SPECIJALNA REPORTAŽA NEDJELJNOG

Beogradske ulice nakon Mladićeva uhićenja: A, iz Hrvatske ste? Znači, jedva ste dočekali? Ma, i ja sam!’

ZAGREB - Sve što su u Beogradu mogli oni koji su u petak poželjeli javno biti nezadovoljni zbog uhićenja Ratka Mladića jest da se eventualno napiju, skinu u gaće i skoče u fontanu na Trgu Nikole Pašića. Pod uvjetom da su maturanti i da su zapravo zadovoljni što im je u petak bio posljednji dan nastave.

Samo je njima u glavnom gradu Srbije bilo dopušteno javno okupljanje, ako se tradicija kupanja u fontani uopće tako kvalificira, pa ipak, i taj je popust odobren uz jedan vod interventne policije, zadužene da nad njima cijeli dan zijeva jer se pokazalo da je u njihovim životima smak škole neusporedivo važniji događaj od najvažnijeg srpskog uhićenja.

SPECIJAL: Sve o uhićenju Ratka Mladića pročitajte ovdje

Interventni policajci

Još je u četvrtak navečer bilo jasno da će se svaki pokušaj okupljanja u znak podrške Ratku Mladiću suzbiti bez ostatka jer se žandarmerija i policija toga dana rasporedila po svim kritičnim točkama, i na njima prenoćila. Odmah nakon nereda u Novom Sadu i užem centru Beograda proglašeni su viši stupanj sigurnosti i zabrana javnog okupljanja, pa su od Crnotravske ulice prema Bulevaru oslobođenja (nekad JNA), sve do stadiona Crvene zvezde, od petka ujutro raspoređena policijska vozila.

Panoramskom brzinom ulicom patrolira i kombi pun interventnih policajaca.

- Možda ga vode da vidi stadion - kaže mi šaljivo taksist koji me vozi do Specijalnog suda za ratne zločine. Poslije jednog kratkog “ništa” to je prvo što je rekao, pomalo neobično za beogradske taksiste koji su pristupačni za sve teme, od cara Lazara naovamo.

- Ma, ne mislim ja o tome ništa, dojadilo mi. Slušam jučer Ljajića, kaže tog i tog datuma Mladić prešao tu i tu granicu, bio na pogrebu, vratio se, pa opet prešao granicu... Pa što je to?! Oni sve vrijeme znaju gdje se čovjek nalazi. Ma, mislim da je i njemu samome dojadilo. Što će on, star čovjek, bolestan, u zatvoru će imati bolju njegu nego na slobodi. A i svi su mu ionako u Haagu - komentira taksist. Ime ne kaže.

INTERAKTIVNA INFOGRAFIKA Kako je uhićen Ratko Mladić: Doušnik ga otkrio po prstenu pečatnjaku

Ostavlja me ispred Specijalnog suda za ratne zločine dok na radiju, po ne znam kojem cinizmu slučaja, svira loša pjesma “Ljubav preko žice”. Ne može, dakle, ništa bez žice.

Viši stupanj pripravnosti

Ispred sudske zgrade natiskalo se dvadesetak televizijskih ekipa, čeka se zamjenik specijalnog tužitelja Bruno Vekarić, no on je, kako upravo doznajem, odustao od izjava i ostao pri onome što je prije rekao za novinsku agenciju Beta: Mladić se osjeća bolje i govori povezanije, da bi, nakon sastanka Akcijskog tima za uhićenje haaških bjegunaca, tu informaciju dopunio optuženikovim željama za jagodama i Tolstojem.

Na potezu od zgrade Suda do užega centra grada malo je znakova po kojima se raspoznaje viši stupanj pripravnosti i malo je onih koji su spremni razgovarati o Mladiću. Iako je prisutna, policije je puno manje, nemjerljivo manje, nego, primjerice, kad je Beograd posjetio Vladimir Putin, a nema ni “otačastvenih plakata”, poput onoga u Banjoj Luci, kao ni druge slične propagande na javnim mjestima.

Na Knez Mihailovoj, odmah pokraj zgrade SANU, trojica mladića skupljaju potpise da bi organizacija Naši 1389, ista ona čiji su članovi noć prije navodno sudjelovali u neredima u Novom Sadu i Beogradu, postala politička stranka. Njihovi su ciljevi: oslobađanje i ujedinjenje svih srpskih zemalja u jednu državu, uhićenje tajkuna i političara koji su se obogatili pljačkanjem naroda te suradnja s Rusijom i ostalim zemljama BRIK-a, a protiv EU, NATO-a i MMF-a.

Protiv zakona

Potpise, kako kažu, ne smiju skupljati na ulici jer im to brani zakon, premda ne znaju baš objasniti koji, pa se zainteresirani mogu potpisati u obližnjoj kancelariji, iako je zapravo riječ o tome da je prije dvije godine republički javni tužitelj Slobodan Radovanović Ustavnom sudu podnio zahtjev za zabranu organizacije Srpski narodni pokret 1389, iz koje je udruživanjem nastala ova organizacija, a sve zbog širenja mržnje prema neistomišljenicima, ksenofobije i zalaganja za protjerivanje svih ljudi druge vjere ili nacije.

- Ova akcija nema direktne veze s uhićenjem Ratka Mladića, nego je dio napora da organizacija postane politička stranka i da izađe iz poluilegale. Naravno, to je uhićenje za mene kao Srbina ponižavajuće. Evo, naježio sam se - kaže 30-godišnji Jovica Vratnica koji trenutačno živi u Beogradu, ali su mu roditelji podrijetlom s Kosova i Metohije, preciznije iz Peći.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:08