NOVA ŽARIŠTA

BORBA ZA DOMOVE Zaraženo čak 18 od 28 štićenika i četvero djelatnika, svi su stabilno

 
 Željko Puhovski / CROPIX

Čak 19 od 28 korisnika privatnog doma Bene Vita na zagrebačkom Gornjem Bukovcu zaraženo je koronavirusom. Potvrdilo je to testiranje koje je proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar, tijekom srijede, kad su uzeti brisevi svih korisnika i svih desetoro zaposlenika doma. Također pozitivan nalaz stigao je i za četvero zaposlenih.

Svi zaraženi korisnici ovog doma hospitalizirani su i to pet u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević te ostalih 14 u KB-u Dubrava. Zasad je stanje oboljelih stabilno, kažu liječnici, odnosno nije se razvio teži oblik Covida-19. Inače, svi zaposlenici te domske jedinice su u samoizolaciji pa se o devet korisnika koji su također samoizolirani brinu zaposlenici iz drugih jedinica te ustanove.

“S obzirom na to da ovaj dom ima još dvije jedinice, epidemiolozi su zatražili briseve za ostale od ukupno 110 korisnika te za sve zaposlenike, a uzela ih je njihova glavna medicinska sestra koja je za to educirana. O tome što će pokazati rezultati testiranja ovisit će i daljnje postupanje naših epidemiologa”, rekao nam je ravnatelj Nastavnog zavoda dr. Zvonimir Šostar.

Stroge mjere

Naime, u domu na Gornjem Bukovcu pokazale su se točnima epidemiološke procjene po kojima su “svi djelatnici potencijalno bili u kontaktu sa svim korisnicima pa se cijeli dom smatra kontaminiranim” što znači da se bolest proširila, a u konačnici to je pokazalo i testiranje. Što će biti s radom ostalih dijelova toga doma na drugim lokacijama ovisi o rezultatima testiranja koja bi trebala biti završena danas.

Kontaktirali smo jučer ponovno ravnatelja doma Krešimira Kastelana koji nam je tek kratko poručio da su u procesu evakucije štićenika i dezinfekcije prostora te da čine sve kako bi se zaustavilo širenje zaraze. Za bilo kakva druga pitanja zamolio nas je da pošaljemo mail, no odgovor i dalje nismo dobili.

Inače, iz Grada Zagreba ističu da u domovima u njihovu vlasništvu koji rade na 17 lokacija nije bilo zaraženih. U tim domovima ukupno je smješteno 3799 korisnika i zaposleno 1383 djelatnika. Sva testiranja, njih tridesetak koja su dosad obavljena, bila su negativna, a naglašava se da se još od ožujka primjenjuju vrlo stroge mjere u gradskim domovima.

Naime, na snazi je zabrana svih posjeta dok traje epidemija. Također, svi zaposlenici rade po sistemu 14-dnevnih smjena. Tijekom smjene ne odlaze kući već dva tjedna borave u domovima odnosno moglo bi se reći da su u potpunoj izolaciji. U Gradu smatraju da je baš rana primjena svih zaštitnih mjera rezultirala činjenicom da u njihovim domovima dosad nije bilo koronavirusa.

Zakašnjeli zahtjev

Koliko su se i jesi li se te mjere primjenjivale u privatnim domovima nitko sa sigurnošću ne može potvrditi premda je i u tim ustanovama smješten velik broj te osjetljive populacije. Naime, u privatnim domovima na 73 lokacije u gradu boravi oko 2200 korisnika, no čini se da je u pripremi za Covid-19 bilo raznih propusta o čemu svjedoči i činjenica da su tek jučer prema Gradu Zagrebu poslani zahtjevi za zaštitnom opremom.

Iz Grada Zagreba objašnjavaju da je 27. ožujka određeno da će “Nacionalni stožer civilne zaštite osigurati zaštitnu opremu za one koji su u bliskom kontaktu s oboljelim korisnicima”, te da njihov stožer nije imao ovlasti da to čini za privatne domove.

“Tek prije nekoliko dana županijski stožeri dobili su te ovlasti, ali do srijede nismo dobili niti jedna takav zahtjev iz privatnih domova”, kaže dr. Vjekoslav Jeleč, pročelnik gradskog ureda za zdravstvo. Dodaje da su tek prije dva dana došle počele pristizati prve zamolbe iz privatnih domova za starije da im se osigura zaštitna oprema pa će to biti i učinjeno. U svakom slučaju, veća kontrola domova umirovljenika pokazuje se kao jedan od prioriteta, ne samo u ovo vrijeme koronavirusa.

Od 35 umrlih u RH, samo jedna osoba nije bila kronični bolesnik

Nakon što je u srijedu zabilježeno 37 novooboljelih od koronavirusa, što je najmanji broj u 24 sata u posljednjih 25 dana, jučer se ta brojka popela na 50. Ukupan broj oboljelih popeo se na 1791, a ozdravilo je 529 osoba.

Još dvije osobe preminule su od koronavirusa, tako da je ukupan broj crne statistike sada 35.

U Klinici za infektivne bolesti bitku s bolešću Covid-19 izgubio je 78-godišnji muškarac s više kroničnih bolesti te ženska osoba stara 74 godine u Dubrovniku, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Kad je riječ o smrtnosti u Hrvatskoj, najveći broj preminulih stariji je od 70 godina. Točnije, preminulo je 16 osoba starijih od 70 godina, 12 osoba rođenih su između 1941. i 1950., tri osobe rođene između 1951. i 1960., dvije osobe rođene između 1961. i 1970. te dvije osobe rođene između 1971. i 1980.

Prema dosadašnjim informacijama, samo jedna od preminulih osoba, muškarac rođen 1964., nije imao kronične bolesti.

Smrtni ishod češći je kod starijih osoba i onih s kroničnim bolestima, a pogotovo kad je sve to u kombinaciji. Inače, često se postavlja pitanje što znači umrijeti od koronavirusa i umrijeti s koronavirusom.

Kad osoba ima kroničnu bolest, onda je povod koronavirus i osoba je umrla s koronavirusom. Ako osoba nije imala kroničnih stanja, onda je umrla od koronavirusa, pojasnio je ministar Beroš.

Na respiratoru je 31 osoba, a hospitalizirano je 38 osoba više nego jučer, ukupno 372. U bolnicama je 312 oporavljenih, odnosno 14 više nego jučer, a kod kuće je oporavljenih 217, odnosno 42 osobe više nego jučer, što je ukupno 529 oporavljenih.

Što se tiče novooboljelih, broj je povećan zbog proboja u domove za starije i nemoćne, što predstavlja velik izazov, s obzirom na to da je riječ o ionako ugroženoj skupini ljudi, što zbog godina, što zbog kroničnih bolesti. (Ivana Krnić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:23