SLAVNA AMERIČKA GLUMICA U ISTRI

Annette Bening: Unatoč kiši oduševio me brijunski teatar

Bliska prijateljica bračnog para Šerbedžija-Udovički na njihov je poziv na Brijune stigla još u četvrtak, a napustila ih je u subotu, dan nakon premijere
 Goran Šebelić/CROPIX

Brijune, Mali Brijun, tvrđavu Minor i premijeru desete sezone Theatra Ulysses, Shakespeareovu “Oluju”, svojim je dolaskom počastila proslavljena američka glumica Annette Bening.

Bliska prijateljica bračnog para Šerbedžija-Udovički na njihov je poziv na Brijune stigla još u četvrtak, a napustila ih je u subotu, dan nakon premijere. Simpatična i pristupačna svjetska zvijezda, supruga još poznatije zvijezde - američkoga glumca Warrena Beattyja, u petak je navečer strpljivo s ostalom publikom, mokra od kiše koja je padala, ali ne i onemogućila igranje premijere, odgledala predstavu. A da je bila ono nešto što je dalo šlag na tortu ove izvedbe, potvrdila je i sama Annette.

Kiša pojačala dojam

- Kiša je samo pojačala naslov priče. Bilo je jednostavno dirljivo, prekrasno, impresivno i veoma mi se svidjelo. ‘Oluja’ na ovoj prekrasnoj prirodnoj pozornici na otvorenom, pod vedrim nebom, nešto je što dosad nisam doživjela - rekla nam je nakon predstave šarmantna Annette Bening.

Utapajući se među ostalom publikom i čestitajući glumcima na odlično odigranim ulogama, Annette Bening upitali smo kako joj se sviđaju Brijuni na kojima je, doduše, ipak prekratko boravila.

- Ovdje sam prvi put, a u ova dva, tri dana uvjerila sam se da je ovo otočje apsolutno očaravajuće. Nakon kiše, uz mjesec koji je izašao, i more izgleda fascinantno - istaknula je proslavljena glumica te ponovila da je na Brijune i u Hrvatsku stigla na poziv svojih prijatelja Lenke i Rade te da ju njihova predstava nije ostavila ravnodušnom.

Odjevena nimalo glamurozno, u bijeli lagani ljetni kostim, nije se u miru Malog Brijuna uopće izdvajala od ostalih gostiju.

Možda su je upravo i zbog toga samo rijetki prepoznali ili zatražili autogram i fotografiju za uspomenu. Velika glumica bila je zapravo sasvim jednostavna, ničim ne odajući, ali niti ne tražeći status zvijezde.

Prijateljstvo s Lenkom

Poznata američka glumica, koja je triput nominirana za Oscara, s redateljicom “Oluje” Lenkom Udovički u rujnu prošle godine na prestižnom festivalu UCLA Live u Los Angelesu postavila je predstavu “Medeja”. Za Lenku Udovički ta je predstava bila redateljski debi u Americi, a Annette Bening glumila je glavnu ulogu. Lenka i Annette upoznale su se prije nekoliko godina i odmah postale prijateljice. Kad su se susrele drugi put, rekle su: “Idemo raditi nešto zajedno”.

Lenka je predložila “Medeju”, što je Annette istog trenutka prihvatila.

Rezultat je bila predstava koju je kritika izvrsno popratila, na trenutke čak i euforičnim hvalospjevima. Stoga uopće ne čudi što su se njih dvije toliko zbližile da je Annette Bening na Lenkin poziv došla na Brijune.

Glumačka karijera Annette Bening doživjela je uspon prije 20 godina kada je glumila u filmu “Varalice” Stephena Frearsa te prvi put bila nominirana za Oscara. Godinu dana poslije igrala je u filmu “Bugsy” u kojemu je glavnu ulogu imao Warren Beatty.

Suradnja u filmu prerasla je u ljubav koja je 1992. okrunjena brakom i rođenjem prvog djeteta.

Za Oscara je nominirana i 1999., i to za ulogu u filmu “Vrtlog života” u kojemu joj je partner bio Kevin Spacey, a treću je nominaciju zaradila 2005. za ulogu u filmu “Being Julia”. Annette Bening, 52-godišnja glumica, i dalje igra podjednako često i u kazalištu i na filmu.

Konačno stiže Oscar?

Njezin posljednji film “The Kids are Alright”, o lezbijskom paru s usvojenim djetetom koje doznaje tko mu je otac, dobio je odlične kritike i najavljuje se kao potencijalni kandidat za nagradu Oscar.

Udavala se dva puta. Prvi brak trajao je dvije godine. Sa sadašnjim suprugom Warrenom Beattyjem ima četvero djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:40