PROSVJED PRED REMETINCEM

Prijeti li zbog covid-potvrda kolaps zatvorskog sustava: ‘Testiranje odbijamo, smeta nam samo jedna stvar‘

Tridesetak pravosudnih policajaca došlo je na posao u zatvor, no ne mogu na radno mjesto bez covid-potvrde, a ne žele se testirati

Pravosudni policajci ne mogu na svoje radno mjesto u Remetincu

 Ronald Goršić/Cropix

Tridesetak osoba, većinom pravosudnih policajaca, stoji ispred zatvora u Remetincu jer nemaju covid-potvrde i odbijaju se testirati. Tvrde nam kako nije riječ o prosvjedu već da su uredno oko 7 sati stigli na svoju smjenu, ali ih bez testa ne puštaju na njihovo radno mjesto.

Pri dolasku na posao pitali su ih žele li se testirati, na što su odgovorili da ne žele.

Većinom je riječ o zaposlenicima zatvora, ali je stiglo i nekoliko zaposlenika zatvorske bolnice u znak podrške.

image

Pravosudni policajci ne mogu na svoje radno mjesto u Remetincu

Ronald Goršić/Cropix

Kažu kako nisu protivnici cijepljenja, ali im smeta što jedino oni kao pravosudni policajci pri dolasku u sudnicu moraju imati covid-potvrdu. Neki od njih navodno imaju covid-potvrde, ali iz solidarnosti s kolegama ne ulaze na posao.

Prema njihovim riječima, samo 40 posto zaposlenih u zatvoru je cijepljeno. Tvrde nam kako će ovdje ostati do kraja svoje smjene u 15 sati.

Da su se ozbiljno pripremili za višesatno stajanje ispred zatvora dokazuje i dolazak jednog kombija iz kojeg je istovaren veliki lonac čaja te montažna klupa.

Donijeli su si piće, hranu i pokrivače te čekaju daljnje upute.

image

Pravosudni policajci ne mogu na svoje radno mjesto u Remetincu

Ronald Goršić/Cropix

Oko 8:30 sati preko puta zgrade zatvora parkiralo se vozilo civilne policije te jedan policajac nadgleda što se događa, no zasad nema razloga za bilo kakvo postupanje.

Sindikat pravosudne policije već je prošli tjedan upozorio na nelogičnosti uvođenja covid-potvrda i testiranja za djelatnike.

Pisali su i ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici i s njim održali sastanak, ali očito nije bilo dogovora.

Zatvor u Remetincu bilježio je u nekoliko navrata veliku zaraženost covidom, u jednom trenutku čak oko 90 zatvorenika i službenika bilo je zaraženo.

Među djelatnicima je dosta onih koji su preboljeli covid, kao i među zatvorenicima.

image

Pravosudni policajci ne mogu na svoje radno mjesto u Remetincu

Ronald Goršić/Cropix

Inače je pravilo da se novopridošli zatvorenici smještaju u izolaciju i testiraju i dok ne dođe negativan PCR test te dane provedu u izolaciji pa je to bio slučaj i s Gabrijelom Žalac, koja je nedavno uhićena i određen joj je istražni zatvor.

Inače, u ćelijama u Remetincu zajedno su smješteni i oni koji su cijepljeni i oni koji nisu jer je zatvor prebukiran.

Sindikat pravosudne policije upozorava i na problem koji će se pojaviti prilikom odvođenja zatvorenika na rasprave na općinske i županijske sudove, a dnevno imaju 15 do 20 takvih sprovođenja.

image

Pravosudni policajci ne mogu na svoje radno mjesto u Remetincu

Ronald Goršić/Cropix

Naime, traže se jasne upute što ako zatvorenik nema covid-potvrdu, ne želi se testirati ili reći je li prebolio koronu.

S obzirom na to da pravosudni policajci osiguravaju sudove i sva pravosudna tijela, traže jasne upute kako postupiti ako na sud dođe tužitelj, odvjetnik ili stranka koja ima zakazanu raspravu bez covid-potvrde ili se ista ne želi testirati ili, pak, nema dokaz o preboljenju.

image

Prosvjed pred Remetincem

Dušan Miljuš

Navode i problem da im nisu osigurani službeni čitači potvrda nego svi ovise o tome da to rade sa svojim privatnim mobitelima.

Pravosudnih policajaca i inače nedostaje pa u slučaju da nekoliko desetaka njih u Zagrebu, ali slično je i u drugim velikim gradovima, nastave s ovakvim prosvjedima, možemo reći da bi se ministar Malenica mogao naći u ozbiljnom problemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:42