ISPOVIJEST NAJPOZNATIJEG HRVATSKOG HOTELIJERA

ANĐELKO LEKO 'Idem u penziju, ali prije toga ću otvoriti najveći Sheraton u Europi'

 Tonči Plazibat/CROPIX

Između Dubrovnika i Konavala, između šljunčanih plaža i zelenih planinskih vrhunaca u zaleđu, u slikovitim uvalama Župe dubrovačke, kraju se privodi trenutačno najveća investicija u hrvatskom turizmu. Početkom iduće turističke sezone u Srebrenom pokraj Dubrovnika gostima će svoja vrata otvoriti Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel, nakon zagrebačkog drugi Sheraton u Hrvatskoj i ujedno 430. član toga prestižnog svjetskog hotelskog lanca. Zamjenik regionalnog direktora kompanije Starwood Hotels & Resorts Worldwide koja je vlasnik brenda Sheraton, Robert Koren, tvrdi kako će po kvaliteti usluge novi hotel, koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg hotela Orlando, biti jedan od pet najboljih Sheratona na svijetu.

Koren otkriva kako o dovođenju Sheratona u Dubrovnik već tri godine pregovara s Anđelkom Lekom, predsjednikom Uprave HUP-a Zagreb u čijem je većinskom vlasništvu tvrtka Hoteli Dubrovačka rivijera d.d. koja vodi ambiciozni hotelijerski posao na dubrovačkom području. Uz Sheraton u Srebrenom, u Mlinima će na proljeće otvoriti hotel Mlini s četiri zvjezdice koji je nekoliko minuta šetnje uz more udaljen od hotela Astarea, koji je lani prošao obnovu i jedan je od rijetkih u dubrovačkom kraju koji radi cijele godine. Pokraj njega su luksuzni bungalovi, a iduće sezone gosti će moći unajmiti i vile - Srebrenku, Supetar i Lovorku - sagrađene prije stotinjak godina uz morsku obalu. Njihovo preuređenje samo što nije počelo. Ukupna HUP-ova investicija vrijedna je 80 milijuna eura, a Mlini i Srebreno i sljedećih će mjeseci biti veliko gradilište. Budući hoteli su pod krovom i već je počelo ostakljivanje pročelja i uređenje luksuznih soba i apartmana. Radove nadgledaju i predstavnici Sheratona i HUP-a Zagreb, koji su prošli tjedan potpisali ugovor o suradnji, čemu su prethodili brojni sastanci na kojima je Koren zaključio da je Leko vrlo čvrst pregovarač.

‘Ne dam se zaskočiti’

“Ja radim u interesu ove tvrtke koja nije isključivo moje vlasništvo jer HUP Zagreb ima više od 2000 dioničara. I nekada prije, kada sam radio za društvenu tvrtku, bio sam odgovoran pregovarač. Znači li to da sam tvrd? Ne dam se zaskočiti. Ni oni iz Starwooda nisu laki za pregovaranje, ali su korektni. Da nisu, ne bih s njima toliko surađivao”, govori Leko.

“Kada nešto dogovorim, meni za to ne treba ugovor. Dogovor je svetinja. Gdje ne vrijedi dana riječ, neće vrijediti ni pisani ugovori. Ugovor, dakako, mora postojati, ali riječ se mora držati. Nažalost, kod nas ima i dosta onih koji će pregaziti svoju riječ. To nije dobro. Moramo se, kao nacija i kao pojedinci, odgajati tako da budemo u stanju obaviti ono što obećavamo. Potpisivati se može, ali i usmeni ugovor je isto tako ugovor, a ako se stavi na papir, time ga se dodatno osnažuje”, smatra Leko te dodaje da je Starwood velika kompanija od koje se može puno naučiti.

“Mi imamo njihovu franšizu, što znači da tvrtku vodi naš menadžment. Koristimo i njihov rezervacijski sustav i prodaju. Kada bi njihov menadžment vodio hotel, onda bi oni odlučivali o svemu. Ovako mi vodimo u partnerstvu s njima, pri čemu oni vode računa o provedbi Sheratonovih standarda kako bi se osiguralo poslovanje u skladu s globalnim zahtjevima brenda”, ističe Leko i objašnjava kako franšizu Starwoodu plaćaju postotkom od prihoda, ne od dobiti. Otkriva da je njegova poslovna odluka - graditi danas za buduće vrijeme.

“Nadamo se da će dubrovački Sheraton biti među najluksuznijima u Hrvatskoj. Gradimo ga veoma komforno, prema međunarodnim standardima hotelske industrije, pri čemu ugrađujemo naša iskustva. Nalazi se pokraj Dubrovnika koji je jedna od najatraktivnijih nacionalnih destinacija, a ujedno je okružen i predivnom prirodom. Moći će raditi cijele godine jer ima najveću kongresnu dvoranu na Jadranu. Moramo imati dobru ponudu da bismo privukli nekoga da kod nas održi kongres i da hotel ima goste i u doba godine kada se ne može kupati u moru. Radio sam već jedan Sheraton od temelja, onaj zagrebački. Prvi sam 1990. doveo menadžment Sheratona u Hrvatsku. U Zagrebu je Sheraton radio u vrijeme kada se u Hrvatsku nije moglo doći avionom jer je vrijedila zabrana leta. Gradio sam ga po svim američkim standardima jer je Starwood američka kompanija. Primjerice, hotel je do posljednjeg kutka pokriven protupožarnim uređajima. To je u Americi zakon, ali, osim toga, gostima njihova osiguranja ne priznaju eventualnu štetu ako nisu boravili u hotelu s najvišim standardom protupožarne zaštite”, govori Leko. Zagrebački Sheraton, naglašava, već više od 20 godina sasvim dobro posluje i trenutačno se obnavlja. Kada se sjeti svega što je prethodilo gradnji dvaju hotela u Mlinima i Srebrenom, dođe mu da kaže - da sam znao, ne bih.

‘Idemo u rizik...’

“Već smo u sve to uložili mnogo novca, a nismo još ništa zaradili. Predugo to traje. Hrvatska bi trebala nešto učiniti da se stimulira dolazak i domaćih i stranih investitora, da se papirologija brže rješava. Domaćem investitoru je čak i teže nego strancu. Kada vidi da ne može napraviti ono što je zamislio, stranac će otići. A ja nemam kamo otići. Kamo da odem? Ja sam bio prisiljen tu raditi, zapošljavati ljude, ostvarivati prihode i iz njih plaćati poreze i doprinose. Od ovoga će svatko imati koristi, a daj Bože da je i mi imamo. A mi idemo u rizik”, zaključuje većinski vlasnik HUP-a Zagreb.

Uvjeren je kako će njegova najnovija beba, Sheraton, bolje raditi pod okriljem svjetskog brenda jer će moći postići boju cijenu i imati dulju sezonu. Hotel Mlini neće biti dio nekog svjetskog lanca, ali će također biti veoma luksuzan, kao i Astarea u kojoj su nedavno obnovljene sobe, a slijedi renovacija javnih prostorija.

Leko priznaje da godišnji odmor ne provodi u svojim hotelima jer se u njima ne bi mogao odmoriti zato što bi ga tamo svi gledali kao šefa.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 07:03