ARHEOLOŠKA SENZACIJA

Ritualne čaše i groblje - dokaz židovskog povlačenja u Yavneu: ‘Ovo je izravan glas iz prošlosti‘

Iskopane su ruševine zgrade, ali i čaše napravljene od vapnenca nalik kredi, materijala koji se koristio u starim vjerskim obredima
 MENAHEM KAHANA/AFP

Yavne, drevni grad u Izraelu koji je nakon pada Jeruzalema tijekom pobune protiv rimske vlasti služio kao utočište židovskim vlastima, opet se našao u centru pozornosti - ovaj put zbog bogatog arheološkog otkrića.

Kako piše Reuters, najnovija iskopavanja otkrila su ruševine povijesne građevine, ali i čaše napravljene od vapnenca nalik kredi, materijala za koji se smatra da se koristio u starim židovskim vjerskim obredima, što ujedno ukazuje i na prisutnost prognane zakonodavne skupštine zvane Sanhedrin, priopćila je Izraelska uprava za antikvitete.

image
MENAHEM KAHANA/AFP

Još je rimski povjesničar Josip Flavije spominjao Yavne kao žarište židovske aktivnosti. Prema židovskim spisima, upravo je ondje bio obnovljen Sanhedrin - i to uz rimsku suglasnost tijekom pobune koja je dovela do borbi u drugom stoljeću u Jeruzalemu.

- Ovo je izravan glas iz prošlosti, iz razdoblja kad je židovsko vodstvo spasilo preostale dijelove od pada (jeruzalemskog) hrama - stoji u priopćenju koje su objavile vlasti.

Blizu spomenutih iskopina pronađeno je i groblje s desecima grobova, uključujući sarkofage, ali i više od 150 staklenih bočica postavljenih na vrh grobnica, za koje se vjeruje da su bile korištene za skladištenje mirisnih ulja.

image
MENAHEM KAHANA/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:36