treći put, Zara je samostalno mokrila i to dvaput. Blokada je ipak, kako smo se i nadali bila "samo psihička". Trebalo je vremena, trebalo je bezbroj nošenja van i pokušaja. Nosili smo ju na mjesta kamo smo vodili Zena, misleći kako će ju sinov (da, i to smo utvrdili, Zara je Zenova mama) miris potaknuti, no, nije pomoglo - kažu u Šapi sretni zbog ovakvog razvoja događaja, piše Moj Portal.

Volonterka Danijela Kranjec, koja brine o psima, joj je tako obukla jaknicu, uzela ju u naručje i izašle su. No, za razliku od drugih dana, Zara se pomalo opustila i, iako još uvijek u zavojima zbog teških ozljeda, počela šepati, ali i radoznalo njuškati okolo što je sjajan znak oporavka. Zatim je, prvi puta nakon više od tjedan dana, čučnula i obavila nuždu.

- Frajerski me pogledala nakon toga kao da mi govori "OK, sad možemo ići u kuću". Krenule smo natrag, ovaj put ona diktira tempo, polako korača pored mene, pa malo zastane, pa opet krene... I u jednom trenutku, bez ikakve najave, ponovno čučanj, kao da je to radila od kad je kod nas milijun puta. Otresla se nakon toga, onako od glave do pete, kao da je ogromni teret skinula s leđa i krenula naprijed. Ovaj put je ona mene vodila... Počela je sve više zastajkivati kako smo se približavale Šapi i kako je buka pasa postajala sve glasnija. U jednom momentu, onako tipično za nju, preplašeno i u panici, podvukla je rep između nogu, spustila se u puzajući položaj i ostala tako, samo su oči sijevale na sve strane očekujući valjda nekakvu opasnost od nekuda. Shvatila sam hint... Ponovo ju uzela u naručje, umotala ju još dodatno i u svoju jaknu i krenula natrag prema kući - objavila je Danijela na stranicama udruge.

U međuvremenu, za počinitelja nema kazne. Iako je kaznena prijava podnesena, a Kaznenim je zakonom predviđeno do godine dana zatvora za onoga tko muči ili ubije životinju, nitko zasad nije priveden. Neslužbeno doznajemo kako se u mjestu Donja Šušnjara, gdje se zločin dogodio otprilike zna tko bi to mogao biti, no kako nema dokaza policiji je teško optužiti potencijalnog počinitelja. Također, još nije utvrđeno ni točno kojim je oružjem monstrum nanio toliko teške ozljede kujici Zari i njenom sinu.

Iako su vijesti dobre, pred oba psa je dug put do potpunog oporavka. Zen će se, kaže nam Danijela, ranije oporaviti i ići u postupak udomljavanja. Ne sumnjamo da će njegova tužna priča, ali i volja za životom koju je pokazao, privući dobru dušu koja će mu pružiti topao dom pun ljubavi. Za Zaru će to biti malo duži postupak jer je njoj još uvijek šapa zamotana na prsa, rane i frakture teško zarastaju i sada je na vremenu da učini svoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:05