NAJVEĆA OPTUŽNICA

300 DOKTORA OPTUŽENO ZA MITO Mnogi liječnici se nagodili i dobili uvjetne kazne

Zbog održavanja ravnoteže sustava zdravstvene zaštite već je sklopljen veći broj nagodbi koje su rezultirale uvjetnim kaznama optuženim liječnicima
 Arhiva/CROPIX

Ukupno 364 osobe, od kojih 300-tinjak liječnika opće prakse i ljekarnika, optužene su pred zagrebačkim Županijskim sudom u najvećoj optužnici koju je USKOK do sada podignuo. Riječ je o tzv. akciji Hipokrat u kojoj se čelnicima farmaceutske tvrtke Farmal d.o.o., inače članici velike njemačke farmaceutske kompanije 'Dermapharm', na teret stavlja da su preko mreže posrednika, odnosno trgovačkih putnika nudili i plaćali mito čak četvrtini liječnika opće prakse u Hrvatskoj i to s jednim ciljem - da bi oni, pak, pacijentima prepisivali Farmalove lijekove.

NAJVEĆA OPTUŽNICA U POVIJESTI DORH-a Optužene 364 osobe, više od 300 ih je liječnika

Nagrade, putovanja...

Optužnica je podignuta i protiv same tvrtke Farmal d.d., a prvookrivljeni je Dražen Dedi, predsjednik Uprave, zatim financijska direktorica Jasna Majhen i regionalni šefovi regija sjever i jug Siniša Vujaklija te Dragutin Ćaleta. Istraga je isprva bila otvorena protiv 77 osoba, da bi se proširivala do nevjerojatne brojke od 364 fizičke i jedne pravne osobe. Dedi je uhićen prije godinu dana sa osam najbližih suradnika i u kratkoj obrani je zanijekao apsolutno sve optužbe. Zanimljivo je da je tijekom istrage oko akcije 'Hipokrat', čiji sudski spis broji nekoliko stotina tisuća stranica, sklopljen veći broj nagodbi koje su rezultirale pretežito uvjetnim kaznama liječnicima kojima, međutim, nije prestajao radni odnos radi održavanja ravnoteže sustava primarne zdravstvene zaštite.

Kad je slučaj odjeknuo u javnost, ono što je šokiralo pacijente su gole činjenice. Naime, ne bi li se lijekovi koje proizvodi Farmal prepisivali pacijentima, ali i fiktivno prepisali kad bi lijekovima istjecao rok trajanja a koje bi, umjesto da idu u otpad, plaćao HZZO, Dražen Dedi je višestruko nagrađivao pune tri godine, smatra USKOK, niz liječnika primarne zdravstvene zaštite i ljekarnika diljem Lijepe naše.

Razna studijska putovanja, namještaj, kućanski aparati, kompjuter, dva televizora, hladnjaci, privatno putovanje u Jordan za dvoje, jedan bicikl, bile su, uz novac i bonove za kupnju po različitim trgovinama, samo neke od nagrada kojima je domišljati Dedi, preko mreže satkane od svojih troje direktora te 23 trgovačka putnika, kupovao doktore.

Lišom neće proći ni Farmal kao pravna osoba budući da se radi o pribavljenoj ilegalnoj zaradi zbog koje, pak, sama tvrtka može biti novčano kažnjena ali ne više od osam milijuna kuna globe.

Snimljeni razgovori

U prilog optuženima, kad krene sudski postupak nakon potvrđivanja optužnice, nikako neće ići tajno snimljeni razgovori, ni razmjenjene SMS poruke u kojima potkupljivi doktori obavještavaju Farmalovce o odrađenoj usluzi, ali niti velika količina oduzete dokumentacije iz prostorija u prostorijama Farmala u Ludbregu. Ipak, točne iznose ili precizne darove koje su šakom i kapom dijelili Farmalovi trgovački putnici, i dalje su istražiteljima nepoznanica pa ih se tereti za neutvrđene iznose, ili u gotovini ili u bonovima. No, ima slučajeva gdje je svaki detalj optužnice jasan. Iz jedne snimke je vidljivo da je liječnik iz Knina A.C. lanjskog rujna nagrađen sa 1800 kuna u bonovima. Jedna doktorica iz okolice Šibenika, tražila je, pak, od posrednika Rine Rinčića, da bonove pošalje njezinome sinu M.A. koji je na studiju u Zagrebu. Liječnik iz Splita D.M. nonšalantno je naručio, i dobio, namještaj. Njegova kolegica iz Splita D.Č.D. zatražila je od Farmala da joj plati tečaj ultrazvuka dojke od 9500 kuna ponudivši za uzvrat daljnju suradnju. Doktorica Lj.H. je, mimo 4000 kuna za uslugu, uspjela zaposliti i sina u tvrtki Aktival d.d. čiji je direktor bivši 'Farmalovac' Branko Kučan, a njezin podmitljivi kolega iz Našica Z.Č. od Farmala je nagrađen sa hladnjakom i biciklom iz Emezzete. Plaćenim putovanjem u Jordan vrijednim 10272 kune za sebe i supruga, okoristila se zagrebačka liječnica A.D.S. dok je ljekarnica K.T. osim novčane nagrade ušičarila kupnju kućanski aparata od 5900 kuna. Kompjuteru iz HG Spota razveselio se doktor M.D. rodom iz Donjeg Prološca, a televizorima marki Samsung i Sony 'teškima' 7000 kuna obradovala se doktorica primarne zaštite J.L., inače Imoćanka sa zagrebačkom adresom. Mjesečno je svaki liječnik, prema sumnjama tužiteljstva, primao prosječno 2000 kuna mita što znači da je Farmal na godišnjoj razini u podmićivanje ulagao vrtoglavih 14 milijuna kuna!

Petogodišnja robija

Propisane kazne zatvora za (ne)djela koja im se stavljaju na teret su jasna - za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti ne prelaze petogodišnju robiju iza zatvorskih rešetaka, ali to nije nikakva utjeha korisnicima spornih ljekova, koje su pripadnici podmitljivog lanca ljudi u bijelim kutama i pod hipokratovom zakletvom, zapravo doživjeli kao nebitne zamorce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:56