BEZUVJETNE KAZNE

AFERA 'KAKO SAM ZA 200 KUNA POSTAO MAĐAR' DOBILA PRAVOSUDNI EPILOG Dvojac koji je Hrvatima i Srbima plaćao da promijene nacionalnost mora u zatvor

 
Optuženi Gordana Musa Balaz i Atila Soka
 CROPIX

Afera u kojoj je najmanje 11-ero građana Baranje podmićeno kako bi za potrebe parlamentarnih izbora održanih 2016. godine promijenili svoju nacionalnost u mađarsku i potom na izborima na listi za saborskog zastupnika mađarske nacionalne manjine svoj glas dali Robertu Jankovicsu, kandidatu DZMH, dobila je svoj prvostupanjski sudski epilog osuđujućim presudama na bezuvjetni zatvor za optužene Atilu Soku (46) iz Grabovca i Gordanu Musa-Balaš (58) iz Karanca. Soka je za sedam kaznenih djela protiv biračkog prava osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu dana zatvora, dok je Musa-Balaš za četiri kaznena djela osuđena na jedinstvenu kaznu od 10 mjeseci zatvora.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Mirne Grgić nakon dugotrajnog i često sabotiranog suđenja zaključilo je kako je Soka podmitio sedam osoba, a Musa-Balaš, inače zaposlenica Centra za socijalnu skrb u Belom Manastiru, četiri osobe, pri čemu je jednoj ženi, korisnici socijalne pomoći, čak i prijetila da će joj "uzeti dijete, kuću i socijalnu pomoć" ako ne pristane na promjenu nacionalnosti kako bi mogla glasati za Jankovicsa.

Među ljudima koji su preko noći postali Mađari bilo je i Hrvata i Srba, a praktički svi su bili u statusu socijalno ugroženih osoba, kojima je svaka kuna bila gotovo kao dar s neba. Stoga i ne čudi što su neki od njih pristali na ovakve zahtjeve, iako su za promjenu "dresa" dobili gotovo pa smiješnih 100-200 kuna. Modus operandi pak bio je gotovo istovjetan u svim slučajevima. Nakon što bi ljudi pristali promijeniti nacionalnost, Atila Soka, a katkad i sin Muse-Balaš, automobilom bi ih vozili u ured državne uprave, gdje bi oni potpisali formular kojim su u biračkom smislu postali Mađari.

- Soka nas je odvezao u Osijek u ured u Županiji, tamo smo nešto potpisali, a on je rekao: "Sad ste Mađari!" Dao je mojoj supruzi 100 kuna i obećao da će nam poslije dati još 100, ali više ga nismo vidjeli. Inače, s njim nisam u sukobu, ali poznajemo se dugo. On je prije bio s mojom sadašnjom ženom, ali sam mu je ja preoteo - rekao je u svom svjedočenju Dalibor Vrbanić, jedan od onih koji su postali Mađari.

Zagreb, 130418. 
Markov trg.
Sabor.
Konferencija za medije Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika.
Na fotografiji: Robert Jankovics.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Robert Jankovics

- Trebali smo glasati za Jankovicsa, ali nismo izašli na izbore, jer smo smatrali da je to nepravedno - dodao je Vrbanić. Neki od svjedoka na sudu su potvrdili kako su za "transfer" nagrađeni novcem, dok se nekima dogodila potpuna amnezija, pa se nisu ničega sjećali, no sud je u konačnici relevantnim smatrao iskaze koje su dali u pretkaznenom postupku, kada su svi redom govorili da im je za promjenu nacionalnosti nuđen novac. Doduše, neki od njih nikada nisu dobili obećanih 100 kuna. Dio njih na kraju je i dao svoj glas Jankovicsu, a dio nije ni izašao na izbore, jer su, kako su kazali, u međuvremenu shvatili da su prevareni. U tome su im, doduše, pomogli i Jankovicsevi suparnici na izborima iz SMU-a Deneš Šoja i Šandor Juhas, koji su ih, čuvši što se događa, posjećivali i govorili im da bi sve trebali prijaviti policiji, jer je riječ o kaznenom djelu, što su neki od njih i učinili, pa je u konačnici pokrenuta istraga koja je rezultirala optužnicom i suđenjem protiv Soke i Muse-Balaš.

U istrazi pak nije utvrđena sumnja da je Jankovics stajao iza toga, ali optužnica jasno navodi da se sve događalo kako bi "novi Mađari" glasali za njega. On je na kraju i pobijedio Juhasa, i to za 311 glasova više, čemu zasigurno nisu presudili glasovi "kupljenih Mađara". Zanimljivo je kako je Hrvatska u kolovozu 2016. u samo pet dana dobila 89 novih Mađara na biračkom popisu, od čega ih je u Osječko-baranjskoj županiji bilo 74.

Sud je Soki i Musi-Balaš odredio bezuvjetnu zatvorsku kaznu smatrajući da su iskoristili socijalno ugrožene osobe i time, uz počinjenje kaznenog djela, pokazali "moralno neprihvatljivo ponašanje". Jedna od svjedokinja, Antonija Novaković, na sudu je rekla i kako je Soka za vrijeme suđenja dolazio k njezinoj majci Katici tražeći od nje da utječe na Antoniju kako ova ne bi svjedočila na sudu. Soka i Musa-Balaš negirali su krivnju. Soka je iskazao da nikome nije nudio niti dao mito. Isto je kazala i Musa-Balaš, uz napomenu da su svjedoci instruirani od Deneša Šoje, a sve kako bi se nju i Soku optužilo za nešto što nisu počinili. Sud im nije povjerovao, no priča tu nije završena, jer će obrane sasvim sigurno uložiti žalbe na ovakvu presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 08:54