‘GRADIMO PETRINJU‘

Zahvaljujući humanitarnoj akciji, nastavlja se obnova posljednjeg lončarskog obrta u Petrinji

Ranije perspektivni Obrt Valentina Valenta, Lončarstvo VaL, nakon potresa udario je u zid i bio je pred gašenjem
Valentino Valent
 Zeljko Puhovski/Cropix

Projekt "Gradimo Petrinju - Ne dam da život stane", koji je pokrenula skupina riječkih poduzetnika, a koju je zapravo oformio politički analitičar Ivica Relković, u petak je pokazala svoje prve rezultate. Započela je obnova, ali je prikupljenim sredstvima i nastavljena izgradnja objekata posljednjega lončarskoga obrta u potresom pogođenoj Petrinji.

Ranije perspektivni Obrt Valentina Valenta, Lončarstvo VaL, nakon potresa u kojemu su mu stradale peći za pečenje gline, udario je u zid te je bio pred gašenjem. Valent je sam razmišljao, budući da je u pitanju IT stručnjak, da sve napusti i ode raditi u inozemstvo. Međutim, čini se da je ova inicijativa za sada sve spasila.

No, za razliku od uobičajenih inicijativa za potporu, u biti donacija, ovaj projekt u sebi nosi klicu potencijalnoga dugoročnoga razvoja, a tako je i zamišljen - kao inkubator stvaranja poslova.

Naime, projekt financiranja ne odnosi se na darivanje novčanih sredstava poduzetništvu, već u nalaženju tržišta za njega, odnosno davanja poslova tome poduzetniku, čime se na duže staze omogućava i zapošljavanje, i plaćanje poreza, i naravno razvoj posla.

image
Valentino Valent, Srđan Brajčić. Ivica Relković, Boris Popović, Marin Račić
Zeljko Puhovski/Cropix

Kako nam je objasnio Relković, konkretno Valentu se garantira otkup njegovih proizvoda kroz određeno razdoblje po povoljnoj cijeni te ga se tako stimulira.

"Garantiram da mi nećemo biti posljednja karika u tom lancu i upravo zbog toga je ideja da se projekt nastavi kroz lončarske radionice koje će se održavati u objektu koji bismo obnovili za potrebe prezentacije lokalnih proizvoda.", rekao je Valent u petak.

"Kako bi se sačuvao grad, treba sačuvati radna mjesta, pa je zbog toga odlučeno da riječki poduzetnici kroz ciljanu akciju pomognu petrinjskim poduzetnicima,", kaže pak Boris Popović, predstavnik riječkih poduzetnika uključenih u akciju.

Nakon razornog potresa u prosincu 2020. godine, riječki poduzetnici pokrenuli su inicijativu za pomoć Petrinji pod sloganom „Ne dam da život stane!“, motivirani snažnom volonterskom energijom cijele Hrvatske, rečeno je u petak na predstavljanju projekta.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Osnovna misao vodilja bila je da se u potresom pogođena područja ponovno udahne život u svakom smislu te riječi. Osim stambenih objekata, u potresu su stradale i brojne gospodarske zgrade, sjedišta obrta i tvrtki, zbog čega je mnogim stanovnicima tog kraja onemogućen rad. Kako bi se život uistinu u potpunosti vratio, osim hvalevrijedne pomoći orijentirane na trenutačno saniranje štete, javila se ideja za iniciranjem ciljanog humanitarnog projekta kojim bi se ponovno pokrenuo posao nekog lokalnog obrtnika ili malog poduzetnika. Cilj je obnoviti oštećenu gospodarsku zgradu i strojeve te lokalnom poduzetniku omogućiti nastavak rada kroz pronalazak tržišta za plasman svojih proizvoda. Prva takva akcija pokrenuta je na području Petrinje, gdje je štetu na svojim radnim strojevima i zgradama pretrpio posljednji aktivni lončar iz Petrinje, koja je poznata po lončarstvu kao jednom od najstarijih zanata.

Danas je u Petrinji održano javno predstavljanje humanitarnog projekta, a u isto vrijeme betonirana je ploča buduće radionice lončarstva, čime je i službeno započeta gradnja novog kompleksa.

Ovaj zanimljiv projekt u petak su na konferenciji predstavili Valent, Popović, Relković te riječki arhitekt Marin Račić.

„Cijela priča izgradnje radionice i Muzeja lončarstva krenula je prije 3 godine, a prošle godine započeta je izgradnja. Nakon potresa, moja obitelj i ja razmišljali smo o opciji odlaska iz Petrinje s obzirom na to da svi živimo od lončarskog obrta. Ipak, odluku smo promijenili nakon što se na inicijativu riječkih poduzetnika pokrenuo lanac dobrote koji putuje iz Rijeke, preko Zagreba pa sve do Petrinje. Ono što garantiram je da mi nećemo biti posljednja karika u tom lancu i upravo zbog toga je ideja da se projekt nastavi kroz lončarske radionice koje će se održavati u objektu koji bismo obnovili za potrebe prezentacije lokalnih proizvoda te kroz objekt koji bi postao svojevrstan poduzetnički inkubator. Humanitarni projekt „Gradimo Petrinju – Ne dam da život stane!“ povod je da se stvori sinergija između dva grada: Rijeke i Petrinje i da se zajedničkim snagama omogući kvalitetan život u potresom pogođenim područjima“, rekao je Valent.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

„Riječki poduzetnici su već neko vrijeme kroz svoje akcije prisutni u petrinjskom kraju, a iako je poklonjeno nekoliko kućica te su postavljeni šatori, zaključili smo kako to nije dovoljno. Kako bi se sačuvao grad, treba sačuvati radna mjesta, pa je zbog toga odlučeno da riječki poduzetnici kroz ciljanu akciju pomognu petrinjskim poduzetnicima, jer smatramo kako je kultura povezivanja i suradnje nešto što daje najveću vrijednost. Želimo ljude koji stvaraju, koji zajednički rade, razmjenjuju ideje i ostvaruju suradnju, što se, uostalom, ocrtava i u logotipu akcije koja prikazuje nepresušnu riječku amforu iz koje se voda izlijeva u petrinjsku stucku“, rekao je Popović.

„Ovo je jedan od emocionalno najznačajnijih projekata koje smo radili, a kroz idejno rješenje pokušali smo osmisliti novi centar Petrinje, koji nije velik, ali mora imati puno smisla. Ideja je bila napraviti mali trg koji smo nazvali „Trg lončarstva“ i koji u sebi objedinjuje tri funkcije – jedna je Muzej lončarstva, zatim radionica lončarstva, objekt kojem se danas betoniraju temelji, te postojeći višekatni objekt koji bi bio novi poduzetnički inkubator. Cilj je da se stvori prostor koji će biti namijenjen svim generacijama i kroz koji će se udahnuti novi život u Petrinju. Za nastavak izgradnje radionice i kompleksa Muzeja lončarstva prikupljaju se donacije koje je moguće realizirati kupnjom proizvoda iz donatorske kolekcije Lončarstva VaL. Redovna cijena proizvoda je uvećana kako bi se od prikupljenih sredstava 50% prihoda moglo koristiti za izgradnju radionice i Muzeja, dok je preostalih 50% iznosa namijenjeno trošku izrade proizvoda. Artikli iz donatorske kolekcije imat će apliciran logo humanitarnog projekta i bit će dostupni za preuzimanje po završetku izgradnje radionice, odnosno, kada zajedničkim snagama proizvodnja bude ponovo pokrenuta. Tom gestom donatori će neposredno sudjelovati u obnovi ovog najstarijeg petrinjskog zanata te biti pokretači budućeg gospodarskog razvoja potresom pogođenih područja“, rekao je Račić.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

„Nakon potresa prva misao vodilja bila je pronaći lokalnog obrtnika ili poduzetnika koji zbog posljedica potresa razmišlja o gašenju poslovanja i odlasku iz Petrinje. Ubrzo je pristigla informacija o Lončarstvu VaL kojeg vodi posljednji aktivni petrinjski lončar, a čijim bi se odlaskom ovaj tradicionalni zanat ugasio. Nakon što smo stupili u kontakt s g. Valentom, odlučeno je da se planski osmisli akcija koju će se kroz razne sadržaje pratiti godinu dana ili duže. Upravo zbog toga inicirana je donatorska akcija kroz otkup lončarskih proizvoda, kako bi se dugoročno zaista osiguralo da život ne stane i da se grade poslovi zbog kojih će ljudi ovdje žele i trebaju ostati“, zaključio je Relković.

Tijek realizacije svih faza projekta moći će se pratiti putem službene Facebook stranice „Ne dam da život stane!“, dok se narudžbe za kupnju proizvoda iz donatorske kolekcije zaprimaju putem emaila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. prosinac 2023 12:18