SPIN I FAKAT

Spin o Purdi

Sarajevo, 010211.Danas se u skladu s ekstradicijskom procedurom optuzeni vukovarski branitelj Tihomir Purda u pratnji odvjetnika Josipa Muselinovica i Ane Primorac pojavio pred sucem suda BiH u Sarajevu, Halilom Lagumdzijom kako bi se izjasnio o zahtjevu za izrucenje Srbiji.Foto: Tuzilastvo BiH - Handout / CROPIX
 Tuzilastvo BiH - Handout / CROPI

SPIN

Iz ureda srbijanskog predsjednika Borisa Tadića demantirali su navode predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića, nakon povratka iz Beograda, da mu je predsjednik Tadić rekao da će Srbija odustati od progona hrvatskog branitelja Tihomira Purde ako se ustanovi da je priznanje dobiveno iznudom dok je on bio u logorima po Vojvodini. Slučaj Purda postao je neugodan za obje zemlje - Hrvatsku, koja nije zaštitila branitelja koji je prošao torturu po srbijanskim logorima, te Srbiju jer se ipak radi o “priznanju” koje je dobiveno mučenjem i prijetnjama.

FAKAT

Srbijanski predsjednik Vojislavu Stanimiroviću to je rekao, navodno, u nevezanom razgovoru, ali očito s namjerom da njegovo mišljenje dođe do hrvatske javnosti kako bi se odaslala poruka za hrvatske (unutarnje) potrebe te poboljšao imidž Srbije. A da je tomu tako pokazuje i najava tužiteljstva Srbije da se Purdu želi ispitati u BiH te da će se tek onda donijeti odluka o potrebi njegova izručenja Srbiji. Više se ne inzistira na bezuvjetnom izručenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:57