‘NEMOGUĆE‘

Obitelj se žalila da ima problem s insektima, a kad su probušili rupu u zidu imali su što vidjeti: ‘Ispale su tisuće!‘

Ubrzo se otkrio da se zapravo radi o spremištu djetlića koji su u rupu u zidu sakrili desetke tisuća žireva za zimnicu

Zid, Ilustracija

 -/Photoalto/Profimedia/-/photoalto/profimedia

Kad je Nick Castro primio poziv da jedna kuća u Kaliforniji ima problema s insektima ili miševima, ovaj specijalist za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju mislio je da je neka životinja zapela u zidovima. No kad je probušio rupu u knauf ploči, ugledao je prizor kakav nije vidio u 20 godina koliko radi ovaj posao, piše Washington Post.

Iz zida su ispale tisuće žireva, a još ih se čitava hrpa prosula po podu kad je Nick zagurao ruku u rupu. Ubrzo je otkrio da se zapravo radi o spremištu djetlića koji su u rupu u zidu sakrili desetke tisuća žireva za zimnicu. Ukupna težina žireva bila je veća od 300 kilograma.

‘Bio sam šokiran kad sam vidio koliko toga ima‘, kazao je Nick. ‘Očekivali smo možda nekoliko šaka žireva, a ne ovoliku količinu. Nitko ne bi pomislio da je ovako nešto moguće.‘

Castro (42) je fotografije blaga djetlića objavio na Facebook stranici svoje tvrtke, a objava je ubrzo prikupila stotine lajkova i komentara.

Otkako radi na poslovima dezinsekcije i deratizacije, svjedočio je mnogim slučajevima u kojima su se životinje uselile u domove ljudi i pronašle njihovu hranu. Jednom je, tako, ulovio čak 60 štakora koji su kroz kanalizacijske cijevi ušli u kuću i pokušali doći do posude s psećom hranom.

15. prosinca dobio je poziv od zabrinutog vlasnika kuće u Kaliforniji kome su iz zidova počeli izlaziti nekakvi crvići. Nick je mislio da će u zidu, kao i obično, pronaći mrvu životinju, no ondje je bila gomila žireva.

‘Ove su ptice bile doista vrijedne. Bilo je ludo - žirevi nisu prestajali ispadati!‘

Nick je probušio još nekoliko rupa u knaufu, a žireve koje je sakupio odnio je u osam velikih vreća.

Dok su nosili vreće u auto, primijetili su djetliće i rupe koje su ovi izbušili na vanjskom zidu kuće.

Castro kaže kako je gomilanje žireva trajalo sigurno više od dvije godine.

Paul Bannick, ornitolog i stručnjak za djetliće, rekao je da žirov djetlić, vrsta uobičajena na zapadnoj američkoj obali, često skupi tisuće oraha za zimu. Žirovi djetlići mogu izbušiti male rupe u gotovo svemu - drveću, kućicama za ptice, kolibama, kućama - kako bi spremili hranu, rekao je.

Žir je silno važan za razmnožavanje ptica, kaže Bannick, jer pomaže ženkama djetlića da ostanu site i zdrave tijekom zime.

‘To je kompulzivan proces‘, rekao je Bannick, direktor Conservation Northwesta, organizacije za očuvanje divljih životinja u Seattleu. Ako djetlići znaju da na zemlji ima žireva, ‘sakupit će i spremiti koliko god mogu.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:34