CIJEPLJENJE NA VELESAJMU

‘Do 12 sati cijepili smo gotovo 1600 građana. Odbijanje AstraZenece? Evo s čim to ima veze‘

Rotim je kazala kako se dnevno za cijepljenje naručuje oko 3 tisuće pacijenata
 Damir Krajac/Cropix

Četvrti dan "masovnog cijepljenja" protiv koronavirusda na Zagrebačkom Velesajmu obilježen je dosta dobrim odazivom naručenih građana, unatoč na mahove ružnom vremenu i kiši. Samo u prvoj smjeni, do 13 sati, cijepljeno je 1599 naručenih građana, dok se u drugoj smjeni, od 14 do 19 sati i 30 minuta, očekivalo još otprilike nešto manje od tog broja. Ukupno se dnevno naručuje do tri tisuće pacijenata iako je maksimalni kapacitet brojnih punktova za cijepljenje čak oko pet tsiuća pacijenata dnevno.

image
Ulaz u zgradu gdje se provodi cijepljenje osiguravaju redari
Damir Krajac/Cropix

Rad u dvije smjene organiziran je kako bi se u tih sat vremena izmijenilo medicinsko, tehničko i administrativno osoblje te covid redari, ali i izvršila dezinfekcija prostora, što uključuje i svih više od 450 stolica koje su postavljene za 15-minutnu obveznu pauzu nakon cijepljenja, kako bi liječnici bili sigurni da nije došlo do alergijskih reakcija.

Od 14 sati na Velesajmu je započela druga smjena masovnog cijepljenja građana u Zagrebu.

Glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Cecilija Rotim, reporteru Jutarnjeg kazala je da su do 12 sati cijepili 1599 građana iz faze dva, kroničnih osoba i osoba starijih od 65.

Rotim je kazala kako se dnevno za cijepljenje naručuje oko 3 tisuće pacijenata.

Kazala je i kako je odaziv danas bio zadovoljavajuć.

- Imamo malu gužvu pred ulazom, ali se stvara jer građani dolaze prije svojeg termina. Apeliram da se građani drže termina koji su dobili od liječnika obiteljske medicine ili putem platforme - kazala je.

image
Glavna sestra NZJZ ANdrija Štampar Cecilija Rotim
Damir Krajac/Cropix

Uvjerili smo se kako sustav gotovo besprijekorno funkcionira, a čekanja gotovo da i nema. Rotim kaže kako je, da bi se proces ubrzao, uvedeno još osam prijamnih šaltera na kojima se gađani upisuju nakon dezinfekcije i mjerenja tjelesne temperature. Potom odlaze na jedan od punktova gdje liječnici zapisuju njihovu osnovnu anamnezu te provjeravaju boluju li od kakvih bolesti ili su u prošlosti imali alergijskih reakcija. Slijedi cijepljenje na jednom od petnaest punktova, a sam postupak, od ulaza do smještaja u prostor za pauzu, traje svega dvije minute. Potvrdio nam je to i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr Andrija Štampar, Zvonimir Šostar.

image
Umirovljenica Verica Biondić primila je cjepivo
Damir Krajac/Cropix

- Gotovo da nema odstupanja od zadanih termina. Ako je netko naručen u 12:06, možda će u iznimnim slučajevima doći na red minutu-dvije kasnije - kaže.

Rotim nam je komentirala i glasine kako se na Velesajmu može cijepiti preko reda, s obzirom na to da jedan dio građana iz straha odbija primiti AstraZenecino cjepivo. Podsjećamo da svi koji cijepljenje odbiju ili se ne pojave u dogovorenom terminu idu na začelje liste i cijepit će se kad ponovno dođu na red.

image
Damir Krajac/Cropix

- Što se tiče odbijanja cjepiva to povezujemo s platformom cijepise.zdravlje.hr i s brojem mailova koje pošaljemo sugrađanima. Ako nam osoba ne odgovori na mail i ne potvrdi dolazak, smatramo da je odbila termin dolaska na cijepljenje ovom vrstom cjepiva ilije nezadovoljna terminom koji smo odredili preko platforme. Ta osoba dolazi zadnja na red, ali će ponovno biti pozvana kada na nju dođe red - kazala je Rotim.

image
Damir Krajac/Cropix

Kazala je i da ne vjeruje da ima situacija da se neki cijepe preko reda jer to nije moguće.

- Osoblje provjerava je li osoba dobila termin. Ako bi dolazile osobe preko reda stvarale bi se gužve, a i nemaju dokaz, kako da dođu preko reda, kako da ih upišemo? Moraju prije biti upisani u našu čekaonicu - pojašnjava.

Cjepiva, ističe, ima sasvim dovoljno te još nije potrošeno ni trideset tisuća doza koje su došle prošlog tjedna. Stoga nema nikakve bojazni, kaže, da bi itko tko je naručen mogao ostati bez cjepiva.

image
Damir Krajac/Cropix

Iako se sve više naručuju i mlađi ljudi, na Velesajmu ih u ponedjeljak nismo zatekli. Mahom se radi o starijim građanima, umirovljenicima, koji spadaju u rizičniju skupinu te se nalaze na vrhu liste naručenih za cjepivo. Među njima je i Verica Biondić (80) iz Zagreba koja se dugo premišljala hoće li ili ne primiti AstraZenecino cjepivo.

- Bojala sam se jer sam stalno gledala na vijestima kako ima onih koji su umrli od tog cjepiva. Ipak, sin me uspio nagovoriti, ipak imam osamdeset godina i spadam u rizičnu skupinu. Puno sam čitala, informirala se i donijela odluku da ću se ipak cijepiti. Ništa nije bolilo, bilo je gotovo za par sekundi i sada ovdje odmaram - kazala nam je Verica koja živi na zagrebačkoj Ferenčici pa je morala "potegnuti" na drugi dio grada kako bi primila prvu dozu. No, brine ju kada će primiti drugu.

- Kazali su mi da mi je termin tek u srpnju, za tri mjeseca. Imam kuću na moru, ljeta obično provodim tamo, to mi je sad malo problem jer ću se morati vraćati u zagreb. Bilo bi bolje da konačno dođe to Johnson &Johnsonovo cjepivo kako bi ljudi mogli primiti jednu dozu i da se više ne moraju vraćati - smatra gospođa Biondić.

image
Damir Krajac/Cropix

Od liječnika, inače, zazire i ne voli odlaziti u ambulante i bolnice, bila je tek nekoliko puta radi potrebnih operacija. Stoga je ovo bio "velik korak" za nju.

- Ali, ja sam takva, kad nešto odlućim onda idem pa što bilo. Ne bojim se nuspojava, iako znam da je moja susjeda drugog dana razvila mučninu i povišenu temperaturu nakon cijepljenja, no brzo se oporavila - oktriva nam.

Iako se u redovima čeka minimalno, među građanima je ipak primjetna blaga nervoza. Redari se tako povremeno suočavaju s negodovanjem naručenih pacijenata koji bi što prije htjeli ući u zgradu pa se oglušuju o zapovijedi da drže propisani razmak, no takve su situacije rijetkost i rješavaju se u kratkom roku.

A zanimljiva je i motivacija dijela građana da prime cjepivo. Jedan umirovljenik otkrio nam je tako da je načuo kako neće moći u posjet obitelji u Sloveniju ako ne bude propisno procijepljen-

- Nisam htio ni čuti za AstraZenecu, čekao sam rusko ili kinesko cjepivo, čine mi se boljim. No, sad kad sam shvatio da ne mogu preko granice, odmah sam senaručio i pohitao primiti ovo cjepivo - smije se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:03