800 SUDIONIKA U 'SEDMICI'

Burna rasprava na plenumu Filozofskog: Većina studenata je protiv suradnje s bogoslovijom

Dok dio studenata FF-a predloženi ugovor o suradnji smatra napadom klerikalne desnice na Filozofski, dio ih je upozorio na manjkavosti suradnje i propuste fakultetske uprave
 EPH

Studenti Filozofskog fakulteta okupljeni na večerašnjem plenumu izglasali su odbijanje suradnje s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

Plan suradnje između zagrebačkog Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta koji se pokušava realizirati pune dvije godine, uzburkao je studentsku populaciju. Oko 800 studenata i profesora okupilo se na Filozofskom fakultetu, gdje se o novom ugovoru o suradnji vodila burna rasprava.

Po prijedlogu ugovora, kroz dvopredmetni studij studenti KBF-a mogli bi studirati bilo koji studij na FF-u, uz položeni prijemni ispit. Iako je prijedlog ugovora "labaviji" od prvoga 2014., većini studenata okupljenih na plenumu i dalje nisu prihvatljivi. Većina ih se, nakon dvoiposatne rasprave izjasnila protiv suradnje s KBF-om, čiji su predstavnici studenata također sudjelovali u raspravi.

- Ugovor o suradnji traži vaša uprava fakulteta. Zašto se govori o integraciji i uništavanju Filozofskog? Cijenjeni skupe, ne morate se boriti protiv KBF-a već protiv unutarnjih pitanja u ovoj zgradi. I ne bojte se, neće vam doći papa i preko Bozanića mijenjati Filozofski, poručio je Dario Mican, predsjednik Studentskog zbora KBF-a, na čije su riječi studenti Filozofskog bučno reagirali.

Dok dio studenata FF-a predloženi ugovor o suradnji smatra napadom klerikalne desnice na Filozofski, dio ih je upozorio na manjkavosti suradnje i propuste fakultetske uprave. Neki su pozivali i na tolerantniju raspravu o problemu, upozoravajući da velik broj studenata Filozofskog uopće nije upoznat sa sadržajem ugovora te se oni pogrešno tumače.

- Poanta ove suradnje je da studenti KBF-a upišu naš fakultet i obrnuto. Kakvog smisla ima takav ugovor ako nitko s FF-a ne želi upisati KBF, upitao je sudionik plenuma, dok je drugi poručio da religija nema što tražiti na sekularnom fakultetu. U žustroj raspravi čulo se i mišljenje da je riječ o nasilju zbog načina kako se pokušavaju uvesti ugovori. Postavilo se pitanje zašto uprava FF-a uporno gura da se ugovor s KBF-om potpiše u paketu s ugovorima o već ranije započetoj suradnji s nekim fakultetima.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:08