TVOJE JE PRAVO OBRANITI SE

VIDEO Dušan Miljuš na demo treningu! Pogledajte kako je isprobao vještinu izraelske samoobrane Krav maga

Još jače laktom, kao da ćeš proći kroz mene. Jače.......Sad je bilo dobro.........., slušao sam instruktora Maria Korizmu koji mi je objašnjavao jedan od udaraca Krav maga, izraelskog sustava samoobrane i bliske borbe. Ponovio sam taj udarac još nekoliko puta, pokušao se obraniti od napadača s nožem. Većih posljedica demo-treninga nije bilo osim malo boli u prsima jer me Mario malo žešće odguravao.

“Ajmo svom snagom, kao da je ovo napadač”, bodrio me Mario uvjeravajući me da što snažnije udarim jastuk fokuser. Od žestine ostalo nje našto malo podljeva nakon trenina.

I dok sam se koncentrirao kako što bolje udariti po fokuseru, pogledavao sam i prema skupini koja je trenirala druge udarce. Jednakom žestinom udarali su mladići i djevojke. Vonj znoja već se dobro osjećao u zraku. Sat vremena je brzo prošlo, zrak je bio težak od vonja znoja.

“Nitko nema pravo uzeti tvoj život i ti se imaš pravo obraniti, zapamti to!”, kaže mi to kad je završio trening Branimir Tuđan. Branimir je bivši kolega novinar Poleta, 101-jedinice, Slobodne. Ali, 45-godišnji Branimir ima iza sebe 36-godišnje iskustvo iz borilačkih vještina, od karate do Krav maga sa kojim se prvi put susreo još 1987. godine. Tada je vozio paralel slalom, pisao je za Polet, podučavao karate u kibucu. Sa budućom suprugom otišao je u Nizozemsku. Postao je policajac. Počeo je kao pozornik, napredovao do časnika. Dobio je i odlikovanja za neke akcije u kojima je sudjelovao, a susretao se i s kriminalcima sa područja bivše države.

Nakon policijske karijere svoje znanje stavio je na raspolaganje diplomatima. BIo j člana tima za otkrivanje terorističkih promatranja pri Diplomatskoj službi sigurnosti američkog veleposlanstva u Nizozemskoj. Prošli tjedan u Hrvatskoj je bio radi promocije hrvatskog izdanja svoje knjige “Kako živjeti sigurno!”. Prvi put sreli smo se u veljači.

“Pratili su te neko vrijeme. Znali su tvoje uobičajene navike. Možda nisi mogao izbjeći napad, ali vidiš da kad sad to analiziraš da si neke simptome uočio. Trenuci kad je tvoja pažnja bila zaokupljena razgovorom na mobitel bila je idealna za napadače. Kad se napad već dogodio reagirao si upravo onako kako i treba u toj situaciji i to ti je možda spasilo život”; pojašnjavao mi je Branimir nakon analize mog premlaćivanja.

I dok sam ja reagirao instinktivno, vika, trk krupnog muškarca prema napadačima iznenadila ih je. Njega nisu očekivali i to im je možda poremetilo koncepciju. Tko zna, no to sad više nije bitno.

“Opasnost ne treba podcijeniti, ali ne treba ni paničariti. Naprosto svatko treba biti svjestan da ima snagu, mora je postati svjestan i mora se željeti moći obraniti, preživjeti. Ne mora se znati vrhunske tehnike da bi se u tome uspjelo. Krav Maga te neće naučiti udarcima koji će biti tehničko savršenstvo, a to nije ni cilj”, pojašnjava mi Tuđan.

Bez straha, vrište crvena slova na naslovnici hrvatskog izdanja Tuđanove knjige Kako živjeti sigurno. A cilj je zadržati kontrolu i u opasnim situacijama i znati se zaštititi.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:24