TELEVIZIJSKE MULJAŽE

AFERA CORE MEDIA Podignuta optužnica: Šelebaj optužen za izvlačenje 16 milijuna kuna, Dijana Čuljak izbjegla kazneni progon!

Šelebaja se tereti da je oštetio državu i izvlačio novac iz tvrtki Core Media i Media Spot na temelju fiktivnih, uvećanih faktura
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Nakon jednogodišnje istrage zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo danas je podiglo optužnicu u aferi Core Media protiv Vladimira Šelebaja i četvero suokrivljenika.

Šelebajeva bivša supruga, donedavna zvijezda HTV-a Dijana Čuljak, koja je bila suvlasnica, a prema Šelebajevu iskazu i idejna začetnica produkcijske kuće Core Media, nije obuhvaćena kaznenim progonom.

Tužiteljstvo Šelebaja, kako je danas priopćeno, tereti za dvije zlouporabe položaja i ovlasti te jedno kazneno djelo zlouporabe u gospodarskom poslovanju, a ostale okrivljenike za pomaganje.

Šelebaja je, tvrdi tužiteljstvo, od studenog 2004. do veljače 2007. godine, kao odgovorna osoba Core Medie i još jedne tvrtke (Media Spota), osmislio način pribavljanja nepripadne imovinske koristi sebi, a na štetu tih trgovačkih društava. Optužbe se odnose na izvlačenje novca iz spomenutih tvrtki na temelju fiktivnih ili uvećanih faktura.

Naime, dogovorio je s jednim od suokrivljenika da Core Mediji i drugoj tvrtki koju je Šelebaj vodio ispostavlja fiktivne račune.

U spomenutom razdoblju tako je iz Šelebajevih tvrtki, prema optužbi, izvučeno oko 9,4 milijuna kuna.

Po izvršenim uplatama suosumnjičenik je sredstva podizao te je za sebe zadržavao provizije, ukupno 480.000 kuna, dok je nepunih 9 milijuna kuna predao Šelebaju "na ruke". Šelebaja se tereti da je za sebe pribavio nepripadnu imovinsku korist u tom iznosu, a na štetu svojim tvrtki.

Nadalje, uz pomoć ostalih suokrivljenika, Šelebaj je od siječnja 2007. do veljače 2008. godine praktično na identičan način, na temelju plaćanja po fiktivnim fakturama nekoliko tvrtki, nastavio izvlačiti sredstava iz Core Medije.

Pomagači su, prema navodima tužitelsjtva, za sebe zadržavali pet posto provizije dok su ostatak sredstava koje im je uplatila Core Media, vraćali Šelebaju. Ovoga puta radilo se o 7 milijuna kuna.

Pritom se Šelebaja tereti da je u ranije spomenutim radnjama oštetio i državu za oko 3,1 milijuna kuna PDV-a.

Sredstava izvučena iz tvrtki Šelebaj je između ostaloga koristio za niz plaćanja. Kako je sam naveo u svojoj obrani, po nekoliko tisuća eura mjesečno dobivali su Hloverka Novak Srzić i Siniša Svilan.

Svilan je u međuvremenu optužen za primanje mita u gospodarskom poslovanju od Šelebaja, ukupno, 262.000 eura , jer je kao novac dobivao kao programski direktor Nove TV, te je imao glavnu riječ pri otkupu vanjske produkcije. Nešto manji novčani iznosi išli su i drugim osobama koje su radile na projektima Core Medije, novinarima, režiserima, tehničkom osoblju…

Zanimljivo je da je Šelebaj u svojoj obrani istaknuo kako je cijeli projekt produciranja emisija koje su prodavali Novoj TV i HTV-u, zbog čega su i osnovali Core Mediju i Media Spot, osmislila njegova supruga Dijana Čuljak zajedno s Hloverkom Novak Srzić, Edvinom Softićem i Svilanom. Njih Šelebaj označava kao "vrh piramide".

Da bi svoje projekte mogli nuditi i HTV-u, na kojemu je radila njegova supruga, a da se izbjegnu izravnije poveznice, osnovali su tvrtku Media Spot koju je vodio Softić.

Međutim, iako su u cijeloj priči očito svaki na svoj način sudjelovali i Dijana Čuljak i H. Novak Srzić i Softić, za sada su optuženi samo Šelebaj i njegovi "anonimni" pomagači te Svilan u zasebnom postupku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:14