NOVO PRAVILO

Beroš potvrdio: ‘Da, od sada će se covid-19 moći dokazati i brzim testom, a ne samo PCR-om‘

- Sutra je sastanak, na uputnicu će se moći raditi brzi testovi. Prilagođavamo način i testiranja i liječenja, rekao je ministar

Ministar Vili Beroš

 Ante Cizmic/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je Splitu, a nakon što je s premijerom obišao bolnicu, govorio je o epidemiološkoj situaciji.

PCR test više neće biti obavezan, uskoro će brzi antigenski test biti dovoljan za dokazivanje covida-19 i dobivanje EU-ove digitalne covid potvrde, najavio je ministar zdravstva.

image

Ministar Vili Beroš

Ante Cizmic/Cropix

"Promijenit će se paradigma testiranja, PCR više neće biti obavezan, a bolest će se moći dokazati brzim antigenskim testovima koji su sve relevantniji", odgovorio je Beroš na novinarske primjedbe o dugom čekanju na PCR testiranje.

Za ostatak EU-a i dalje treba negativan PCR test

S tim u vezi sutra će se održati sastanak HZJZ-a i HZZO-a da se radi dokazivanja bolesti na uputnicu mogu raditi brzi antigenski testovi. "To je odgovor na pojavu nove varijante virusa", poručio je Beroš.

S negativnim brzim antigenskim testom moći će se dobiti EU-ova digitalna covid potvrda koje će vrijediti u Hrvatskoj, no za ostatak EU-a i dalje treba negativan PCR test.

Rekao je i da će nove mjere, prilagođene novoj varijanti, stupiti na snagu noćas u 24 sata.

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 1578 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a postotak pozitivnih među testiranima je 36,33 posto.

"Bilježimo porast novozaraženih u odnosu na prošli ponedjeljak kada je novozaraženih bilo 1103", istaknuo je ministar nakon posjeta KBC-u Split u kojemu je ovih dana stanje dramatično zbog velikog priljeva bolesnika.

Poražavajućim je ocijenio podatak da u Splitsko-dalmatinskoj županiji svega 50-ak građana dnevno dolazi po prvu dozu cjepiva i to što "mlađi nagovaraju starije da se ne cijepe".

Ponovio je kako obavezno cijepljenje za sada nije opcija, ali ako se stanje pogorša i o tome će se razmišljati.

Bolnice punije u primorskim nego kontinentalnim regijama

Pozvao je građane da razmišljaju o idućoj turističkoj sezoni jer postoji mogućnost da EK procijepljenost domicilnog stanovništva uvede kao uvjet za dolazak svojih turista.

Ministar i premijer došli su u KBC Split zahvaliti osoblju na covid-odjelima. Riječ je o 85 liječnika, 270 sestara i 38 nezdravstvenih djelatnika, kojima danas u ispomoć stiže još 18 sestara - iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i drugih gradova.

Zbog nove omikron varijante bolnice se sve više pune, no znatno više u primorskim nego u kontinentalnim regijama, koje su bolje procijepljene.

S tim u vezi Beroš je usporedio KBC Split i KBC Osijek. "U KBC-u Split popunjenost kreveta je 92,7 posto, respiratora 56,79 posto, u usporedbi s Osijekom gdje je popunjenost kreveta 51,85 posto, a respiratora samo 14,12 posto".

Također je izvijestio da je najmanje jednom dozom u Hrvatskoj cijepljeno 66,59 posto odraslog stanovništva, a s trećom dozom 594.120 osoba.

U Hrvatskoj je ponovno je porasla 14-dnevna stopa incidencije na 100.000 stanovnika i jučer je bila 1769,93.

image

Ministar Vili Beroš i premijer Andrej Plenković

Ante Cizmic/Cropix

Željka Karin iz splitskog Zavoda za javno zdravstvo potvrdila je da kućni antigenski testovi neće vrijediti, već samo oni koji budu išli na uputnicu.

Dodala je kako će im ovo olakšati posao, s obzirom da se antigenski test puno lakše očitava te da ga mogu očitati i sanitarni inženjeri i više medicinske sestre.

Objasnila je i da je, u slučaju da vam brzi test pokaže da ste pozitivni, točnost 98 posto. No u slučaju da je test negativan, rezultati su manje pouzdani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:36