PALI KRIJUMČARI

12 muškaraca preprodali oko 1200 kg duhana i oštetili državni proračun za oko 137.000 €

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja policijski službenici su uhićene osobe doveli pritvorskom nadzorniku

Ilustracija

 PUZ

Dvanaestorica muškaraca iz pet županija u pet mjeseci je na crno preprodala oko 1200 kilograma sitno rezanog duhana, čime su državni proračun oštetili za oko 137.000 eura, te sebi pribavili nepripadajuću imovinsku korist od oko 24.000 eura.

Iz karlovačke policije su javili da su nad njima proveli kriminalističko istraživanje u suradnji s USKOK-om te policijskim upravama zagrebačkom, požeško-slavonskom, krapinsko-zagorskom i varaždinskom. Svi osumnjičenici su hrvatski državljani te su u dobi od 55, 45, 42, 67, 55, 31, 62, 48, 51, 43, 33, i 74 godine. Terete ih zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja i pomaganja u nedozvoljenoj trgovini u sastavu zločinačkog udruženja.

- Kriminalističko istraživanje provedeno je zbog osnova sumnje kako kriminalna skupina okupljena oko prvoosumnjičenog 55-godišnjaka i drugoosumnjičenog 45-godišnjaka, povezana u zločinačko udruženje, planira i organizira te kontinuirano realizira nezakonitu nabavu i prodaju većih količina sitno rezanog duhana na području više županija u Hrvatskoj. Provedenim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja kako su se osumnjičenici od 23. studenog 2022. do 23. svibnja 2023., s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi, kupovinom većih količina sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija, na području Karlovačke i Zagrebačke županije, udružili u zločinačko udruženje te prevozili, skladištili, pripremali za prodaju i preprodavali duhan na ilegalnom tržištu, prodavši tako najmanje 1200 kilograma duhana, čime su oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 137.000,00 eura. Sumnja se da su si tako članovi zločinačkog udruženja pribavili imovinsku korist od najmanje 24.000,00 eura koju su međusobno podijelili sukladno ulogama u zločinačkom udruženju - kažu u PU karlovačkoj.

Jučer, 23. svibnja, na području nadležnosti policijskih uprava karlovačke, zagrebačke i požeško-slavonske provedene su hitne dokazne radnje. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja policijski službenici su uhićene osobe doveli pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 13:10