INTERVJU S PREDSJEDNIKOM

Josipović: Ako se sa Sanaderom ne postupi profesionalno, postat će upitan naš ulazak u EU

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Noć nakon što je bivši premijer Ivo Sanader pobjegao iz zemlje, razgovarali smo s predsjednikom Ivom Josipovićem o političkim posljedicama tog događaja bez presedana. Predsjednik ne dvoji da je riječ o slučaju koji bi u mnogočemu mogao odrediti budućnost Hrvatske.

Građanska gorčina

• Jeste li očekivali, nakon svega što se utvrdilo u istragama USKOK-a, da će DORH zatražiti ukidanje saborskog imuniteta za bivšeg premijera Ivu Sanadera. Kako ste vi doživjeli zahtjev za uhićenje bivšeg premijera?

- Da, nakon svega što se u javnosti iznosilo o aktivnostima gospodina Sanadera, zahtjev za ukidanje imuniteta očekivan je. Štoviše, detalji istrage su se pojavljivali u medijima i već skoro godinu dana naslovnice kao da su najavljivale ovo što se dogodilo. Osobno, na zahtjev za uhićenje i određivanje istražnog zatvora kao profesor prava gledam s profesionalnog stajališta kao na očekivanu odluku.

S druge strane, kao političar i građanin osjećam gorčinu, nelagodu što je osoba koja je obavljala premijersku dužnost u mojoj domovini okrivljena za teška koruptivna djela. Posebno mi je teško i neugodno o tome razgovarati sa strancima kada me pitaju o tom slučaju. Ono što nije dobro u ovom slučaju jest dugotrajna medijska priprema u kojoj su u javnost izlazili podaci koji su prema zakonu trebali ostati tajna. Mediji su, da tako kažem, poslužili kao ‘artiljerijska priprema’. To nam zamjeraju i iz Europe. Sve istrage, pa i ova, trebaju se odvijati bez medijskog pritiska i uz čuvanje dostojanstva i prava na obranu svake osobe. Gospodin Sanader, kao i svatko drugi, mora imati zakonito, pošteno i pravično suđenje. I za njega vrijedi pretpostavka nevinosti.

Kakve će biti posljedice

• Kako će ta odluka, po vašem mišljenju, utjecati na politički život u Hrvatskoj?

- Teško je sada do kraja sagledati posljedice. Načelno, ako postupak bude proveden korektno, bez obzira na to kakva će biti konačna odluka, posljedice će biti pozitivne. Hrvatska će afirmirati načela pravne države i u političkom smislu ostvariti brojne pozitivne efekte, kako unutar zemlje, tako i na međunarodnom planu, što je posebno važno s obzirom na ulazak u Europsku Uniju.

Ako postupak ne udovolji visokim profesionalnim standardima, efekt će biti sasvim suprotan: teško ćemo moći računati na članstvo u EU, a na unutarnjem planu otvorit će se beskrajan i jalov lanac međusobnih optužbi političkih opcija. U tom slučaju, ionako poljuljana načela vladavine prava i demokracije potpuno će izgubiti autoritet i Hrvatska će imati ozbiljnih unutarnjih problema.

• Može li odluka DORH-a izazvati dublje političke potrese u državi?

- Jasno je da se ne mogu izbjeći određeni potresi i promjene. Činjenica da se protiv bivšeg premijera i bivšeg predsjednika vladajuće stranke vodi postupak za teška koruptivna djela zasigurno ne može političku scenu ostaviti ravnodušnom. Sigurno, o okolnostima slučaja i umiješanosti drugih osoba, načinu korištenja ‘opranog’ novca ili eventualnom širenju istrage jako će ovisiti smjer i intenzitet turbulencija. U svakom slučaju, i moja je zadaća kao predsjednika da pazim na uredno funkcioniranje institucija, stabilnost političke scene i stabilnost društva općenito.

• Hoće li zahtjev za uhićenje bivšeg premijera ojačati državu i njene institucije ili će ih dodatno oslabiti i destabilizirati?

- Već sam rekao, o kvaliteti provedenog postupka ovist će puno toga u Hrvatskoj, pa i autoritet državnih institucija.

Nacionalni brend

• Hoće li dramatično iskustvo s bivšim premijerom iz temelja promijeniti način funkcioniranja političkih elita u Hrvatskoj?

- Ne samo taj, nego i ostali brojni slučajevi u kojima su nekada visoki državni dužnosnici pod kaznenim progonom ostavit će duboki trag u radu političkih elita. Očito, pred očima nam se ruši jedan sustav državne vlasti u kojemu je nedodirljivost elita bila važna karakteristika.

Postupat će se s puno više odgovornosti i opreza, odluke će se bolje pripremati, a brutalna korupcija i zloporaba vlasti nestat će. Kriminalna zloporaba politike tražit će sofisticiranije forme djelovanja. Globalno, korupcije će u politici biti manje, a način rada političkih elita kvalitetniji i transparentniji.

• Zahtjev za uhićenje Ive Sanadera još je više produbio raskol između vladajućeg HDZ-a i oporbenog SDP-a. Kako komentirate stajališta SDP-a koji zahtijeva ostavku Vlade tvrdeći da su svi vodeći političari vladajuće stranke odgovorni za korupciju i kriminal koji je počinio bivši premijer?

- Potpuno je očekivano i u skladu s višestranačkom demokracijom da oporba koristi slabosti vladajućih za vlastitu afirmaciju i pridobivanje birača. Naravno, kao i da probleme u vladajućoj stranci i oko nje iskoristi i za rušenje Vlade. Zapravo, bilo bi zabrinjavajće kada bi bilo drukčije. To je naprosto normalan dio borbe na demokratskoj političkoj sceni. A glavni arbitri će, ipak, biti glasači...

(Cijeli tekst pročitajte u Magazinu, subotnjem prilogu Jutarnjeg lista)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:14