MISTERIOZNA BISTA

Otkriće na dnu Korane zbunilo arheologe: ‘Izronio je i vikao ‘nešto je ispod, kao amfora, nema ručke!‘

Bista ide na restauraciju, pa ćemo pokušati doznati autora - kipara, kao i osobu koju ona predstavlja - rekao je arheolog Zubčić
Bista u Korani
 Jutarnji List

Iako je već dobila nadimak "Karlovački Apoksiomen", zagonetna brončana bista izronjena iz Korane u Karlovcu prošleg petka, dakako, neće imati neki veći povijesni značaj, poput onoga nalaza iz lošinjskoga podmorja, ali je svejedno intrigantna, kako javnosti tako i arheolozima.

Nalaz je pronađen na otprilike 1,5 km od ušća Korane u Kupu, oko 600 metara nizvodno od zadnjih kuća kraj starog drvenog koranskog mosta, na 3,5 metara dubine i oko 4 metra od obale te spada u najznačajniji ovogodišnji nalaz u projektu "arheološkog rekognosciranja rijeka Korane i Kupe" koje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture obnavlja posljednjih desetak godina.

Krunoslav Zubčić iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, koji je danas predstavio nalaz u Gradskom muzeju kaže da se za sada ne može reći o kome bi se moglo raditi, jer nema potpisa kipara ni ljevaoničke radionice, ali da datira u vrijeme Austro-ugarske ili između dva velika rata.

- Prvo smo mislili da se radi o nekome iz NOB-a, ali kada smo nakon glave izvadili i torzo te dobili uvid u uniformu, uvidjeli karakteristične visoke kragne i epoleta, zaključili smo da je najsličniji uniformama između dva svjetska rata Kraljevine Jugoslavije. Pronašao ju naš vanjski suradnik Zoran Delibašić, koji surađuje s nama zajedno s nizom ronilačkih udruga i klubova koji rade na projektu. Bilo je to na završetku urona, koji je bio dosta slab, pronašli smo do tada svega nekoliko keramičkih komada, a onda je on izronio i rekao: "Joj, nešto je ispod, kao amfora, nema ručke". Tako mu je to izgledalo na dnu. Nakon toga je opet zaronio i vratio se s novim usklikom: "Brončana skulptura!" - priča arheolog Zubčić, dodajući da je onda kraj glave pronađen i torzo.

Uron su u tom dijelu odradili zbog niskog vodostaja Korane, a zbog težine od više do 30 kilograma riječne struje nisu odnijele bistu, odnosno, pretpostavlja se da je na tom mjestu i odbačena. Netko se morao za tako nešto dobro potruditi, prvo je mecima propucao glavu te je nastalo 7, 8 rupa, a onda je ona na neki način, a vjerojatno autogeno, odnosno termičkom obradom odrezana, da bi bila odbačena u rijeku. Jednostavnije bi je bilo rastaliti i dobiti vrijednu sirovinu, no način kako je njome rukovano govori da je netko bio jako iziritiran njenom pojavom. Zato se taj čin smješta u neku od turbulentnih godina, 1918., 1941., 1945., a nije isključena ni 1991. godina.

- Ona sada ide na restauraciju, pa ćemo pokušati doznati autora - kipara, kao i osobu koju ona predstavlja. Nismo sigurni je li bila postavljena negdje u Karlovcu, postoji teza da je možda bila u nekom javnom prostoru, parku, na trgu, ali je moguće bila izložena i u nekoj vojarni, pa je bila poznata samo užem krugu ljudi te zato ne znamo o kome bi se moglo raditi. Možemo reći da se radi o dosta kvalitetnom radu, glava je vrhunski odrađena, donji dio biste je možda više stiliziran - navodi arheolog Zubčić.
Prema oznakama na "uniformi" moguće bi se moglo raditi o činu kapetana, radi se o nekom mlađe dobi, možda 30-godišnjaku, pa i nije u tom trenutku mogao imati neki viši čin. Nema nekih fizičkih sličnosti s bilo kim poznatim ili osobama iz kraljevske obitelji, a ni pregledom literature nisu arheolozi uspjeli utvrditi sličnost s bilo kime od javnih osoba ondašnjeg vremena.
- Imamo više nepoznanica nego što sada znamo, ali mislim da ćemo uspjeti naći porijeklo, odnosno, koga ona predstavlja - kaže arheolog.

U sklopu projekta do sada je na dnu karlovačkih rijeka pronađen stari riječni rimski brod 2019. godine, kao najaznačajniji nalaz, prošle godine cijev bedemske puške, a ove godine brončana bista nepoznatog vojnog časnika, uz čitav niz manje značajnih nalaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:58