NOVI PROBLEMI

Johnson&Johnson odgađa isporuku cjepiva u Europi nakon nekoliko slučajeva krvnih ugrušaka u SAD-u

Isporuka je obustavljena dok se ne istraži rijedak poremećaj stvaranja krvnih ugrušaka u roku od dva tjedna nakon cijepljena
Johnson & Johnson cjepivo
 Rob Engelaar/AFP

Kompanija Johnson &Johnson priopćila je u utorak da odgađa isporuku svog cjepiva protiv koronavirusa u Europu, nakon što su američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) i Centar za kontrolu i prevenciju zaraze (CDC) ranije izdali priopćenje u kojem je predložena privremena suspenzija cijepljenja u SAD-u.

- Sigurnost i dobrobit ljudi koji koriste naše proizvode naš su glavni prioritet, rekli su Johnson & Johnsona podsjetivši da je u Sjedinjenim Državama već primijenjeno više od 6,8 ​​milijuna doza njegovog cjepiva protiv covida otkako je odobreno krajem veljače.

Johnson & Johnson "je u postupku pregledavanja ovih slučajeva sa zdravstvenim vlastima u Europi" i SAD-u, a u međuvremenu će "odgoditi uvođenje svog cjepiva u Europi".

Isporuka cjepiva obustavljena je dok se ne istraži rijedak poremećaj stvaranja krvnih ugrušaka u roku od dva tjedna nakon cijepljenja.

Hrvatska rezervirala 900.000 doza

Poremećaj je zabilježen kod šest osoba koje su primile cjepivo, a radi se o ženama u dobi između 18 i 48 godina. Jedna je žena umrla, a druga iz Nebraske je hospitalizirana i u kritičnom je stanju.

U svim slučajevima je došlo do cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) i trombocitopenije (manjak krvnih pločica - trombocita). CDC i FDA navode kako je takav ishod nakon cijepljenja ekstremno rijedak.

U Sjedinjenim Američkim Državama cjepivom Johnson&Johnson dosad je cijepljeno gotovo sedam milijuna ljudi, a devet milijuna doza je izvezeno u druge zemlje, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju zaraze (CDC).

Cjepivo Johnson & Johnson počelo je jučer pristizati u zemlje članice Europske unije. Do kraja lipnja trebali bi isporučiti 50 do 55 milijuna doza Europskoj uniji. Hrvatska je rezervirala 900.000 doza.

- Do kraja tjedna trebalo bi stići i u Hrvatsku, potvrdila je ranije, prije ovog priopćenja, glasnogovornica HALMED-a Ivana Šipić Gavrilović.

Ista tehnologija kao kod AstraZenece

Europska agencija za lijekove (EMA) je, inače, ovih dana razmatrala tri slučaja neobičnih krvnih ugrušaka kod cijepljenih Johnson&Johnsonovim cjepivom. Odbor za procjenu farmakovigilancije EMA-e izvijestio je prije nekoliko dana da su zabilježena četiri slučaja tromboembolije, od kojih je jedan registriran tijekom kliničkih ispitivanja, a iz tvrtke su rekli kako je njihovo praćenje nuspojava otkrilo vrlo mali broj rijetkih događaja nakon cijepljenja.

Cjepivo Johnson&Johnson, koje se daje u samo jednoj dozi, također je vektorsko, odnosno iste tehnologije kao i AstraZenecino, a razlikuju se samo po adenovirusima koje koriste kao vektor. Znači li to da bi onda sva vektorska cjepiva, uključujući i ruski Sputnjik V, mogla imati slične rijetke nuspojave, pitaju se oni koji čekaju na jedno od četiri registrirana cjepiva u EU.

- Dok Johnson&Johnson koristi humani adenovirusni vektor AD 26, AstraZeneca koristi kao vektor adenovirus čimpanze. Sputnjik V također koristi AD 26. Sve su te vakcine temeljene na dijelu spike proteina koji nosi vektor pa se vjerojatno ne radi o reakciji na taj protein, ali moguće je da se radi o odgovoru na različite adenovirusne proteine. Moguće je da se u tom slučaju pojavi neka aktivnost trombocita. No, to je samo nagađanje jer nema dokaza da se u tim slučajevima radi o vezivanju antitijela na trombocite, objasnio je prof. dr. Bojan Polić sa Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:54