StoryEditor
ŽARIŠTE U SLAVONIJI

‘Imamo ukupno 23 novozaražene osobe, 12 od sinoć. Mislimo da su se časne zarazile na Kosovu‘

Šest bolesnika u KBC Osijek je hospitalizirano, a nitko nije životno ugrožen - rekli su iz KBC-a Osijek.
Ivan Anušić
 Vlado Kos/Cropix

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji otkriveno je 12 novozaraženih, od kojih je 10 časnih sestara iz đakovačkog samostana milosrdnih sestara Sv. križa, a pet njih je u bolnici i dobrog je stanja, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite u Osijeku.

Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul rekao je na konferenciji za novinare kako su svi kontakti novooboljelih obrađeni i pod nadzorom pa "neće biti daljnjeg širenja epidemije".

Dodao je kako će svi kontakti novooboljelih biti stavljeni u samoizolaciju, a točan broj bit će poznat tijekom dana. Rekao je kako u tom stožeru pretpostavljaju da bi izvor zaraze mogao biti s Kosova, kamo su putovale dvije časne sestre.

One su se nedavno, prije dva-tri dana, vratile s Kosova, pa je riječ o vrlo kratkoj inkubaciji, rekao je Kožul i dodao kako je u županiji od Covida-19 dosad oboljelo 156 osoba.

Predstojnica Klinike za zarazne bolesti osječkoga KBC-a Ljiljana Perić izvijestila je kako je hospitalizirano šest pacijenata, od kojih je pet časnih sestara iz Đakova, ali svi su dobrog stanja i nisu životno ugroženi.

Župan Ivan Anušić ocijenio je kako nema mjesta panici jer je žarište na vrijeme otkriveno, a Stožer "drži situaciju apsolutno pod kontrolom". Objasnio je kako je novi val koronavirusa uzrokovala činjenica da su neke osobe putovale u inozemstvo, u BiH, Kosovo i Srbiju.

Istaknuo je kako ljudi koji su uspješno suzbili epidemiju u ožujku i travnju i dalje rade taj posao, a riječ je o "ljudima koji su se dokazali u svojemu poslu i koji su kvalitetno koordinirali kriznu situaciju prije par mjeseci".

Smatra kako nema razloga za "neke posebno velike poteze ili restriktivne mjere", ali bitno je da se svi ponašaju odgovorno i drže fizičku distancu.

Gospodarstvo te normalno funkcioniranje društva i zajednice u kojoj živimo mora se nastaviti i više neće doći do restriktivnog zatvaranja lokala i trgovina, proizvodnje i industrije jer si to više ne možemo dopustiti, poručio je župan Anušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2020 15:13