ZBOG KOLINDINE ODLUKE

Šeks tuži RH Europskom sudu za ljudska prava: ‘To je jedini potez koji mi je preostao‘

Na odluku Grabar-Kitarović žalio se povjereniku za informiranje. Potom se žalio upravnim sudovima, a na kraju je i ustavnu tužbu podnio
Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Šeks
 Cropix

Budući da Vladimiru Šeksu nije odobreno korištenje dokumentacije nastale u Uredu predsjednika Franje Tuđmana u razdoblju od 1994. do 1999. godine koja mu je trebala za znanstvenu monografiju o stvaranju Republike Hrvatske, odlučio je tužiti Republiku Hrvatsku.

Šeks tuži Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava.

“To je jedini pravni lijek koji je preostao”, rekao je kratko za N1 Vladimir Šeks.

Daljnu proceduru objasnila je njegova odvjetnica.

“Sud je predmet komunicirao, smatrao da je zahtjev podoban da odlučuje o njemu. Sad čekamo da zastupnica Republike Hrvatske do 5. mjeseca odgovori na pitanja koja je Sud postavio. Nakon toga se to dostavlja nama da i mi odgovorimo te potom čekamo presudu”, rekla je za N1 Šeksova odvjetnica Višnja Drenški-Lasan.

Podsjetimo, bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović mu je u srpnju 2017. godine odobrila uvid u 31 Tuđmanov zapisnik, dok je njih 25 Šeksu ostalo nedostupno jer bi, po ocjeni bivše predsjednice, bilo štetno objavljivanje nekih dokumenata koji predstavljaju strogu državnu tajnu.

Na odluku Grabar-Kitarović žalio se povjereniku za informiranje, ali ga je odbio. Potom se žalio upravnim sudovima, ali su ga i oni odbili, pa je podnio ustavnu tužbu. No, i Ustavni sud je 2020. odbio Šeksa i potvrdio odluke kojima mu se zabranjuje uvid u Tuđmanove razgovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2021 09:29