'JA SAM KRIV ZA SVE'

BIVŠI ŠEF HDZ-a NAJAVIO IZLAZAK IZ 'MIROVINE'? U HDZ-u ne vjeruju u Karamarkov povratak u politiku: On je prošlost

 
Tomislav Karamarko
 Goran Mehkek / CROPIX

“O povratku Tomislava Karamarka u aktivnu politiku, kroz HDZ, nema ni govora. Ovu njegovu zadnju objavu na Facebooku ne treba u tom svjetlu ni gledati, osim ako nema neke druge planove, izvan stranke, koje je i dalje član”, rekao nam je jedan HDZ-ov veteran nakon što je bivši predsjednik te stranke objavio neobičnu “čestitku” u povodu praznika bivše države, 29. studenog.

“Ja sam kriv za sve”, piše tako Karamarko, koji se s vremena na vrijeme oglašava na društvenim mrežama i iznosi dugački “popis” onoga za što je “kriv”. “Portal Telegram prenosi kumrovečki pamflet srpske, židovske i romske nacionalne manjine i takozvanih antifašista, a jedan podnaslov glasi ‘Karamarko je za sve kriv’.

Ustašizacija

Tu tezu isti su dan u saborskoj raspravi kao papagaji ponovili Peđa Grbin i Saša Đujić, obrazlažući kako je mojom pojavom na političkoj sceni otpočela ustašizacija Hrvatske”, navodi Karamarko. Dodaje da su se “tim pamfletima” pridružile i velikosrpske Novosti, “s jedne strane fabricirajući ustaštvo u Hrvatskoj, a s druge veličajući komunistički, diktatorski režim Jugoslavije”.

“Kriv sam što sam se rodio i što mi je otac Martin živi svjedok Križnog puta, živi svjedok tabuiziranoga genocida nad hrvatskim narodom nakon završetka Drugog svjetskog rata”, pa redom nabraja za što je sve kriv, od toga da je započeo lustraciju uhićenjem Josipa Boljkovca, te podsjeća na vrijeme kada je bio aktivan u politici i kada je HDZ pod njegovim vodstvom “ostvario brojne pobjede te je i Kolinda Grabar-Kitarović postala predsjednica”. Nije zaboravljen ni Josip Broz, pa se Karamarko pita je li kriv i zbog toga što je s najljepšeg trga u Zagrebu uklonjen “diktator Tito”. “Kriv sam što smo izgubili arbitražu INA - MOL, što ćemo vjerojatno izgubiti i drugu, čime će proračun biti oštećen za nekoliko milijardi kuna”, podsjeća Karamarko i zaključuje: “Čini se da sam ja za sve kriv samo zato što se određeni gremiji boje moga aktivnog uključivanja u politiku nakon više od dvije godine političke izolacije. Ako je tome tako, mogu im samo poručiti: ‘Dobar je strah od Boga dan’.”

Naš sugovornik, koji je u HDZ-u prošao sve dosadašnje predsjednike stranke, kaže da nitko u ovom trenutku ne može ugroziti “Plenkovićev smjer”.

Testiranje

“C” Tvrdi da su ovi povremeni Karamarkovi izleti na društvenim mrežama više testiranje raspoloženja unutar HDZ-a, ali reakcija nema. “Karamarkovo vrijeme u HDZ-u je prošlo, a za njega baš ne bi bilo primjereno da se gura među krajnje desničare jer ni oni nemaju velike šanse na izborima koji slijede.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:25