PREDSJEDNIK OŠTAR

Milanović napao Šeksa: ‘On je licemjer i mračan čovjek koji je nanio ogromnu štetu pravosuđu‘

Milanović je odgovarao i na pitanja novinara. Kako je rekao, ne zna kad će se cijepiti, no cijepit će se
Zoran Milanović
 Damir Krajac/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na središnjoj svečanosti obilježavanja 29. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piše Dnevnik.hr.

Kako je rekao, iza nas je teška, a ispred nas neizvjesna godina.

- Vas čeka uskoro jedna od važnijih odluka u povijesti Hrvatske vojske, a koju će donijeti hrvatska politika, hrvatski državni vrh, hrvatska Vlada - odluka o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova. Ona neće odjeknuti u svijetu, ali će značiti da se osjećamo bolje i sigurnije. Svoj posao ćete raditi na jedan moderniji i ozbiljniji način, rekao je Milanović.

- To je i oprema Hrvatske boljim radarima. Moramo znati, ako već letimo, i što nam dolazi zrakom - rekao je predsjednik.

Pred nama je neizvjesna godina u kojoj pobjeđujemo, istaknuo je Milanović i dodao da misli na virus koji je među nama i koji ćemo pobijediti cijepljenjem.

image
Robert Hranj, Zoran Milanović
Damir Krajac/Cropix

Milanović je odgovarao i na pitanja novinara. Kako je rekao, ne zna kad će se cijepiti, no cijepit će se.

- Ja ne raspolažem cjepivom. Ali tu sam. Možemo premijer i ja prvi Nije to neka hrabrost. Ali Vlada odlučuje o tome, ja nemam cjepivo na lageru pa da odlučujem kad ću se cijepiti, predložio je Milanović i dodao da on nema uvid u plan cijepljenja.

Smanjenje ovlasti predsjednika

Za promjene Ustava je rekao da ih neće komentirati.

- Prijedlog za promjenama Ustava kojima bi se smanjile ovlasti predsjednika države je moj, nije od Vladimira Šeksa. To je bio moj prijedlog dok sam se ja bavio politikom, dodao je Milanović.

- Vladimir Šeks je ostao vjeran sebi - licemjer, on je mračan čovjek koji je nanio ogromnu štetu hrvatskom pravosuđu. Ja kao Predsjednik Republike neću komentirati promjene Ustava. Tu sam da po njemu živim i radim. Šeks bi nakon bezazlenog incidenta u proljeće ove godine tražio smjenu Predsjednika Republike. To je vrlo neobjektivan i nekompetentan čovjek, rekao je Milanović.

image
Zoran Milanović
Damir Krajac/Cropix

Milanović je izrazio želju da mediji intervjuiraju i druge aktere koji su sudjelovali u izradi Ustava.

- To je radilo svega nekoliko ljudi, koje sam naveo, plus profesor Babac koji se nije, nažalost, uključio, te predsjednik Tuđman koji je napisao prvi dio preambule. Što se tiče hrvatske ustavno-pravne povijesti, 2001. godine, tu je Mato Arlović kao ključni arhitekt promjena Ustava, i prelazak iz jednog graničnog polu-predsjedničkog sustava u parlamentarni, i 2010. godine izmjene Ustava radi ulaska Hrvatske u EU koji sam na kraju redigirao ja jer sam bio predsjednik SDP-a i partner HDZ-a u ostvarivanju parlamentarne većine, pa i odredbu o predstavljanju Hrvatske u EU Vijeću, to je mojih ruku djelo, objasnio je Milanović.

Podsjetimo, prije današnjeg razgovora s Vladimirom Šeksom, u ponedjeljak je Jutarnji intervjuirao jednog od autora Ustava, Branka Smerdela, a taj intervju možete pročitati OVDJE.

image
Zoran Milanović
Damir Krajac/Cropix

O kupovini novih aviona rekao je da je upoznat sa svime, no nije htio komentirati preporuku Povjerenstva.

- Pričekajmo još par dana, odluku na kraju donosi Vlada, a ja ću je podržati u svakoj od tih mogućih odluka, dodao je Milanović.

Najavio je da odluka vrlo brzo neće biti tajna.

- To je novac hrvatskih građana koji je uložen u njihovu sigurnost i to vrlo brzo više neće biti tajna, zaključio je Milanović.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da je vojni poziv izrazito zahtjevan.

- Posebno se to odnosi na pilote kojima je svaka vježba zahtjevna, dodao je Banožić i podsjetio na poginule pilote.

- Ono što danas podrazumijeva ratno zrakoplovstvo nisu samo helikopteri, nego su to prije svega borbeni avioni. Međuresorno povjerenstvo obavilo je odličan proces. Uvjeren sam kako ćemo sljedeće godine donijeti najbolju odluku o nabavi novih višenamjenskih aviona, dodao je Banožić.

image
Zoran Milanović, Mario Banožić, Robert Hranj
Damir Krajac/Cropix

- Vjerujem da ćemo to uspjeti i da će ti avioni biti na ponos svima nama, kazao je Banožić i zahvalio se pilotima koji sudjeluju u akcijama gašenja požara i spašavanju života.

Budućnost HRZ-a

Kako je rekao, kad se utvrdi točan iznos, tada će se utvrditi i način financiranja nabave aviona.

- Moja želja je da financiranje ide preko Ministarstva financija, to nije ništa neuobičajeno, tako će se znati za što je novac uložen. Cijeli proces nabave aviona je u sebi imao suženi izvor podataka prema javnosti. Jedan od kriterija je 2024. godina u kojoj ističu naši resursi. To je jedan vrlo bitan podatak, objasnio je Banožić.

Načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj kazao je da je HRZ danas nezamjenjiv.

- Od gašenja požara do akcija spašavanja. Naši zrakoplovci sudjeluju u svim operacijama u kojima su potrebni. Oni su i u KFOR-ovim akcijama na Kosovu, dodao je Kranj.

- Vjerujem da je pred nama novi investicijski ciklus opremanja HRZ-a koji mora osigurati sigurnost zračnog prostora. Uvođenje novog borbenog aviona zahtijeva najveću moguću pažnju, rekao je Hranj i dodao kako je uvjeren da su naše zračne snage spremne za tu novu zadaću.

- Već sutra moramo započeti s pripremom novih pilota i tehničara za nove avione. U tome moramo djelovati efikasno, realno i racionalno. Poseban naglasak bitan je na fizičkoj sigurnosti svakog pojedinca, rekao je Hranj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2021 20:49