PREDIVNO

Snimka koja je izazvala oduševljenje: mama roda odabrala je neobično mjesto za savijanje gnijezda

Autor snimke uživao je u prizoru koji se odvijao pred njegovim očima
Ilustracija
 Wolfgang Dufner/Panthermedia/Profimedia

Premda je u našim gradovima nekim njihovim stanarima još uvijek neobično vidjeti divlju životinju koja normalno živi u njihovoj blizini, diljem svijeta su to uobičajeni prozori. Znanstvenici su dokazali kako su se mnoge životinje uspješno prilagodile životu među ljudima, u novim uvjetima i na nove načine. Zbog toga nam prizori divljih životinja ne bi trebali biti neuobičajeni niti bi nas trebali plašiti.

Među tim životinjama je svakako i ova roda, koja je gnijezdo savila i na svijet donijela malene u centru grada. Neobičan je to prizor, moramo priznati, vidjeti pticu kako se smireno brine za mališane okružena staklenim neboderima. No, s obzirom na urbani stil života, očito je da se na ovakve prizore moramo naučiti. Premda je ljepše da je životinja u šumi, daleko od opasnosti koje joj prijete od civilizacije, čini se kako su oni naše novo normalno.

Mama roda je, nimalo uznemirena okolišom, brinula za svoje mališane. Očigledno je kako se navikla na zvuke grada, kao i opasnosti koje joj tu prijete. Procijenila je kako je njeno gnijezdo sigurno mjesto za mališane. S obzirom na to da su majke uvijek u pravu, a mališani izgledaju dobro i zdravo, čini se kako je dobro odabrala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:45