KOJI UŽITAK

VIDEO: Nije ga bilo briga što drugi misle. Uživao je u snijegu kao da sutra ne postoji

Gospodin zvani Blizzard unatoč činjenici da ima 25 godina zabavio se kao malo dijete
Ilustracija
 Alexander Demianchuk/Tass/Profimedia

Polarni medvjed zvani Blizzard izazvao je pravo oduševljenje na Facebooku kada je pred kamerama, za koje nije nimalo mario, pokazao koliko voli snijeg. Uživao je pomalo lijeno i sporo, no svakako se vidi da mu je drago što se može valjati u toj hladnoj padalini. Nažalost, nije riječ o slobodnom medvjedu, nego onom smještenom u Point Defiance Zoo & Aquarium. Riječ je o kombiniranom zoološkom vrtu, akvariju i botaničkom vrtu smještenom u američkoj Tacomi. Prostire se na 29 hektara, a u njemu živi čak 367 životinjskih vrsta.

Veliku pozornost posjetitelja privlače upravo Blizzatd i njegova ekipa. Kako i ne bi kad je riječ o najvećim kopnenim mesojedima na svijetu. Kako piše National Geographic, mužjaci mogu biti teški od 450 do 1000 kilograma, dok su ženke skoro dva puta lakš. Mogu živjeti 25-30 godina, a kada se uspravi odrasli mužjak može biti visok 3,35 metara. Snažni su plivači, a njihove velike prednje šape koje koriste za veslanje blago su prekrivene plovnom kožicom.

Žive na jednom od najhladnijih mjesta na planetu i ovise o debelom sloju krzna koje im služi kao izolacija i prekriva slojeve masti koji ih griju. Krzno raste čak i na dnu njihovih šapa, što ih štiti od hladnih površina i osigurava im dobru kontrolu nad ledom. Bijelo im krzno omogućava kamuflažu u okruženju koje se sastoji od snijega i leda. Ispod svog krzna, polarni medvjedi zapravo imaju crnu kožu kako bi bolje upijali sunčeve zrake.

Uglavnom love tuljane. U potrazi za njima, uglavnom ih čekaju kod polomljenog leda koji tuljani koriste kako bi udisali zrak. Ako mu se ukaže prilika, polarni će medvjed jesti i lešine, kao što su mrtvi kitovi. Nemaju prirodnih neprijatelja, a zanimljivo je da, za razliku od mnogih vrsta, uopće nemaju strah od ljudi.

Ženke kopaju jazbine duboko u snježnim nanosima, što osigurava zaštitu i izolaciju od arktičkih zimskih uvjeta. Mladunčad rađaju zimi i obično rađaju blizance. Mladunčad sa svojim majkama živi oko 28 mjeseci kako bi naučili vještine preživljavanja na dalekom sjeveru. Ženke agresivno štite svoje mlade, ali nemaju pomoć svojih mužjaka samotnjaka. Zapravo, muški polarni medvjedi mogu ubiti mlade medvjede svoje vrste, tako da spadaju među najgore očeve životinjskog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:09