PAKET POMOĆI

AMERIČKI RESTORANI OD BIJELE KUĆE TRAŽE 455 MILIJARDI DOLARA POMOĆI Zbog udara koronavirusa mogli bi izgubiti najmanje četvrtinu godišnjeg prometa

 AFP

Američka udruga restorana zatražila je u srijedu od čelnika Bijele kuće i Kongresa paket pomoći vrijedan 455 milijardi dolara jer bi taj sektor mogao izgubiti gotovo polovicu svojih zaposlenika i najmanje četvrtinu godišnjeg prometa zbog udara koronavirusa.

Nacionalna udruga restorana priopćila je kako bi restorani u sljedeća tri mjeseca mogli izgubiti 225 milijardi dolara prometa, što je četvrtina njihovog ukupno procijenjenog prometa od 899 milijardi dolara.

Kako se zbog širenja koronavirusa restorani moraju zatvoriti ili preusmjeriti svoje operacije na isporuke ili 'drive-thru' poslovanje, industrija bi mogla ostati bez 7 milijuna od ukupno 15,6 milijuna radnih mjesta i izgubiti 675 milijardi dolara, navela je ta udruga u pismu predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu i čelnicima Kongresa.

Zatvaranje restorana jedna je od mjera kojima se nastoji usporiti širenje koronavirusa u SAD-u, gdje je dosad zabilježeno gotovo 8.000 zaraženih, dok ih je od virusa umrlo 145.

Pismo udruge poslano je samo dan nakon što su čelnici nekih od najvećih svjetskih lanaca brze hrane, uključujući McDonald's, Restaurant Brands International i Yum! Brands, bili na sastanku s Trumpom i drugim dužnosnicima.

Zahtjev udruge uključuje osnivanje fonda za oporavak restorana i prehrambene industrije u iznosu od 145 milijardi dolara kako bi se poboljšala likvidnost sektora, 100 milijardi dolara osiguranja od prekida poslovanja i 135 milijuna dolara pomoći u slučaju katastrofe.

"Bez agresivnih i hitnih poteza saveznih vlasti, mnogi restorani jednostavno nikada neće nastaviti raditi”, navodi se u pismu udruge restorana.

Američke vlasti pripremaju paket pomoći gospodarstvu kojim bi se ublažile gospodarske štete od udara koronavirusa.

Radi se na planu potpora gospodarstvu vrijednom i do 1.300 milijardi dolara, što je znatno više u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za financijske krize 2008. i 2009. godine, pri čemu bi svaki Amerikanac mogao dobiti ček na 1.000 dolara.

Trump je u srijedu zatražio od Kongresa da odobri 500 milijardi dolara za gotovinske isplate poreznim obveznicima, kao i 50 milijardi dolara zajmova za pomoć zrakoplovnim kompanijama.

Plan, također, uključuje 300 milijardi dolara pomoći malim poduzećima, kao i 150 milijardi dolara kreditnih jamstava za ostale pogođene gospodarske sektore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:40