PROSVJED U SPLITU

Kamere snimile sukob zbog covid potvrda: ‘Znači tako? E, pa hvala hrvatskoj državi!‘

Ispred Policijske uprave u Splitu prosvjedovali su građani koji se protive novim mjerama, policija ih je spriječila da uđu u zgradu.

Prosvjed ispred zgrade Policijske uprave u Splitu

 Paun Paunović/Cropix

Ispred pojedinih javnih i državnih institucija u nekim hrvatskim gradovima jutros su se okupljale manje skupine građana koji su prosvjedovali protiv obveze posjedovanja covid-potvrda ili testiranja ili posjedovanja dokaza o preboljenju za ulaz u te službe, mjere koja je na snagu stupila s današnjim danom.

Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, EU digitalnu potvrdu prilikom dolaska na posao moraju predočiti svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnoj razini, a za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli covid uvodi se sigurnosna mjera obveznog testiranja na koronavirus.

image

Prosvjed ispred zgrade Policijske uprave u Splitu

Paun Paunović/Cropix

Tako su se, primjerice, ispred zatvora u Remetincu građani okupili kako bi pružili podršku djelatnicima zatvorskog sustava koji ne pristaju na testiranje i pokazivanje covid-potvrde prilikom dolaska na posao te zbog toga nisu pušteni na radno mjesto.

Prosvjedovalo se i u Splitu - dio djelatnika splitskog Trgovačkog suda odbio je pokazati covid-potvrde i testove, a ispred Policijske uprave održan je mirni prosvjed građana koji se protive novim mjerama te su neki od njih pokušavali ući u zgradu, u čemu ih je spriječila policija.

"Stop ucjenama! Sloboda izbora!", "Stop diskriminaciji! Stop podjelama! Stop covid potvrdama!", neke su od poruka na transparentima prosvjednika ispred Policijske uprave.

Kamere su zabilježile i verbalni sukob jedne prosvjednice i policajca, koji je strpljivo pokušavao smiriti situaciju i zamolio okupljene da naprave prolaz za građane koji moraju obaviti posao u zgradi, dok ga je ona optuživala da krši zakon i Ustav i tražila da na licu mjesta podnese kaznenu prijavu.

Policajac je na kraju zatvorio vrata Uprave pred njom, a ona je zaključila: "Znači, ovako su nam državne institucije zatvorile vrata? E, pa hvala hrvatskoj državi", zaključila je prosvjednica.

Ipak, ozbiljniji incidenti tijekom jutra nigdje nisu zabilježeni.

image

Prosvjed ispred zgrade Policijske uprave u Splitu

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:12