BIJEG IZ BOLNICE

48 SATI STRAHA Majka odvjetnika ubojice: 'Ravnatelj Vrapča mi je rekao da su i iz Alcatraza bježali, kako ne bi iz Vrapča...'

Opaki ubojica Darko Zadro prepilio je rešetke na prozoru svoje sobe i pobjegao. Nije ga bilo dva dana
 Damir Glibušić/Cropix

ZAGREB - Evo mene nazad - rekao je šokiranim bolničarima i čuvarima na ulazu u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče Darko Zadro, bivši vinkovački odvjetnik, ubojica i ovisnik o kokainu. Bio je blijed kao krpa, ali staložen kada je u ponedjeljak popodne ušetao u bolnicu.

A osoblju je laknulo. Jer Zadro je nestao u subotu popodne nakon što je prepilio rešetke na prozoru svoje sobe u prizemlju klinike u koju je smješten sudskom odlukom. Naime, Zadro je u rujnu 2011., rastrojen zbog previše kokaina kojeg je prethodno pošmrkao, u kladionici na Trešnjevci ničim izazvan ubio Jakšu Denicha koji je mirno ispunjavao svoj listić.

Duševne smetnje

A grad je punih 48 sati strahovao. Vlado Jukić, šef psihijatrije u Vrapču, nije htio govoriti o bijegu.

- Ako zovete zbog Zadre, nema izjava, ponavljao je pozivajući se na Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama i tvrdeći da nije u interesu javnosti da zna za misteriozno “udaljavanje iz bolnice neizliječene osobe i opasne po okolinu”. Sreća da je Zadrin izlet u grad trajao kratko. Gdje je bio i što je radio, koga je posjetio i zašto mu je došlo da odšeta, ostaje nepoznanica dok ga policajci ne ispitaju. Institucije se brane da propusta nije bilo jer Psihijatrijska bolnica Vrapče “nije zatvor već institucija na usluzi bolesnim građanima”.

Tvrdi da je rehabilitiran

- Sin me nazvao i rekao: “Mama, Zadro je vani”. Uznemirila sam se i počela zvati policiju, bolnicu, Državno odvjetništvo. Institucije su me iznevjerile! Ravnatelj Vrapča rekao mi je: “Suosjećam s vama, ali ljudi su bježali i s Golog otoka i iz Alcatraza, pa kako neće iz bolnice”. Od ubojstva moga sina Jakše ne živim. Dvije godine sam bila zatvorena u kući, a onda sam završila u bolnici s 38 kila i završila u komi. Jedva sam ostala živa, a onda opet šok - priča majka Jakše Denicha kojeg je ubio Zadro u rujnu 2011. dok je popunjavao kladioničarski listić.

Jakšina majka, inače baka šestero unuka od kojih je jedno i Jakšino, strahuje za obitelj. Kako i neće kad je Zadro, tvrdi, pisao i prijetio smrću njihovom obiteljskom odvjetniku koji im je na kraju otkazao punomoć zbog straha.

- Obiteljski odvjetnik je Zadru prijavljivao policiji. Na jednom od suđenja rekao mu je da priznaje krivicu i da razumije strah. Ali institucije su zakazale jer ubojica moga sina je nadprosječno inteligentan. Zašto se tvrdi da je neubrojiv? Itekako je ubrojiv čim bježi i prijeti.

Prije mjesec dana poznanik je rekao da je Zadru vidio s medicinskom sestrom na kavi na Trgu bana Jelačića.

Čovjeku s pet pravomoćnih presuda i upetljanim u drogu, mafiju, prostituciju, oružje... nitko ne može ništa - ogorčeno još napominje majka Zadrine žrtve. Zadro je i poznanike zvao i uvjeravao ih da je “rehabilitiran, zdrav i da je okrenuo novu stranicu”.

Šetao polugol

Tko je Zadro? Na nagovaranje roditelja upisao je Pravni fakultet. Karijeru je započeo parnicama za naknadu štete u prometnim nesrećama, a proslavio se prihvativši se obrane najgorih kriminalaca. Napunio je džepove novcem, ali i odao se porocima. Na kraju je završio kao neubrojivi ubojica sniženog bazičnog opreza i u stanju tipične kokainske psihoze.

Sve su to razlozi, prema presudi, zbog kojih nije bio sposoban shvatiti značenje svojih postupaka niti vladati svojom voljom pa je umjesto u zatvoru završio u bolnici na šestomjesečnom liječenju. Tri godine nakon ubojstva, za psihijatre koji se njime bave i dalje je neizliječen. Kulminacija njegovih ispada zbila se u rujnu 2011. kada je polugol ušetao u kladionicu Fortuna.

Tri sata na krovu

U ruci je držao pištolj i zapucao u glavu Jakše kojeg nije poznavao. Nekoliko dana ranije popeo se polugol na krov kuće predsjednice Općinskog suda u Vinkovcima.

- Vinkovčani! Slušajte me! Nisam nasilan i nemam oružje. Ne bojte se. Samo da znate, policija me želi ubiti. Gotov sam! - apelirao je tri sata Zadro s krova kuće predsjednice suda. Odveden je u bolnicu, ali je zahtjev za liječenjem povučen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:04