PRIKUPLJANJE POMOĆI

Jutarnji u Lavovu: ‘Mene možete snimiti, ali zgradu nikako. Već sutra to može postati vojna meta‘

"Možete snimati prikupljene stvari, možete snimiti moju izjavu, ali nemojte snimati zgradu ni ulicu, jer to može postati vojna meta"
 Matija Djanjesic/Cropix

Hrana, lijekovi, cigarete, ali i balistički prsluk, s radio vezom zataknutom za njega, sve su to građani donosili u jedan od 18 punktova izviđačke organizacije Plast u Lavovu.

Organizacija koja, kako smo doznali, u mirnodopsko vrijeme inače okuplja izviđače, sada ima novu ulogu u ratom pogođenoj Ukrajini. Jedan su od glavnih prikupljača svih potrepština (osim oružja) za ratom pogođena područja.

image
Matija Djanješić/Cropix

"Možete snimati prikupljene stvari, možete snimiti moju izjavu, ali nemojte snimati zgradu ni ulicu, jer to sutra može postati vojna meta", kaže nam Volodimir iz Plasta.

"Volodimir kako?", pitamo mladića koji je još u tinejdžerskim godinama.

"Najbolje samo Volodimir", odgovara nam mladić dječačkoga lica, dok oko njega žene i muškarci osobnim automobilima dovoze razne stvari, a volonteri ih preuzimaju. Vidimo da donose šteke cigareta, lopate, mikrovalne pećnice, kanistre s benzinom, usisavače, pegle... Kada smo zaklljučili da su u pitanju samo potrepštine za svakodnevni život, jedna žena je izvadila pravi dragulj, balistički prsluk u pustinjskim bojama, na kojemu je još uvijek bila zataknuta radio stanica sa slušalicom za uho.

image

Marin Dešković i Matija Djanješić, reporteri Jutarnjeg i Cropixa u Ukrajini izvještavaju o invaziji Rusije

Matija Djanješić

"Ja sam jedan od kooridinatora za prikpljanje hrane, lijekova i taktičke opreme za naše ratnike i zonama invazije. Za Harkiv, Avdivku, Hrson. Ovo je jedna od glavnih točaka za prikupljanje u Lavovu i cijeloj zapadnoj Ukrajini. Pozivamo sve ljude koji nam žele pomoći, iz svih zemalja svijeta, iz Europe, SAD-a, da odu na našu web stranicu lviv.plast.org.ua i da nam pruže pomoć", govori Volodimir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:28