OPET SE RASPLAMSAO

Borba s vatrenom stihijom kod Trogira, vatrogasci će zoru dočekati na terenu: ‘Požar je i dalje aktivan‘

Požar je buknuo oko 11 sati te su u njegovu gašenju angažirani vatrogasci iz Trogira, Kaštela, Solina i Splita
Veliki požar kod Trogira
 Ante Čizmić, Božidar Vukičević/CROPIX

Nakon što je u ponedjeljak poslijepodne stavljen pod kontrolu, opet se rasplamsao požar koji je oko 11 sati planuo na području Segeta Gornjeg i Planog nedaleko od Trogira. Budući da gori u blizini dalekovoda, isključena je struja stanovnicima Segeta Gornjeg i onima u zaleđu Općine Marina. Zbog dima je zatvorena cesta Trogir - Seget Gornji. Dim je uzrokovao probleme u zračnom prometu pa nekoliko zrakoplova nije moglo sletjeti u splitsku zračnu luku. Izgorjelo je oko 500 hektara niskog raslinja, makije i borove šume. Oštećene su dvije napuštene kamp kućice i jedno plovilo.

image
Ante Cizmic/Cropix

- Nova fronta požara pojavila se nakon što su se povukli kanaderi. Radi se o fronti iznad Planog koja ide prema brdu. Na putu vatrene stihije nema kuća. Prema posljednjim informacijama izgorjelo je više od 500 hektara makije, borove šume i niskog raslinja. Požar je u jednome trenutku gasilo više protupožarnih zrakoplova. U posljepodnevnim satima stigli su i pripadnici kopnenih snaga OSRH, a problemi su počeli kad je zašlo sunce. Daleko od toga da je požar pod kontrolom, javlja reporter HRT-a.

image
Ante Cizmic/Cropix

Vatrogascima je cijeli dan probleme stvarao vjetar koji mijenja smjer. Međutim, kanaderi su učinili svoje. Tijekom poslijepodneva vatra otvorenog tipa prijetila je na više mjesta, ali je požar bio stavljen pod kontrolu. U splitskoj zračnoj luci dosta je letova otkazano - ili su preusmjereni na Zadar, a neki su se morali vratiti u Beč, Beograd ili Zagreb. Večer neće biti mirna za gasitelje u Planome. Sve će snage ostati na terenu jer je vjetar jak i mijenja smjer.

image
Ante Cizmic/Cropix

- Hrvatska kontrola zračne plovidbe procijenila je da je zbog ovog požara nesiguran prostor za slijetanje zrakoplova u zračnu luku pa je slijetanje zrakoplova oko sat vremena bilo preusmjereno. Tri su zrakoplova sletjela u zadarsku zračnu luku, jedan u zračnu luku dr. Franjo Tuđman u Zagrebu - rekao je Mate Melvan, voditelj službe prihvata i otpreme putnika u splitskoj zračnoj luci. Dva su avioprijevoznika poslijepodne otkazala svoje uzlijetanje s Resnika za utorak. Stanje se počelo normalizirati oko 15,30 sati pa će, zbog mjera zaustavljanja slijetanja, biti stanovitih kašnjenja u nastavku prometa, dodao je.

image
Ante Cizmic/Cropix

- Prema najnovijim informacijama, kuće nisu ugrožene i situacija je puno bolja nego što je bila. Požar još uvijek nije pod kontrolom. Zaustavljeno je širenje požara s južne strane i vatra više ne prijeti kućama. Požar je aktivan na sjeverno-istočnom dijelu. Imamo informaciju da su u požaru oštećene dvije kamp kućice, a nema ozlijeđenih vatrogasaca - rekao je za HRT glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

image
Ante Cizmic/Cropix

Dodao je kako su na terenu 170 vatrogasaca, 50 vozila, tri kanadera, tri Air tractora i jedan helikopter.

- Pregrupirat ćemo snage i nastaviti s radom - naglasio je.


Razvoj situacije uživo

22:50 - Veliki Požar danas je izbio kod Trogira, a u jednom trenutku gasilo ga je više od 170 vatrogasaca i 50 vozila, uz pomoć više kanadera i air-tractora.

Pomoglo im je i 26 pripadnika Oružanih snaga RH iz vojarne 'Knez Trpimir' u Divuljama koji su upućeni tijekom poslijepodneva u akciju gašenja požara kod Segeta Donjeg.

- Situacija je nešto mirnija. Nema nekih posebnih novosti, nadziremo teren i trenutno je oko 150 vatrogasaca na požarištu s oko 40 vozila, rekao je za portal Dalmacija Danas zapovjednik JVP-a Trogir Marin Buble.

image
Prizori gašenja požara
Božidar Vukičević/Cropix

- Možemo reći da je najteža situacija na sjevernom dijelu. Situacija je trenutno dosta mirnija, ali i dalje moramo ostati na terenu i tako će biti do daljnjega, kazao je za Dalmaciju Danas Buble.

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj obići će sutra ujutro protupožarne snage koje su angažirane na gašenju požara kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji.


NOVO 21:15 - Od županijskih vatrogasaca SDŽ Slobodna Dalmacija saznaje kako je situacija nešto bolja, ali požar i dalje nije lokaliziran.


20:45 - Požar kod Segeta Gornjeg i dalje gasi 170 vatrogasaca, a angažirano je i 26 pripadnika OSRH-a, piše HRT.

- Angažirali smo i vojsku kako bi pomogla u nadgledanju požarišta. Fronta je velika, ali možemo reći kako je najgore iza nas, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za N1. Dodao je i kako je požar kod Drinovaca koji se aktivirao u popodnevnim satima, zahvaljujući brzoj reakciji, uspješno savladan.

Vatrogasci će i tijekom noći raditi na sanaciji požarišta, javlja Hrvatska vatrogasna zajednica.


20:00 "Požar i dalje nije pod kontrolom. Velika je površina, kako okrene vjetar, tako plane i mi prebacujemo snage", rekao je za Dalmaciju Danas Marin Buble, zapovjednik DVD-a Trogir.

"Najviše snaga nam je raspodijeljeno na jugozapadu, iznad zaobilaznice. Stanje na sjeveru vodi kolega Darko Maretić. Ulazak u noć malo zabrinjava, ali nastojat ćemo svim snagama odraditi gašenje dok je dan", izjavio je.


19:45 Požar u Segetu Gornjem u trogirskom zaleđu još nije u potpunosti stavljen pod kontrolu te će vatrogasci i tijekom noći nastaviti gasiti vatru, a do ponedjeljka navečer opožareno je oko 400 hektara uglavnom niskog raslinja, ali i nešto borove šume.

Požar koji je buknuo u Segetu Gornjem stavljen je pod kontrolu na nekim dijelovima, ali u većini dijelova još nije pod nadzorom te na terenu vatru gasi 167 vatrogasaca i 47 vatrogasnih vozila, rekli su u Županijskom vatrogasnom operativnom središtu u Splitu.

image
Požar kod Trogira
Bozidar Vukicevic/Cropix

Dodali su kako tijekom dana taj požar nije ugrožavao stambene objekte.

Zbog tog je požara u ponedjeljak oko sat vremena bilo obustavljeno slijetanje zrakoplova u splitsku zračnu luku te je njihovo slijetanje preusmjeravano u druge zračne luke - Zadar i Zagreb.


19:20 "Požar i dalje nije pod kontrolom. Velika je površina, kako okrene vjetar, tako plane i mi prebacujemo snage", kazao je za Dalmaciju Danas Marin Buble, zapovjednik DVD-a Trogir.

"Najviše snaga nam je raspodijeljeno na jugozapadu, iznad zaobilaznice. Stanje na sjeveru vodi kolega Darko Maretić. Ulazak u noć malo zabrinjava, ali nastojat ćemo svim snagama odraditi gašenje dok je dan", zaključio je.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

19:00 "Situacija je povoljnija nego prije pola sata ili sat vremena. Još je aktivan sjeverno-istočni dio. Došlo nam je u pomoć 25 vojnika, namjenski organizirane snage za gašenje požar. Sada je teren nepristupačan i ne možemo nego s naprtnjačama to rješavati. Nastojim do noći privesti situaciju da koliko-toliko bude povoljna, da izdržimo do jutra pa sutra nastavak", kazao je Ivan Kovačević, vatrogasni zapovjednik SDŽ za RTL.

"Trenutno je na terenu 170 vatrogasaca, 25 pripadnika oružanih snaga, 50 vatrogasnih kamiona, 3 kanadera, 2 air tractora, helikopter. Kanaderi su prebačeni na drugi teren, dva su u šibenskom zaleđu. Imamo još snaga u pričuvi za smjenu kada bude trebalo večeras i ujutro", kazao je Kovačević.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

18:30 - Ukupno 26 pripadnika Kopnenih snage protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz vojarne "Knez Trpimir" u Divuljama upućeno je tijekom poslijepodneva u ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. godine u akciju gašenja požara kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Sveukupno je na požarištu trenutno angažirano više protupožarnih zrakoplova, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, tijekom dana na istom požarištu angažirana su četiri Airtractora AT-802, tri Canadaira CL-415 i jedan helikopter Mi-8 MTV1 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Također, dva Canadaira CL-415 preusmjerena su s požarišta Seget na požarište Drinovci - Drniš, navodi Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

image
Kanader gasi požar
Bozidar Vukicevic/Cropix

18:00 - Vatra se širi preko brda Vilajica na stare zaseoke Emeri i Višići. Kanaderi su i dalje u akciji, kao jedini spas za gašenje vatre na nepristupačnom terenu. Dok su vatrogasci na terenu, gaseći "okrajke" požara, područje posjećuju i mještani provjeravajući da li im je vatrena stihija uništila kuće, maslinike ili vinograde, piše Slobodna Dalmacija.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

17:30 - Požar je zaobišao kuće u Baradićima i širi se prema Planom u pravcu deponija. Sve je puno vatraogasaca. I dalje gori makija i suho raslinje, požar je zahvatio i dio borove šume.


17:10 - Požar koji je dans buknuo u Segetu Gornjem u zaleđu Trogira u poslijepodnevnim satima se širi prema istoku i sjeveru, a oko sat vremena zbog tog požar bila je na snazi mjera zaustavljanja slijetanja zrakoplova u splitsku zračnu luku.

- Hrvatska kontrola zračne plovidbe je procijenila da je zbog ovog požar nesiguran prostor za slijetanje zrakoplova u zračnu luku pa je slijetanje zrakoplova oko sat vremena bilo preusmjereno,a tri su zrakoplova sletjela u zadarsku zračnu luku, jedan u zračnu luku dr. Franjo Tuđman u Zagrebu, rekao je za Hinu Mate Melvan, voditelj službe prihvata i otpreme putnika u splitskoj zračnoj luci.

Po njegovim riječima dva su avioprijevoznika poslijepodne otkazala svoje uzlijetanje s piste splitske zračne luke za sutra.

- Stanje se počelo normalizirati oko 15,30 sati pa će, zbog mjera zaustavljanja slijetanja zrakoplova u splitsku zračnu luku, biti stanovitih kašnjenja u nastavku prometa, rekao je Melvan.

image
Blaženko Boban i Ante Sanader
Bozidar Vukicevic/Cropix

Glavni županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević izvijestio je kako su u poslijepodnevnim satima povećane vatrogasne snage koje gase ovaj požar, a na požarištu je angažirano 170 vatrogasca i 50 vatrogasnih vozila. Osim toga, kako su izvijestili vatrogasci, u gašenju požar sudjeluju i dva kanadera te dva air traktora.

- Prema informacijama kojim raspolažemo u ovom je požaru izgorjela jedna kamp kućica, no nije poznato je li ona bila napuštena na terenu koji je zahvatio požar, kazao je Kovačević.

image
Blaženko Boban
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Stambeni objekti nisu ugroženi, ovdje u Planom je najveće naselje pa je većina snaga ovdje. Gašenje otežava jak vjetar i nepristupačan teren, s mehanikom tu ne možemo doći. Ovo gdje su putevi smo riješili, potvrdio je Kovačević za dnevnik.hr.

Istaknuo je kako sada slijedi najgori dio.

- Očekuje nas borba, bit ćemo ovdje cijelu noć, a sigurno i veći dio sutrašnjeg dana. Sada slijedi najgore, a to su pješaci s naprtnjačama i stotine metara pruge, rekao je Ivan Kovačević za Novu TV.

Na požarištu su i Blaženko Boban i Ante Sanader.


16:48 - Prema najnovijim informacijama kuće nisu ugrožene, a stanje na terenu je puno bolje.

- Požar još uvijek nije pod kontrolom. Zaustavljeno je širenje požara s južne strane i vatra više ne prijeti kućama. Požar je aktivan na sjeverno-istočnom dijelu. Imamo informaciju da su u požaru oštećene dvije kamp kućice, a nema ozlijeđenih vatrogasaca, kazao je za HRT glavni vatrogasni zapovjednika Slavko Tucaković.


16:40 - Iz zračne luke Resnik Slobodna Dalmacija doznaje kako su oni trenutno i dalje otvoreni, ali rade u smanjenom obujmu. Avioni koji zbog velikog požara na trogirskom području nisu mogli sletjeti u splitsku zračnu luku sletjeli su u zadarsku, a doznajemo i kako sada svaki avioprijevoznik za sebe odlučuje hoće li odgoditi let ili će se on ipak održati pod otežanim uvjetima.


16:35 - Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević rekao je za N1 da požar još nije pod nadzorom. Sjeveroistočni dio je ugrožen, kuće su obranjene.

Nema podatak o izgorjeloj kući, no dodaje da su navodno izgorjele dvije kamper-kućice. Vatru gasi 180 vatrogasaca, 50 vozila i tri kanadera.

“Borimo se, ali nemamo još požar pod nadzorom”, dodao je.


Veliki požar na predjelu Segeta Gornjeg izbio je u ponedjeljak oko 11 sati na pustom nepristupačnom predjelu.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Požar u Segetu Gornjem
Bozidar Vukicevic/Cropix

Uz teško pristupačan teren, blizina naselja i vjetar također otežavaju gašenje u kojem sudjeluju vatrogasci iz ovih gradova: Trogir, Split, Sinj i Podstrana te DVD-ovi: Trogir, Okruk, Marina, Solin, Seget-Vranjica, Slatine, Kaštel Gomilica, Mladost, Kaštela, Vranjic, Dugopolje i Split.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Požar u zaleđu Trogira gase 72 vatrogasca s 24 vatrogasna vozila, a uključila su se i tri kanadera te helikopter, izvijestili su iz Županijskog vatrogasnog operativnog središta u Splitu.

- Kaotično je stanje, dajemo sve od sebe, kazao je jedan vatrogasaca koji je na terenu za portal Dalmacija Danas.

Požarište i dalje nadlijeću dva kanadera te helikopter MI-8 i pokušavaju ugasiti požar u kojem već šest sati "nestaje" makija, ali i dio borove šume. Izgorjela je i jedna kuća u zaseoku Hrabar, piše Slobodna Dalmacija.

Struju su, zbog blizine vatre dalekovodu, već isključili stanovnicima Segeta Gornjeg i Marinske zagore.

Kako Dalmatinski portal doznaje od Pere Bilasa, pomoćnika direktora Zračne luke Split, zbog požara u blizini aerodroma više je zrakoplova upućeno na alternativne piste. Resnik nije zatvoren, nego je došlo do poremećaja u zračnom prometu.

- Doći će do kašnjenja u slijetanju pa onda i polijetanju. Zrakoplovi polijeću iz zračne luke Split - kaže Bilas.

Kanaderi stalno prelijeću jer im je to najkraći put do požarišta.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Požar u Segetu Gornjem
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Požar se širi, nemamo ga pod kontrolom, radimo nadljudskim naporima da riješimo. Sve snage idu za Plano, teško ludilo je - rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević za Dalmatinski portal.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izjavio je pak za N1 kako se situacija na požarištu smiruje.

- Ugašena je vatra prema kamenolomu, a dalje se gasi prema sjeveroistoku. Promet u Zračnoj luci Split trenutno je otvoren. Gašenje bi trebalo trajati satima, ali očekuje se smirivanje vjetra - rekao je Tucaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:45