BRŽI REZULTATI

BRITANCI RAZVIJAJU TEST NA DAH KOJI ĆE LOV NA KORONAVIRUS UČINITI UČINKOVITIJIM Nova tehnologija funkcionirala bi poput 'dregera'

Takav test bi značajno ubrzao prve nalaze jer se rezultati onih koji se sada koriste čekaju od 8 do 12 sati
 Matija Djanješić / CROPIX

Britanski znanstvenici razvijaju test za otkrivanje koronavirusa koji funkcionira na dah, odnosno izdisaj! Kažu da bi se ta nova tehnologija tipa “dregera” za Covid-19, kao brzi test, mogla koristiti zbog brzine dobivenih nalaza u zračnim lukama, ordinacijama liječnika obiteljske medicine, na graničnim prijelazima.

To bi, kažu, značajno ubrzalo prve nalaze jer se rezultati tzv. PCR testova, koji se sada provode na osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženima, čekaju od 8 do 12 sati.

Nova tehnologija koju je razvio tim na Sveučilištu Northumbria u Newcastleu zahtijeva dodatno testiranje, ali stručnjaci su uvjereni da bi njihov proizvod vrlo brzo mogao testirati koronavirus u cijelom svijetu. Temelji se, inače, na biološkim podacima odnosno biomarkerima koji se dobivaju iz daha pacijenta, a uključuju DNK i RNK, proteine i molekule masti kojima se mogu uočiti bolesti pluća, ali i drugi problemi sa zdravljem.

Cijeli princip rada uređaja temelji se na istom principu kao i draegeri koje policija koristi u otkrivanju alkoholiziranih vozača. I ranije se pokušavalo na istom principu dobiti podatke testiranjem za neke druge dijagnoze, ali metode nisu bile dovoljno pouzdane zbog onečišćenja, gubitka uzorka i problema s promjenjivošću u analizi izdisaja.

No, Britanci tvrde da je uređaj razvijen u Northumbriji riješio ove probleme pa smatraju da dobiveni podaci odgovaraju onima dobivenima uzimanjem uzorka odnosno biopsijom pluća. Uvjereni su i da koronavirus nije jedina bolest za koju bi se ova nova tehnologija mogla koristiti kao što su primjerice neke druge plućne bolesti, dijabetes, rak, problemi s jetrom...

“Naša je ambicija smanjiti potrebu za krvnim pretragama koje se koriste u većem dijelu dijagnostike”, rekao je dr. Sterghios Moschos, izvanredni profesor na Sveučilištu Northumbria.

Zasad se kao “brzi probir” za koronavirus koristi termometriranje oboljelih putnika u zračnim lukama, ali pokazalo se da to i nije neki pouzdan test jer dio nositelja virusa nema povišenu temperaturu. To je i razlog što se uz mjerenje temperature putnici, koji dolaze iz primjerice Kine, J. Koreje, Japana ili Italije, također pita imaju li zdravstvenih problem. No, tu istinitost informacije ovisi o njihovoj iskrenosti. Moschos naglašava da je to razlog da se što prije razvije neinvazivni, brzi, ekonomski isplativ i učinkovit test.

“Trebamo nove medicinske alate koji brže dijagnosticiraju bolesti i prate zdravlje, a ovaj je uređaj jedna od tih tehnologija”, kaže Moschos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:30