PAMETNA CURA

VIDEO: Srna strpljivo čeka da se vozači zaustave kako bi preko zebre prešla na drugu stranu ceste

Snimka je pogledana više od dva milijuna puta i izazvala je pravo oduševljenje
Jelen čeka na prelazak ceste
 Facebook

Divlje životinje koje su često u gradovima, ili tamo žive, ponašaju se u skladu s ljudskim pravilima. Moglo bi se reći da se zaista vode onom starom "Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin". Zapravo, moglo bi se reći da se te životinje u nekim situacijama ponašaju daleko pristojnije od samih građana.

Zanimljivo je kako su se životinje naučile na neka specifična pravila, recimo, ona u prometu. Razumiju što znači koje svjetlo ili zvuk na semaforu - naučile su to promatrajući okolinu i zaključujući kako je na određeni zvuk ili svjetlo sigurno proći. Moguće je da su neke od njih vidjele pripadnike svoje vrste koji su nastradali ne pridržavajući se prometnih pravila, pa im je jasno da oni to, ako žele preživjeti, moraju činiti.

Jedna od tih pametnih je i ova srna u Japanu, koja strpljivo čeka da joj netko stane kako bi prešla preko ceste. Nema tu semafora, ne može se pouzdati u nešto takvo, no razumije da bezglavo trčanje preko ceste može loše završiti. Zbog tog strpljivo stoji uz cestu, daje do znanja vozačima da želi prijeći i čeka da joj se netko zaustavi.

Snimljeno je ovo u gradu Naru, koji je poznat po tome da se jeleni tamo smatraju nebeskim životinjama koje štite grad i državu. Pitome srne lutaju gradom, posebno u Nara Parku, a prodavači tamo prodaju kekse za njih, pa ih se može i hraniti.

Snimka je pogledana više od dva milijuna puta, a mnogi su komentirali kako im je neobično ne to što srna stoji, nego što je razumjela da treba stati baš ispred pješačkog prelaza, a onda preko njega prijeći na drugu stranu ceste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:29