PIŠE NENAD POLIMAC

CHRISTIAN BALE: NAJVEĆI GLUMAC DANAŠNJICE Ima nepogrešiv osjećaj u što se isplati upustiti, a u što ne

Bale sustavno ulijeće u rizične, ali intrigantne projekte. Ne odbija on ni blockbustere, ponajprije zbog ekstremno visokih honorara, no upravo je nevjerojatan podatak da nije nastupio ni u jednom potpuno beznačajnom filmu: očito ima nepogrešiv osjećaj u što se isplati upustiti, a u što ne

U prvim kadrovima filma “Američki varalice” pojavljuje se glumac sličan Christianu Baleu, ali niste baš sigurni da je to on. Kada se skine do pojasa kako bi navukao košulju, ukaže se poveliki trbuščić koji je teško povezati s njim. Drugo, očito je da je proćelav, jer mu kosa neuredno strši samo sa strana. Pred ogledalom je počne lijepiti kako bi prikrio njezin manjak na središnjem dijelu čela, ali kada je konačno dodatno učvrsti sprejem i stavi tamne naočale, diveći se i sam dojmu koji ostavlja, sada je već jasno - ipak je to glumac koji je utjelovio milijardera Brucea Paynea u trilogiji o Batmanu Christophera Nolana, ali opet s novim imidžom koji će zbuniti njegove poklonike. Nimalo slučajno, jer koncept “Američkih varalica” jest da svaki od glavnih glumaca mora biti poprilično drukčiji od onoga na što smo navikli: radnja se zbiva krajem sedamdesetih godina pa Jeremy Renner ima natapiranu frizuru i zvonaste hlače tipične za to razdoblje, Bradley Cooper nosi male uvojke čiju kovrčavost noću osiguravaju vikleri, a Jennifer Lawrence također je gotovo neprepoznatljiva kao vulgarna američka ljepotica. Ipak, Bale se najradikalnije pripremio za svoju ulogu jer se udebljao bar osamnaestak kilograma. Odlično se transformirao, jer kad se na setu pojavio Robert De Niro, koji nastupa u maloj nepotpisanoj epizodi, ali itekako dojmljivoj, zamolio je redatelja Davida O. Russella da ga upozna s Baleom. Russell mu je rekao da je upravo prošao kraj njega i rutinski se s njim pozdravio, pa je zapanjeni De Niro morao ovaj put i na službeno upoznavanje.

Igranje tijelom

De Niro i Bale imaju puno zajedničkog, jer su se obojica u svojim karijerama poigravala težinom, kada su uloge to zahtijevale. Prvi je to napravio samo jednom, kada se udebljao gotovo 30 kilograma u “Razjarenom biku” kako bi dočarao bivšeg boksača Jakea La Mottu u postarijoj dobi, no Bale je u “Američkim varalicama” već bio rutiner u mijenjanju tjelesne težine. Werner Herzog dao mu je 2006. ulogu u ratnoj drami “Bijeg u zoru” ne zato što je bio fasciniran novim Batmanom (Bale je neposredno prije snimio “Batman: Povratak”), nego stoga što je bio fasciniran njegovim podvigom u španjolskom enigmatičnom trileru “Nestajanje” (The Machinist) iz 2004.: smršavio je 27 kilograma tjednima pijući samo kavu i jedući jabuke. Ni “Bijeg u zoru” nije baš bio jednostavan: i tamo je morao mršavjeti, i to tijekom snimanja, jer je igrao Dietera Denglera, američkog pilota njemačkog podrijetla (lik je autentičan, o njemu je Herzog snimio dokumentarac “Dieter želi letjeti”), koji za vijetnamskog rata završi u Laosu u zarobljeničkom logoru i pokušava preživjeti u jezivim uvjetima. Redatelj se očito namjerio na pravog suradnika: Bale je uživao u Herzogovu manijakalnom posvećivanju detaljima, uniforme se nije smjelo prati, a glumci su prolazili slične tegobe kao i likovi koje su tumačili.

Radikalan zaokret

Nakon tih iskustava, nije bilo ništa posebno još malo smršavjeti za filma Davida O. Russella “Boksač”: opet je glumio autentičnu ličnost, Dickyja Eklunda, nekadašnju boksačku zvijezdu koju je upropastila sklonost narkoticima, pa sad izgleda poput kostura i upropaštava sportske izglede svom mlađem bratu Mickyju ( Mark Wahlberg). Pomalo je nevjerojatno da je tada jedini put nominiran za Oscara, a nagradu je pritom i dobio, jer se glasačima valjda svidjela Dickyjeva preobrazba od beskorisnog drogeraša u marljivog bratova trenera.

Još malo o Baleovim poigravanjima vlastitim tijelom. Mary Harron odabrala ga je potkraj devedesetih za tumača naslovne uloge u “Američkom psihu”, ekranizaciji kontroverznog bestselera Breta Eastona Ellisa, on je prihvatio ponudu, no upleo se Leonardo Di Caprio, koji je nakon “Titanica” bio sklon radikalnim zaokretima, međutim, pogrešno je procijenio da je “Žal” Dannyja Boylea zanimljiviji projekt od Harroničina filma. Bale je sada definitivno angažiran, a za potrebe filma morao je nekoliko sati dnevno provesti u teretani, jer je Patrick Bateman, tj. “američki psiho”, uživao u svojoj savršenoj muskulaturi. Glumac je procijenio da je to nevjerojatna gnjavaža, radije bi pio s prijateljima po pubovima nego jačao mišićnu masu, no nakon filma se morao naviknuti na to da je to sastavni dio njegova posla.

Tek što je završio snimanje “Nestajanja”, kada je težio tek nešto više od 50 kilograma, pozvao ga je Christopher Nolan i ponudio mu ulogu Batmana u obnovi posustale franšize. Takva se prilika ne odbija, ne toliko zbog “Batmana” (Baleu su se sviđali stripovi, ali ne i filmovi koji su po njemu napravljeni), koliko zbog suradnje s Nolanom, čiji mu je “Memento” bio izvanredno ostvarenje. Trebalo se opet udebljati i ojačati potpuno zamrle mišiće, što je glumac i napravio u samo pola godine, no naposljetku se ispostavilo da je donekle pretjerao i da prije početka snimanja treba još malo smršavjeti.

Christian Bale jedinstven je glumac u povijesti kinematografije. U stanju je igrati glavne uloge u blockbusterima, ali opet uvijek izgledati malo drukčije nego njegovi kolege koje angažiraju za takve poslove. Njegov Bruce Payne mračan je tip, u prvi mah je sličniji protagonistu “Američkog psiha” negoli superjunaku, međutim, kako prilike zahtijevaju, on samo razotkriva slojeve za koje nismo ni slutili da ih posjeduje: karizmatičan je, sućutan i u stanju je založiti se za dobrobit čovječanstva. U vesternu “U 3 i 10 za Yumu” očito je da Russell Crowe ima status zvijezde, a Bale karakternog glumca, no ni prvi ne bi mogao tako dominirati da mu drugi ne daje odgovarajuću potporu.

Bale prilično vješto balansira između ta dva raspona. Vrlo će uvjerljivo odigrati Batmana, borca protiv zmajeva u “Carstvu vatre” ili Johna Connora u četvrtom “Terminatoru”, nema u njegovim nastupima šmiranja niti lakih poena na vlastiti izgled, međutim, reputaciju je ponajprije izgradio na filmovima srednjeg i malog budžeta u kojima se iskazuje svojim kako glumačkim minijaturama tako i paradama. Upravo se sada u američkim kinima prikazuje krimi drama “Iz plamenice”, u kojoj on igra radnika riješenog da osveti bratovu smrt. Sadržaj, reklo bi se, nije bogznašto, no redatelj Scott Cooper (za nastup u njegovu prvijencu “Ludo srce” Jeff Bridges dobio je Oscara) okupio je impresivnu glumačku postavu: Baleova brata igra Casey Affleck, ujaka Sam Shepard, lokalnog vlasnika bara koji ne zazire od kriminala Willem Dafoe, Forest Whitaker je policajac koji je junaku preoteo curu (Zoë Saldana), a Woody Harrelson uživa u ulozi glavnog negativca. Bale je dobro procijenio da se u takvom projektu isplati nastupiti, ako ni zbog čega drugog, ono zbog intenzivnih glumačkih sučeljavanja sa zbilja prvorazrednim partnerima.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 17:46