SVJEDOČENJE BIZNISMENA

!!! ISKLJUČENO PO NALOGU GLAVNOG UREDNIKA !!! AFERA REMORKER 'Slovensku smodirektoricu cijelu obukli u L. Vuitton, ali ona je bila alpinistica'

Radić je govorio o tome kako su podmićivali poslovne partnere za proboj u trgovini farmaceutskim proizvodima u svijetu
 Feđa Klarić/CROPIX

Krstarenja po Jadranu, skupi parfemi, Louis Vuitton torbice, satovi, večere, a ponekad i po par tisuća eura, sve su to bili pokloni koje bi splitski biznismen Zvonko Radić i njegovi suradnici darovali svojim poslovnim partnerima kako bi zadržali njihovu naklonost u međunarodnoj trgovini farmaceutskim proizvodima.

Tvrtka Piramida, kojoj su se od 2006. do 2012. na čelu nalazili Radić, zatim Vedran Vilović i Krešimir Hlede, bavila se proizvodnjom ambalaže za lijekove te su joj, logično, najveći klijenti bile velike farmaceutske tvornice.

- Nama se uvijek događalo kada smo negdje na nekoj večeri da ispadnemo malo suficijentni jer ovi naruče bocu vina od 500 dolara, i nama to bude strašan šok. Nismo se na taj način mogli afirmirati u takvim krugovima - ispričao je na saslušanju Radić, ne traživši alibi za ono što su radili. Jednostavno tvrdi da je to bila nužnost da bi njegova tvrtka opstala - i uspjela. U jednom trenutku Radić je rekao da je pun ponosa na svoju tvrtku.

- Meni je ovo težak trenutak u životu. U 10 godina napraviti jednu takvu firmu koja je među 4 najbolje u Europi. Danas proizvodi 450 milijuna ampula i zapošljava 150 ljudi. To je bio razlog osnivanja crnog fonda, a sada evo vidite, to završava kaznenim prijavama koje su posve nevažne u odnosu na ono što se dogodilo u tom poduzeću. Volio bih jednom kad imate vremena da zaguglate Poslovnu Hrvatsku i da vidite kako je Piramida imala nevjerojatan rast - predložio je Radić na ispitivanju tužiteljici.

Nekoliko godina kasnije, pak, taj crni fond za podmićivanje potencijalnih poslovnih partnera dovest će ga zajedno s Vilovićem i Hledeom na optuženičku klupu, a budući da su se nagodili s tužiteljstvom, bit će im izrečene novčane kazne od ukupno 1,3 milijuna kuna, te će morati odraditi 8 mjeseci dobrotvornog rada.

Novac su izvlačili preko tvrtke Remorker Igora Premilovca, iste one preko koje su novac prali i HGK i HAC ali, kako se otkriva, i niz hrvatskih marketinških tvrtki.

Radić je ispričao da su među ostalim darovali po par tisuća eura Nenadu Ognjenoviću, direktoru srbijanske Galenike, kojemu se u Srbiji sudi zbog malverzacija.

U poslovanju s Krkom i Hemofarmom nikada nisu davali novac, ali bi im ljeti organizirali krstarenje s obiteljima i sve bi to vodili kao workshop. Voditeljima poduzeća uvijek su davali neke poklone, satove, parfeme, torbice...

No ponekad bi lobiranje bilo pucanj u prazno.

- Sjećam se jedne iz Slovenije. Na silu smo je stavili u Louis Vuitton da bismo ušli u Lek Ljubljanu. Ona je rekla ‘hvala vam lijepa’, ali kad smo je zvali, uopće se nije javljala - ispričao je Radić ne mogavši suspregnuti smijeh na saslušanju. - Kasnije su nam rekli da smo budale, da je ona alpinistica i da njoj sve to ništa ne znači - prisjetio se Radić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:16