ODVJETNIK IVE SANADERA

Čedo Prodanović: Nejasno mi je zašto se slučaj Planinska gura preko reda

Već se sada najavljuje da će se taj slučaj brzo riješiti. Mi već sada vodimo četiri postupka, pa je dodavanje ovog problem

Pet mjeseci trajala je istraga USKOK-a u slučaju Planinska, a onda je prošlog petka podignuta nova optužnica protiv Ive Sanadera. To je već peta po redu protiv bivšeg premijera, a u njoj ga se zajedno sa, kako neslužbeno doznajemo, bivšim ministrom Petrom Čobankovićem i bivšim HDZ-ovim zastupnikom i mesarom Stjepanom Fiolićem i drugima tereti da je prilikom prenapuhane prodaje zgrade u Planinskoj ulici državni proračun oštetio za najmanje 26,4 milijuna kuna.

Put prema optužnici otvorio je svojim iskazom upravo Stjepan Fiolić koji je nakon uhićenja u travnju u USKOK-u rekao kako je 17 milijuna kuna od prodaje zgrade odnio Sanaderu u drvenoj kutiji za transport mesa. Dodatno je to opterećenje za Sanaderov odvjetnički tim koji se zbog ostalih procesa protiv njega ionako gotovo svakodnevno pojavljuje na Županijskom sudu. Stoga odvjetnik Čedo Prodanović smatra kako nema smisla da se postupak za Planinsku vodi preko reda samo da se što prije okonča. Osim ako, kako kaže za Nedjeljni Jutarnji, netko nema za cilj dekapitirati Ivu Sanadera.

Upitni iskazi

Ovo je već peta optužnica protiv vašeg klijenta. Jeste li je očekivali tako brzo?

- Optužnica za Planinsku je očekivana jer znali smo da se postupak vodi, a uostalom mogli smo to vidjeti i u medijima. Bilo je očito da se Fiolić polako topi. Stav Ive Sanadera je da se radi o iznuđenom iskazu i da ga Stjepan Fiolić lažno tereti. Istovremeno smatram da je simptomatično da se već po tko zna koji put pojavljuju svjedoci koji terete mog klijenta, a koji to čine surađujući s USKOK-om. Sada im se odjednom sve vjeruje pa je i obrana stoga sklona vjerovati da se takvim svjedocima na neki način pogoduje.

Što vam konkretno smeta kod takvih nagodbi?

- Sam sustav nagodbi nije sporan i on postoji svugdje u svijetu. Ali nigdje kao kod nas nije tajno, ono je takvim svjedocima ponuđeno zauzvrat i o kakvim je nagodbama riječ. Smatram da mi moramo znati što im je stavljeno na stol zauzvrat za svjedočenje i zato ćemo inzistirati, sukladno odluci Ustavnog suda, da se točno znaju uvjeti nagodbe. Bitno je da se točno zna pod kojim je okolnostima netko svjedočio protiv nekoga i što je zauzvrat dobio. Dok se to ne razriješi, uvijek će se pojavljivati likovi koji su na netransparentan način dobili nešto za svoje iskaze.

USKOK u najnovijoj optužnici tvrdi da je Fiolić zgradu u Planinskoj 2009. godine prodao Ministarstvu regionalnog razvoja po cijeni znatno većoj od tržišne, za gotovo 80 milijuna kuna. Koliko će vas ovaj novi proces dodatno opteretiti, s obzirom na ostale u kojima branite Sanadera poput Fimi-Medije, Hypa te Ine i Mola? Očekuje vas vruća jesen...

- Mi smo već sada gotovo svaki dan na sudu. Četiri radna dana u tjednu smo na raspravama. Stoga ćemo morati tražiti da se uvaže naši zahtjevi da se adekvatno možemo pripremati za suđenja jer ovako je to silno zahtjevno. Da ne pričam o ostalim klijentima koje zastupamo ili koje bi možda zastupali. S jedne strane netko bi nas mogao pitati zašto smo odlučili braniti Sanadera u svim tim postupcima, ali ja ponavljam da smo mi odlučili braniti Sanadera, no svakako nismo očekivali toliki broj postupaka. Ne možemo sada odustati usred pola obavljenog posla. Ipak, ovoliko posla u kratkom vremenu je jako teško obavljati. Pritom ne sumnjam u našu uspješnost.

Za slučaj Planinska se govori kako je riječ o relativno jednostavnom predmetu koji će se brzo privesti kraju?

- Nije mi jasno zbog čega se unaprijed najavljuje da će se Planinska odmah uzeti u postupak i brzo riješiti. Što znači da je to najjednostavniji postupak? Pitam se nije li to zbog planirane brze Sanaderove egzekucije. Uostalom, zašto bi taj postupak trebao ići preko reda? Postoje brojni jednostavni potupci koji su prije na redu za tzv. brzo rješavanje.

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:54