MINISTAR KOJI JE NESTAO

Božidar Kalmeta: Sanader? Ušao bi onako visok i napuhan u sobu. Tko mu je išta mogao reći

Iako priznaje da je umoran, trudi se ostaviti dojam opuštena, gotovo bezbrižna čovjeka, kao da sve afere u kojima ga spominju nemaju baš nikakve veze s njim
 Cropix

ZAGREB - Božidar Kalmeta sjedi u kutu kavane jednog zagrebačkog hotela. Četvrtak je. Završila je sjednica Vlade. Sam je. Pije čaj. Kavu ne konzumira jer ga čini nervoznim. Mobitel mu svako malo zavibrira u unutarnjem džepu sakoa. Ponekad ga izvadi, pogleda tko zove pa spremi. Nezainteresiran je, umoran. Bore, kojima je prošarano njegovo lice, izgledaju izraženije, a kosa sjedija.

- Hoću doma. Dosta mi je Zagreba. Dosta mi je samačkog života - žali mi se, nakon što sam mu se pridružila.

Iako je još uvijek na čelu najvećeg resora u Vladi - Ministarstva mora, prometa i infrastrukture - Božidar Kalmeta ostavlja dojam političara pred mirovinom, iako su mu tek 53 godine.

Na svakodnevnoj političkoj sceni više se gotovo niti ne pojavljuje. U medijima ne nastupa. Nitko ne zna što točno radi. Postao je nevidljiv čovjek. A ako se ipak negdje pojavi, onda šuti ili se opravdava za neku od brojnih afera koje se povezuju s njim. Spava li uopće? Svako malo pojavi se glasina o novom svjedoku kako upravo korača prema uredu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da bi cinkao Sanadera, Barišića, Kalmetu...

Njegov bivši suradnik smatra da se Kalmeta posljednjih mjeseci “bori za opstanak”.

- Vidio sam ga nedavno s Bajićem - kaže.

Kalmeta bezbrižno odmahuje. - Nisam kriv - ponavlja.

Očito ne osjeća odgovornost ni za vlastiti potpis, ni za odluke. Isto se tako nije osjećao odgovornim ni za svog vlastitog, dugogodišnjeg vozača iz Zadra, koji je 2007. uhićen pa osuđen zbog reketarenja. - A što bih ja znao? - odgovarao je tada. I danas ima istu priču.

- Što bih ja bio odgovoran za nekog strojovođu ili, pak, onoga koji se bavi održavanjem pruga?! Neću prihvatiti odgovornost za njihove propuste. A to što sam radio s Fimi-Medijom, pa što? Naručili smo film od Fimi-Medije jer su bili najbolji ponuđač, i to je to. Nitko mi to nije sugerirao - tvrdi Kalmeta.

Strah od nesreće

Nekadašnja vlasnica Fimi-Medije, Nevenka Jurak, u svom je iskazu pred USKOK-om ustvrdila da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture platilo film “Prometna renesansa Hrvatske”, iako nikad nije sklopilo ugovor o izradi tog filma. Osim toga, film nikad nije bio niti prikazan, a Ministarstvo je za njega platilo oko pola milijuna kuna. No, premda se činilo da je za izradu filma sklopljen ugovor, prema svjedočenju Nevenke Jurak iz studenoga prošle godine, film je plaćen bez ugovora.

Kalmeti smjena već dugo visi nad glavom, no ovaj je put, čini se, i sam dignuo ruke. Strahovi su puno veći od samoga gubitka pozicije ministra.

- Ne želim više biti u izvršnoj vlasti. Ne želim više biti ministar u sljedećem mandatu - priznaje mi.

Otkako je premijerka Jadranka Kosor u prosincu 2009., nakon nesreće na zagrebačkom Kolodvoru, najavila pa povukla Kalmetinu smjenu, on kao da je propao u zemlju.

Je li s premijerkom Kosor postigao dogovor “ostavit ću te, ali šuti”.

- Ma, ne. Nemam takve strahove, ni dogovore - odmahuje Kalmeta.

Veliki šarmer

- Štiti li vas u HDZ-u vaš vjenčani kum Vladimir Šeks? - pitam ga.

- Uvijek se provlači to pitanje: čiji je Kalmeta? Ničiji, svoj... - odgovara.

Jedino što Kalmetu, kako tvrdi, posljednjih godinu dana tišti jest pomisao da se ne dogodi neka nova nesreća u njegovu resoru.

- Već imam traume. Budim se svako jutro u strahu nije li negdje neki vlak izletio iz tračnica ili da se nije neki brod nasukao. No, držim da nije moja krivnja ako se to i dogodi.

Božidar Kalmeta vješt je u komunikaciji. Spretan u manipuliranju sugovornicima. Koristi se svim verbalnim i neverbalnim metodama - šarmom, komplimentima, izravnim pogledom - svime, samo kako bi ostavio dojam iskrenog, otvorenog, jednostavnog. Nema ljutnje u njegovu tonu, nema agresivnih reakcija.

- Nemam ništa protiv novinara. Svatko radi svoj posao. Možda sam, i prije, više trebao raditi na suradnji s novinarima - brzo se otvara.

Kalmeta kao da svako teško i ozbiljno pitanje ublaži, “amortizira”. Koliko je god pitanje kontroverzno, on ostavlja dojam kao da ga je već čuo i na putu do njega, pa natrag, ono se pretvori u neki mlaki, umirujući i, zapravo, očekivani odgovor. Nema iznenađenja. Sve upite o njegovoj odgovornosti, istragama i aferama prima ležerno. Ili se već jako opekao, ili ga jednostavno nije briga ili toliko toga skriva...

- Ma, ne - odgovara smirenim tonom na pitanje boji li se pritvora, mogućnosti koja danas kao da stoji nad glavama svih vladajućih, a posebno njegovom, s obzirom na posljednje iskaze svjedoka. Ponekad mu pobjegne dalmatinski naglasak, ali onda se opet vrati.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:09