PREMIJER U SPLITU

Plenković o Mateju Perišu: ‘Dao sam nalog Božinoviću da u Beograd uputi ekipu naših policajaca‘

Premijer je u Splitu, gdje je obišao bolnicu, a sataje se i sa županom Blaženkom Bobanom i gradonačelnikom Puljkom

 Andrej Plenković

 Ante Cizmic/Cropix

Premijer Andrej Plenković jutros je stigao u Split, a svoj posjet započeo je sastankom s Upravom Kliničkog bolničkog centra Split. Nakon što je obišao bolnicu, Plenković je dao kratku izjavu novinarima. Ponovno je pozvao građane da se cijepe.

- U Splitu je 217 hospitaliziranih. Poruka koju želimo uputiti je: cijepljenje, primanje boostera, poštivanje mjera, slušanje struke – to su liječnici i infektolozi. Cjepiva ima više nego dovoljno, u izobilju, rekao bih. Pozivam sve da se cijepe, pogotovo starije, rekao je Plenković.

- Sa strane Vlade i HZZO-a nastavit ćemo dijalog, dati pomoć u ljudstvu i sredstvima tako da Split pruža odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, poručio je premijer.

Nakon Plenkovića novinarima se obratio i ravnatelj KBC-a Split, Julije Meštrović.

- Zahvaljujem premijeru i ministru koji su nas došli posjetiti u ovim izazovnim trenucima. Zahvaljujem im na svoj podršci koju smo primali u ove dvije godine, zahvaljujem svim našim djelatnicima i drago mi je da mogu vidjeti da imaju podršku cijele zajednice. Govorili smo i o razvojnim projektima, nastojat ćemo da KBC Split bude na usluzi građanima koliko je to moguće.

image

Andrej Plenković i Julije Meštrović

Ante Cizmic/Cropix

Pred novinare je zatim stao ministar Vili Beroš koji je potvrdio da u posljednja 24 sata imamo 1578 novozaraženih.

Ministar je rekao da je poražavajuća informacija da samo 50-ak građana dolazi po prvu dozu cjepiva u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Ušli smo u novu godinu, razmišljamo o sljedećoj turističkoj sezoni. Ako se ne cijepimo teško ćemo imati dobru turističku sezonu. Molim vas shvatite to najozbiljnije. Moramo postići višu procijepljenost koja bi omoguća da Hrvatska bude sigurna destinacija. s ovakvim stupnjem procijepljenost i to Hrvatska nije, rekao je Beroš.

Moguće je da će Europska komisija u preporukama uvesti i pitanje stupnja procijepljenosti domicilnog stanovništva, kazao je. Govorio je i od promjenama kod dobivanja covid potvrda, a više možete pročitati ovdje.

image

Premijer Andrej Plenković i ministar Vili Beroš posjetili su splitsku bolnicu

Ante Cizmic/Cropix
image

Julije Meštrović, Blaženko Boban, Andrej Plenković

Ante Cizmic/Cropix

Plenković je zatim otišao na sastanak sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.

Premijer je zatim ponovno stao pod novinare i govorio o razvojnim projektima u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Novinari su ga pitali i za komentar na proslavu neustavnog Dana Republike Srpske koja je tijekom vikenda održana u Banjoj Luci, a na kojoj je bio i Milorad Pupovac.

- Što se tiče stava RH i Vlade, znate da sam bio u prosincu u Sarajevu i da smo poslali snažnu poruku o teritorijalnoj cjelovitosti BiH. Što se tiče ovoga što se dogodilo u Banjoj Luci, Pupovac je tamo bio na akademiji, išao u svojstvu SNV-a. Poslane su poruke i o obnovi Banije. On tamo nije ništa govorio niti je imao nekakvu ulogu. Što se tiče poruka, mi smo protiv svih koje imaju separatističke konotacije, rekao je.

- Što se tiče spomen ploče Milanu Tepiću, ministar Grlić-Radman će uputiti prosvjednu notu. Svi smo zgroženi s obzirom na broj poginulih ljudi tada, bilo kakva spomen ploča je neprihvatljiva.

- Što se tiče sezone iza nas, kad gledamo rezultate fiskalizacije, na 90% smo rekordne 2019. Sada je važno da pokažemo ozbiljnost oko veće dinamike cijepljenja, da pošaljemo poruku da ćete biti sigurni kada dođete u Hrvatsku.

Komentirao je i nestanak Mateja Periša. Zahvalio je policiji u Srbiji, ali i otkrio da su u tu zemlju poslani hrvatski policajci. - Dao sam nalog ministru Božinoviću da u Beograd uputi ekipu naših predstavnika policije, kazao je.

- Sve ovo vrijeme radimo na dvije piste, jedna je direktni razgovori policija, a drugo su diplomatsko-konzularne aktivnosti koje provodi naše veleposlanstvo u Beogradu s predstavnicima srpskih vlasti. Želimo prije svega zahvaliti policiji u Beogradu i svima koji se bave ovom temom, a na ovaj način želimo dati dodatni doprinos svim naporima u potrazi za Matejem, rekao je.

- Ono što sam ja izgovorio, kao i uvijek to netko skrati i složi nekakav naslov. To nema veze sa supstancom. Ono što je ključno je da i obitelj i cijela Hrvatska dobije cjelovitu informaciju i sliku, rekao je Plenković upitan o komentaru na istup srpskog ministra policije Aleksandra Vulina koji ga je prozvao da ne poštuje srpsku policiju te ga pozvao da "svojim besmislenim ne ometa njihov rad".

Plenković će se kasnije susresti i sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom.

image

Andrej Plenković i Blaženko Boban

Tom Dubravec/Cropix
image

Andrej Plenković i Blaženko Boban

Tom Dubravec/Cropix

Nakon Splita, Plenković će obići gradilište Pelješkog mosta u Komarni. U Dubrovniku će se sastati s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem.

Uz premijera će biti ministar zdravstva Vili Beroš i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

image

Blaženko Boban i Andrej Plenković

Ante Cizmic/Cropix
image

Andrej Plenković

Ante Cizmic/Cropix
image

Julije Meštrović

Ante Cizmic/Cropix
image

Julije Meštrović, Blaženko Boban, Andrej Plenković

Ante Cizmic/Cropix

'Radi se na tome da ne dođe do znatnijeg udara na standard građana'

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da će Vlada i svi njezini resori raditi na tome da ne dođe do značajnijeg udara na standard građana zbog rasta cijena energenata te je poručio da se već priprema iduća turistička sezona, za koju očekuje da će biti odlična.

Odgovarajući na upite novinara nakon sastanka sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom i njegovim suradnicima, na kojem su razmotrili važne projekte za tu županiju i pripreme za turističku sezonu, Plenković je ponovio da je pitanje cijene energenata ključna tema u idućih pola godine, istaknuvši i da se taj problem, za razliku od mnogih drugih europskih zemalja gdje je već iskrsnuo, kod nas nije još pojavio.

"Mi smo uspjeli svim mjerama koje poduzimamo, tišini i vrlo diskretno, osigurati da za građanstvo nije došlo do povećanja cijena energenata, niti plina niti struje", rekao je.

Kada je riječ o poslovnim subjektima, napomenuo je i da ovisno o tome kakve su ugovore imali, mijenjala im se i cijena energenata.

"Međutim, nismo došli u situaciju da smo doživjeli udar na ekonomski standard građana već do sada, što se u mnogim drugim zemljama dogodilo. Da ne govorim o tome da kada je skočila cijena nafte, da smo limitirali cijene benzina i dizela", kazao je.

Dodao je kako u ovom trenutku Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i svi ostali subjekti koji su uključeni gledaju kako da se smanji bilo kakav značajniji udar na standard građana koji bi se eventualno mogao dogoditi nakon travnja, odnosno kraja sezone grijanja, i da se to limitira na najmanju moguću mjeru.

"Jer ne želimo da nam rast cijene energenata ima bilo kakav dinamički negativan efekt", istaknuo je Plenković.

Naglasio je da će Vlada i svi resori raditi na tome, da postoje različite mjere, čitav niz alata na raspolaganju i sve će ih se iskoristiti da ne dođe do značajnijeg udara na standard građana.

Radi se na pripremi iduće sezone

Na upit kakve su projekcije za iduću turističku sezonu u svjetlu petog vala epidemije covida-19, Plenković je kazao da je sezona iza nas, prema rezultatima fiskalizacije u turizmu i djelatnostima vezanim uz turizam, na otprilike 91 posto rekordne 2019. , ocijenivši to jako dobrim rezultatom te da će se sve učiniti da se tako i nastavi.

Po njegovim riječima, sada je vrlo važno da se pokaže ozbiljnost u pogledu veće dinamike cijepljenja, kako bi se poslala poruka svima koji dolaze da je Hrvatska u zdravstvenom pogledu sigurna.

Dodao je da se radi i na pripremi iduće turističke sezone. "I Ministarstvo turizma i spora i HTZ rade na pripremi na svim tržištima i nastojat ćemo na tragu vrlo velikog interesa za Hrvatsku koji je postojao prošle godine, nastaviti tu dinamiku u 2022., što je posebno važno za cijelu našu ekonomiju a za svih sedam priobalnih županija izrazito važno", rekao je.

Kazao je i da će iduća sezona biti i prva sezona u kojoj će funkcionirati Pelješki most, a Dubrovačko-neretvanska županija će vidjeti kakvu novu vrijednost odnosno novu kvalitetu za turiste donosti taj infrastrukturni projekt.

"Očekujem odličnu sezonu, ali sa sviješću da se svi bore, dakle svi će nastojati biti jednako privlačni ili privlačniji nego lani i zato morao biti ozbiljni u toj pripremi", zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:39