DVOJBE OKO CJEPIVA

Ugledni kineski virolog jednom rečenicom izazvao čuđenje u vlastitoj zemlji. Je li bio u pravu?

Nedavno je ugledni kineski virolog izrazio sumnje u učinkovitost četiri odobrena kineska cjepiva
 Noel Celis/AFP

Izjavom na konferenciji u Chengduu da kineska cjepiva "ne postižu vrlo visoke stope zaštite", šef kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Gao Fu privukao je veliku pažnju.

Ali ubrzo nakon toga, on je relativizirao svoju izjavu. Njegova namjera je bila, kako je rekao, da se još više poveća učinkovitost cjepiva, na primjer davanjem različitih preparata. On je tada, izjavio je za Global Times, predočio odgovarajuću "znanstvenu viziju", piše Deutsche Welle.

Fuova argumentacija u skladu je s onim što je do sada poznato o učinkovitosti četiri cjepiva čija upotreba je do sada odobrena u Kini. Ona ni u kom slučaju nisu neučinkovita.

Princip djelovanja kineskih cjepiva

Kod tri cjepiva (dva od firme Sinopharm i jedno Sinovaca) riječ je o preparatima koji koriste mrtve (neaktivne) virusne proteine. Njihovo razvijanje bazirano je na tradicionalnoj tehnologiji koja se koristi, na primjer, kod cjepiva protiv hepatitisa B ili gripe.

Iako ova COVID-19 cjepiva ne postižu tako visoku učinkovitost kao mRNA cjepiva firmi BioNTech/Pfizer ili Moderna (preko 95 posto), ipak su znatno učinkovitija od nekih cjepiva protiv gripe, od kojih neka postižu tek od 30 do 60 posto zaštite.

Sinopharmovo Vero cjepivo je u studiji III. faze, koja je provedena u deset zemalja širom svijeta, pokazala učinkovitost od 79 posto. Ujedinjeni Arapski Emirati su u svojoj studiji došli do čak 86 posto.

Prema preliminarnim studijama u Brazilu i Indoneziji, efikasnost cjepiva CoronaVac firme Sinovac iznosi između 50 i 78 posto.

Četvrto kinesko cjepivo firme CanSino je vektorsko i bazirano je na adenovirusu Tipa 5. To znači da se način njegovog djelovanja može usporediti s djelovanjem AstraZenece. On bi trebao postići efikasnost od 65 posto.

Kombinacija cjepiva nije neuobičajena

Ideja kombiniranja cjepiva kako bi se povećala njihova djelotvornost nije nova. Znanstvenici trenutno diskutiraju o sličnim pristupima i za vektorsko cjepivo AstraZenece.

I rusko cjepivo Sputnjik V također se, u suštini, sastoji od dva cjepiva s različitim vektorskim cjepivom na bazi različitih adenovirusa. Znanstvenci koji su ga razvili zbog toga očekuju veću efikasnost, piše Deutsche Welle.

Kina praktički nije u stanju testirati učinkovitost svojih cjepiva u zemlji, jer je zbog strogih mjera lockdowna bilo veoma malo slučajeva zaraze. Zbog toga se istraživanje oslanja na studije koje se provode u teško pogođenim zemljama, poput Brazila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:40