POVIJESNI EKSKLUZIV

Arheolog Petrella: Marco Polo je bio lažov. Istina je da je puno putovao, ali nije došao do Kine

ZAGREB - Ime Marca Pola sinonim je za daleka putovanja i otkrivanje novih svjetova, a njegov putopis “Milijun” treća najprevođenija i najčitanija knjiga u povijesti nakon Biblije i Kur’ana.

No, talijanski arheolog dr. Daniele Petrella sa Sveučilišta u Napulju u popularno-znanstvenom časopisu Focus Storia lansirao je teoriju da Marco Polo nikad nije stigao do Kine nego je svoj putopis napisao “iz druge ruke”, pažljivo slušajući i zapisujući dogodovštine svojih prijatelja, perzijskih trgovaca koji su u 13. stoljeću došli do Kine, Mongolije i Japana.

- Ne možemo zasad definitivno utvrditi istinu, no u ovom trenutku postoje vrlo jake indicije da Marco Polo nikad nije stigao do Pekinga. Postoji cijeli niz nepodudarnosti između onoga što je Marco Polo napisao u “Milijunu” i onoga što je realnost - rekao mi je u telefonskom razgovoru Daniele Petrella, koji je i voditelj talijanske arheološke misije u Japanu. Upravo je tijekom jednog iskapanja u Japanu, Petrella i posumnjao u vjerodostojnost putovanja Marca Pola po Kini.

Mnogo nepoznanica

- Tijekom arheološke misije u Japanu našli smo ostatke mongolskih brodova koji su 1281. godine sudjelovali u invaziji na Japan. To su brodovi koje je Marco Polo opisao u “Milijunu”, a mi smo spoznali da je njegov opis ne odgovara realnosti. Naime, zapisao je kako su mongolski brodovi imali pet jarbola. No, naša su iskapanja pokazala da su imali svega tri jarbola - rekao je Petrella.

Mnogo je nepoznanica oko Marca Pola, počevši od mjesta njegova rođenja i porijekla. Rođen je 1254. godine, ali se ne zna pouzdano gdje.

Kao njegov rodni grad uglavnom se spominje Venecija, ali Opća enciklopedija Jugoslavenskog leksikografskog zavoda navodi kako je moguće, na temelju jednog dokumenta iz 15. stoljeća, da je rođen u Korčuli. Ulica i dio Korčule gdje se danas nalazi “rodna kuća Marka Pola” (sagrađena je mnogo kasnije nakon njegova rođenja), navodno je pripadala obitelji Polo oko čijeg je porijekla mnogo sporenja. Po nekima obitelj je bila slavenskog, a po drugima mletačkog porijekla, a rasprava o tome vuče se do današnjih dana.

Hrvat ili Talijan?

Tako je bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji je u travnju ove godine prilikom otvaranja muzeja Marka Pola u kineskom gradu Yangzhou, naglasio kako je “taj putnik rođen u Hrvatskoj otvorio Kinu Europi”.

No, svojim istupom Mesić je razbjesnio talijanski dnevnik Corriere della Sera koji nije propustio spomenuti kako je i Franjo Tuđman tvrdio kako je Polo “Hrvat rođenjem i porijekom”. Je li Polo bio Talijan ili Hrvat, upitala sam arheologa Petrellu.

- Ne s nacionalnog, nego s arheološkog i povijesnog stanovišta, mislim da je bio Venecijanac. Postoje dokumenti u kojima se nalaze zapisi o roditeljima i njihovim precima u Italiji. Mnogo je vjerojatnije da je bio Talijan nego Hrvat - rekao je Petrella.

Pisano u zatvoru

Neovisno o točnom mjestu rođenja, izvjesno je kako je Marco Polo rođen na teritoriju ondašnje Mletačke Republike. Njegov otac Niccolo i stric Matteo bili su imućni trgovci koji su se obogatili putujući i trgujući draguljima na Bliskom istoku. Priključivši se perzijskoj diplomatskoj misiji, braća Polo su se 1260. godine iz Venecije uputila prema Pekingu gdje je bila rezidencija Kublaj-kana, mongolskog vladara Kine.

Mali Marco ostao je s majkom u Veneciji, ali je ona u međuvremenu umrla pa su brigu o dječaku preuzeli ujak i njegova žena. Dječak je odrastao učeći znanja potrebna vještim trgovcima, poput poznavanja stranih valuta i upravljanja trgovačkim brodovima.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:51