Zakon o poticanju ulaganja

ALAN SUMINA, OSNIVAČ USPJEŠNE DOMAĆE IT TVRTKE: Olakšice na porez na dobit su super, ali ono što nam stvarno treba su niži porezi na plaće

 Boris Kovačev / HANZA MEDIA
Vlada je danas prihvatila konačne izmjene Zakona o poticanju ulaganja, kojim se između ostalog uvode povoljniji uvjeti za ICT industriju i njene poduzetnike.

Novost je da se ICT poduzetnicima minimalni iznos ulaganja potreban za pravo na korištenje potpora, smanjuje sa 150 tisuća eura na 50 tisuća, uz uvjet da otvore deset novih radnih mjesta. Također, u slučaju takvog ulaganja poduzetnici će moći koristiti olakšice sniženog poreza na dobit kroz razdoblje od deset godina, i to u postotku sniženja između 25 i 50 posto.

- Ovo je dobrodošla novost jer je uvjet za ulaganje 150 tisuća eura u dugotrajnu imovinu bio teško dostižan za većinu poduzetnika iz sektora. I to upravo zato jer je ICT je specifičan po tome što su plaće radnika najveći trošak, a ne oprema ili strojevi - kazao nam je Alan Sumina, jednog od suosnivača Nanobita.

Alan Sumina, suosnivač uspješne hrvatske tvrtke za razvoj mobilnih računalnih igrica, rekao nam je kako su izmjene zakona na tragu očekivanja.

- Ono što je i dalje problem, ne samo za ICT, već za svaku industriju koja ovisi o visokobrazovanih radnicima, jesu izuzetno visoki porezi i doprinosi na već ispodprosječne europske plaće - dodao je Sumina.

Komentar na izmjene zakona dobili smo i u hrvatskoj IT tvrtki CROZ.

- Načelno pozdravljamo svaki poticaj koji se odnosi na ICT sektor, koji je propulzivan i stvara veliku dodanu vrijednost. Spomenute poticaje smo već koristili, a vjerujemo da će prihvaćene izmjene više pomoći manjim tvrtkama - rekao je Krešimir Mudrovčić, član uprave CROZ-a.

Iz CROZ-a bi, poput Nanobita, od Vlade voljeli vidjeti incijative oko poticaja vezanih uz rad i zapošljavanje.

- Naša branša najviše ovisi upravo o ljudima - pojasnio je Mudrovčić.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:26