PROBLEMI ZLATKA MARIĆA

‘Šokiran sam: Mujkić i Brkljačić tvrde da mi nisu dužni platiti moj Ferrari jer smo ugovor potpisali u eurima, a ne u kunama... '

Zlatko Marić, imućni vlasnik tvrtke Sokol Marić, prodao je Ferrari 599 Fiorano poduzetniku Zvonku Brkljačiću koji nije imao kupoprodajni iznos od 250 tisuća eura pa su potpisali ugovor o zajmu, a Narcis Mujkić bio je jamac. Nisu mu platili i na sudu tvrde da nisu ni dužni jer ugovor nije valjan

Oni koji poznaju Zlatka Marića mogu o njemu reći svašta, ali baš i ne da je naivan. Osebujan kakav jest, najpoznatiji zaštitar u Hrvatskoj oko sebe je okupio zanimljivu galeriju likova, a neke od njegovih privatnih drama opisane su u magazinima i dnevnim izdanjima, čak i u crnim kronikama. I kada pogledamo kakva je iskustva stekao u poslovnom i privatnom životu, još više čudi kako je ostao bez svog omiljenog sportskog auta vrijednog vrtoglavih 250.000 eura.

Bio je to treći po redu Marićev Ferrari. Prvi mu je bio crveni 360 Modena, koji je slupao u svibnju 2001. na Pantovčaku. Taj auto kasnije je popravljen i prodan. Druga po redu Marićeva jurilica slavne talijanske tvornice bio je 612 Scagiletti, koji je 2005. kupio za 200.000, a godinu dana kasnije prodao kupcu u Zagrebu.

- Prodao sam ga i, naravno, zaradio na njemu s obzirom na to da je to tip automobila koji nikad ne gubi na cijeni. U trenutku kada sam ga kupio također nije bio star, imao je samo godinu dana - pohvalio se Marić u studenom 2006. nakon prodaje, ali nije htio otkriti tko je novi vlasnik Scaglietija.

Tvrda jurilica

Kasnije se na popisu vlasnika najluksuznijih auta baš tim modelom našao Osječanin Branko Ostović, bivši vlasnik banke Sonic, koju je za 30 milijuna eura baš te godine prodao talijanskoj banci Banco Popolare.

Nakon prodaje Scaglietija Marić je preuzeo dugo čekani, 320.000 eura vrijedni model 599 Fiorano. Kad ga je dobio, presretan se slikao za Jutarnji list. U tom trenutku radilo se o jedinom primjerku u Hrvatskoj.

- Ovo je više od auta - govorio je uzbuđen dok je pozirao naslonjen na ulaštenu crnu jurilicu. Veselje je trajalo tri i pol godine.

U travnju 2010. pročulo se da je Marić prodao crni Ferrari.

- Ma, neudoban je. Nisam ja više za takvu tvrdu jurilicu, a i naše ceste baš nisu za to. Od rupa i udaraca bole me leđa nakon vožnje. Ipak imam pedeset godina. Mladost je ostala iza mene, a s njom i era vožnje Ferrarija. Sad vozim Audi koji je kudikamo udobniji - objasnio je razloge prodaje još u travnju 2010., ali ni tada nije htio reći ime kupca, vjerojatno jer su tada još trajali pregovori budući da kupci nisu imali 250.000 eura u kešu te su tražili odgodu plaćanja. Sve se kasnije pretvorilo u debakl, koji možda i nije samo rezultat spleta kriznih okolnosti.

Priča o tom debaklu puna je zanimljivosti i čeka rasplet na dva suda: Općinskom građanskom i Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

- Na kaznenom tužim zbog prevare, a na građanskom tražim povrat novca. Sve je još na početku, ali stvar je čista i očekujem brz i po mene povoljan ishod - objašnjava Zlatko Marić svoju trenutačnu pravnu poziciju u slučaju koji je započeo u jesen 2011.

Preprodaja auta

Iako su među privrednicima postojale naznake optimizma, kriza je tada još bila u punom zamahu i svi koji su imali ikakve veze s građevinom i nekretninama više ne mogu krpati kraj s krajem. Jedan od posrnulih poduzetnika je Zvonko Brkljačić iz Pule. Vlasnik je tvrtke Zen nekretnine. Gdje je i kada upoznao Zlatka Marića, ne zna se. Sam Marić kaže da ga je viđao u Istri, ali nisu bili čak niti poznanici.

- Čuo sam da je bio poslovno stabilan. Vozio je dobre aute - kaže Marić i dodaje da mu je zapravo Narcis Mujkić doveo Brkljačića.

Bivšeg supruga pjevačica Indire Vladić poznaje vrlo dobro.

- Bio sam dobar i s njegovim ocem, koji je bio izuzetno korektan čovjek. Iza Narcisa je uvijek stajala i majka, također poštena žena. Ne mogu vjerovati da je krenuo krivim putem. On je pak u Sjedinjenim Američkim Državama, u Miamiju. Nemam pojma što radi i od čega tamo živi. Čujem da je pokušavao štošta, ali ne polazi mu baš od ruke - zaključuje Marić. 1

Mujkić je i u javnosti poznat je po sklonosti brzim, skupim automobilima. I on je u Zagrebu slupao skupu sportsku jurilicu, Porsche. Njegov prijatelj iz Pule Zvonko Brkljačić također se od početka 90-ih vozi u automobilims najviše klase. Osim nekretninama bavio se i kupoprodajom polovnih automobila najvišeg ranga. Osim tvrtke za gradnju i poslovanje s nekretninama vlasnik je i tvrtke Zvonko d.o.o., koja se bavi trgovinom automobilima i motornim vozilima lake kategorije.

- Narcis i Zvonko došli su i predložili da uzmu auto, a da novac daju kasnije, kad ga preprodaju. Nisu imali živu lovu i dogovorili smo da ćemo sklopiti ugovor o posudbi - prisjeća se Marić. Njegova odvjetnica Sandra Folnegović iz ureda Gjanković i Partneri, koja ga zastupa u građanskoj parnici, napisala je tužbu u studenom 2011.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:51