NOVO ŽARIŠTE

U samostanu 180 sestara prosječne dobi od 70 godina: ‘Imale smo možda neke susrete...‘

Pretpostavlja se da je izvor zaraze došao od časnih sestara s Kosova, jer su se dvije odande nedavno vratile
 Vlado Kos/Cropix

Čak 12 novozaraženih osoba Covidom-19 broji Osječko-baranjska županija od utorka, čime se njihov broj unazad pet dana povećao na 23, a ukupno od početka epidemije na 156. Među njima je i deset časnih sestara iz samostana Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, što je u izjavi za Radio Đakovo potvrdila i provincijalna poglavarica, sestra Valerija Široki.

- U nedjelju poslijepodne tri sestre dobile su temperaturu. Javili smo se odmah našoj doktorici, koja je izvijestila epidemiologa. Jučer smo išle na testiranje i od 12 sestara nas je 10 pozitivnih - izjavila je sestra Valerija za Radio Đakovo. Inače, samostan je u utorak bio pod pravom opsadom epidemiologa koji su dolazili uzimati briseve sestara. Predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek, prof. dr. Ljiljana Perić izvijestila je da je od 12 novooboljelih njih šestero hospitalizirano.

Pod opsadom

- Šest bolesnika je hospitalizirano, a nitko nije životno ugrožen. Među njima je pet časnih sestara starije životne dobi i jedan pacijent iz Osijeka sa simptomima koji zahtijevaju bolničko praćenje. Pojačali smo kapacitete, spremni smo za uzimanje uzoraka i testiranje građana - rekla je prof. dr. Perić.

image
Vlado Kos/Cropix

Vijest o zarazi u samostanu nije bila nimalo ugodna za građane Đakova, pogotovo one čija djeca pohađaju Dječji vrtić Sunčev sjaj - Nazaret, koji djeluje u sklopu samostana, kao i one koji su proteklog vikenda bili na misama u đakovačkim crkvama, na kojima je bio i dio sestara iz samostana. No, unatoč našim nastojanjima, nismo uspjeli doznati je li koja od zaraženih sestara bila na misama u đakovačkoj katedrali ili nekoj drugoj crkvi te jesu li i kada bile u kontaktu sa sestrama koje rade u vrtiću.

- Oni svećenici koji su u zadnje vrijeme po službi, uz mjere opreza, dolazili u samostan u dogovoru s epidemiološkim službama u novonastalim prilikama poduzeli su mjere samoizolacije - izvijestili su iz Đakovačko-osječke nadbiskupije ne navodeći broj onih koji su u samoizolaciji.

image
Vlado Kos/Cropix

U samostanu je, inače, 180 sestara prosječne dobi od 70 godina.

Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić rekao je da su u kontaktu sa samostanom i epidemiolozima te da je sve pod kontrolom. No, situacija je takva da će se otkazati brojna najavljena događanja u sklopu tradicionalne manifestacije Đakovački vezovi.

Iz samostana su izvijestili da će biti zatvoren i “Dnevni boravak Centra Amadea, da drugi ne budu izloženi”. Ipak, proteklih dana bilo je dosta crkvenih i bogoslužnih aktivnosti, uglavnom na otvorenom, u kojima su sudjelovale sestre iz ovog samostana, ali i svećenici iz Đakovačke nadbiskupije. Iz samostana su poručili da ne znaju kako je došlo do zaraze.

image
Vlado Kos/Cropix

- Imale smo možda neke susrete u kojima je iz nekih razloga očito došlo do zaraze. Sestre su bile svjesne i od prvih dana su jako vodile računa o tim mjerama i sada smo končano mislile sve da će biti u redu i da ćemo krenut ćemo u ljeto. Međutim, ipak nije tako. Sestre su na oprezu, više su predane molitvi i od danas je samoizolacija za svaku sestru. Nemamo zajedničkih aktivnosti - kazala je sestra Valerija za Radio Đakovo, a o svemu se oglasio i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak..

Brza obrada

- Epidemiolozi će izdvojiti sve koji su u riziku da se zaraze. Pozitivno je 10 sestara, a tamo dolazi 300 ljudi dnevno i to je svojevrsni gerontološki centar. Tu je potrebna brza, hitna, dobra epidemiološka obrada, da se svi koji su bili u kontaktu s oboljelima stave u samoizolaciju i da se napravi sve drugo što je epidemiološki potrebno u tom trenutku - rekao je Capak za N1. Ipak, njegovu tvrdnju o 300 potencijalnih kontakata u HZJZ-u Osječko-baranjske županije nisu nam mogli potpuno potvrditi.

- Moguće je da ih je toliko. U ovom trenutku ne znamo točan broj, ali svi kontakti bit će obrađeni, idu u samoizolaciju i neće biti daljnjeg širenja epidemije - dodao je osječki epidemiolog, prof. dr. Karlo Kožul, kojega smo pitali i zna li se izvor zaraze u samostanu.

image
+
Vlado Kos/Cropix

- Pretpostavljamo da je izvor zaraze došao od časnih sestara s Kosova, jer su dvije među njima od tamo došle prije dva, tri dana. Te sestre sigurno nisu bile u kontaktu s djecom u vrtiću. Dobro je i što je riječ o jednoj lokaciji, nije raspršeno po cijelome gradu - rekao je prof. Kožul, pozvavši još jednom sve građane na pridržavanje mjera, a isto je učinio i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je poručio i da Hrvatska više neće zatvarati gospodarstvo.

- Panike nema, ali moramo se ponašati odgovorno i čuvati sebe i druge. Detektirali smo kontakte, znamo gdje su osobe bile i gdje su se zarazile. To je najvažnije. Zatvorili smo naše ustanove za starije, KBC i bolnicu u Našicama. Ključno je da se stari i nemoćni čuvaju puno više i temeljitije nego mlađi. Ali nema panike i stvar je pod kontrolom - rekao je Anušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:40