MINISTAR ZDRAVSTVA

BEROŠ NAKON POSJETA KB DUBRAVI 'Nije me strah. Naučeni smo na svakakve rizike, spremni smo...'

 
Ministar zdravstva Vili Beroš stigao je u posjet KB Dubrava
 Damir Krajač / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je danas KB Dubrava, nakon što je jučer otkriveno da su dva liječnika iz te bolnice pozitivni na koronvirus. Nakon toga je većina pacijenata evakuirana, a planira se da ta bolnica postane respiratorni centar.

Ministar Beroš je nakon sastanka s osobljem bolnice novinarima rekao da nitko od pacijenata nije pozitivan na koronavirus.

'Nitko od pacijenata nije pozitivan. Nije me strah. Mi smo naučeni na svakakve rizike, a i nema me čega biti strah jer bolest nije teška', poručio je Beroš.

'Pacijenti su dio naše svakodnevnice i naučili smo se na taj rizik. Nije riječ o teškoj bolesti i nije me strah. Bitno je samo da Dubrava profunkcionira na određeni način i tu smo imali dileme s obzirom na centralnu ventilaciju, ali tim najboljih stručnjaka u RH sada radi na rješavanju tog problema i nadam se da ćemo sve riješiti vrlo brzo. Riječ je ipak o izvanrednim okolnostima pa ćemo se tako i ponašati. Da imamo vremena, to bi bilo drugačije, ali bit će apsolutno primjereno namjeni za koju je ova bolnica namijenjena', rekao je ministar.

Kada je riječ o pacijentima koji su ostali u KB Dubrava, u tijeku su epidemiološki izvidi.

'Zbog toga su tu ponovno epidemiološke službe da naprave izvide koji pacijenti mogu biti premješteni, a koje ćemo ipak zadržati tu. Neke ćemo rpebaciti na jednu drugu lokaciju u Zagrebu za smještaj takvih bolesnika. Nitko nema nikakve simptome, nitko od pacijenata za sada nije pozitivan ali ovo su sve mjere predostrožnosti koje zdravstveni sustav mora poduzeti da bi funkcionirao.

Pacijenti koji nisu bili u potencijalnom kontaktu sa liječnicima u KB Dubrava su premješteni na Rebro.

'To ide po dogovorenom principu. Govorimo o pacijentima koji su mogući kontakti, oni su tu dok epidemiolozi ne razriješe pravilan način postupanja prema njima', rekao je Beroš.

Na pitanje kada bi KB Dubrava mogla biti spremna, ministar odgovara:

'Vrlo brzo. Govorimo o satima, odnosno danima.'

Nije mogao reći koliko će pacijenata na kraju ostati u bolnici u Dubravi. To ovisi, kaže, o epidemiološkim izvidima.

Sve je spremno. Nova lokacija nije predviđena za primarni tretman takvih bolesnika, već tercijarni, što će apsolutno poslužiti za prihvat ovih bolesnika koji boluju od drugih bolesti, ali nisu niti pozitivni niti imaju simptome korona infekcije', pojasnio je Beroš.

Na pitanje zna li s koliko su zaraženi liječnici pacijenata bili u konatktu, Beroš kaže:

'Nije bitno da ja znam, ali oni koji to trebaju znati, znaju.'

Upitan o stanju u KBC Zagreb, ministar kaže da ih je jutros pohvalio zbog promptne, kirurške i precizne reakcije. Objasnio je daljnju proceduru za tamošnje pacijente na kardiologiji.

'Ono što je dobro je funkcioniranje intenzivnog laboratorija, kardiološke intervencije su očuvane, zatvoreno je nekoliko soba za ukltrazvuk i dijagnostiku, što u ovom trenutku nije od presudne važnosti, ali imamo backup i za to, a to su druge zagrebačke bolnice. Moram pohvaliti i aktivnosti privatnog sektora u RH, koji su se svi od reda stavili na raspolaganje javnozdravstvenom sustavu. Neke bolnice koje se bave tom problematikom, a privatne su, stavile su se na raspolaganje javnozdravstvenom sustavu.'

Spreman je i raspored zbrinjavanja hitne medicinske službe.

'Smisao formiranja ovakvih centara je da odteretimo druge zdravstvene ustanove i da one pružaju nesmetanu zravstvenu skrb bolesnicima koji nisu pod sumnjom za koronavirus. Izvjesno je da će se zaustaviti hladni pogon, ali sve što je hitno i predstavlja akutne zdravstvene tegobe, riješit će se bez problema u drugim zdravstvenim ustanovama u Zagrebu', poručio je Beroš.

Na pitanje novinara o tome što savjetuje ostalim bolesnicima koji trebaju posjetiti svoje liječnike, ministar kaže:

'Vrijede generalne preporuke: ne treba žuriti u ambulante, sve što se može obaviti preko telefona. Ukoliko odlazimo u čekaone, povećavamo rizik i za sebe i za druge, a i za liječnike. Treba slijediti naše upute, a to se posebno odnosi na starije bolesnike i one koji boluju od kroničnih i drugih bolesti. Što se tiče propisivanja lijekova, napravit će se da takvi ne trebaju odlaziti liječniku da bi se takva terapija produžila', poručio je Beroš i dodao da je zdravstveni sustav spreman i na eskalaciju broja zaraženih ako do toga dođe, no za sada veće eskalacije nema.

'Danas smo još na broju zaraženih od jučer. Nema veće eskalacije. Nadam se da ćemo tu eskalaciju produljiti čim duže, a ako se ona i desi, mi smo spremni', kaže Beroš.

KBC Sestre milosrdnice: Nema drame, nismo pretrpani

U KBC Sestre milosrdnice prebačen je dio pacijenata iz Dubrave, a njegov ravnatelj Mario Zovak rekao je Hini da primaju nešto više hitnih pacijenata, ali situacija nije dramatična.

"Nema nikakve drame, nismo pretrpani. Primamo samo hitne pacijente", kaže Zovak.

Nemaju ni problema s osobljem jer su prema naputku ministra Beroša smanjili hladni pogon, a osoblje ne ide na godišnje odmore.

"Za sada pokrivamo sve povjerene zadaće bez ikakvih problema", ističe Zovak. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:13