VISOKI KAZNENI SUD

Afera SMS: Potvrda osuđujuće presude Franji Vargi i Blažu Curiću ili novo suđenje?

Krešimir Vilajtović: ‘Postoje barem četiri razloga za ukidanje presude. USKOK-ova optužba je izmišljotina‘
Franjo Varga
 Vlado Kos/Cropix

"Ja ne znam je li ovaj slučaj izazvao međunarodno zgražanje, no znam kako je činjenica da je čelnik čovjek DORH-a (Dražen Jelenić op.a) bio član jedne udruge izazvala zgražanje. Znam da je zgražanje izazvala i činjenica da je član sudskoga vijeća koje je sudilo ovaj predmet (Darko Krušlin op. a.) uhićen zbog primanja mita od Zdravka Mamića."

Rekao je ovo, među ostalim, odvjetnik drugooptuženoga Blaža Curića, Krešimir Vilajtović u svojemu izlaganju na drugostupanjskoj sjednici u tzv. aferi SMS, pred Visokim kaznenim sudom (VKS).

Jučer je na VKS-u održana sjednica na kojoj su izlagane žalbe o u navedenome slučaju, u kojemu su, podsjetimo, bivši MUP-ov informatičar Franjo Varga te bivši vozač u Ministarstvu poljoprivrede i umirovljeni specijalac Blaž Curić na osječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni na 3,5 odnosno dvije godine zatvora. Prema presudi, Varga je krivotvorenim SMS-ovima između tadašnjeg glavnoga državnoga odvjetnika Dinka Cvitana te sudaca pokušao spriječiti da se krivnja dokaže bivšemu čelniku Dinama Zdravku Mamiću te bivšemu vlasniku Agrokora Ivici Todoriću. Curiću se, pak, na teret stavlja da je dojavio Vargi da je pod tajnim policijskim mjerama, poručivši mu da se riješi podataka s mobitela i informatičke opreme.

Ni Varga ni Curić jučer nisu nazočili sjednici već su svoje žalbe izlagali samo njihovi odvjetnici, a zastupnik DORH-a je svoj odgovor na žalbe i žalbu USKOK-a predao u pismenom obliku. Odluku o žalbama na nepravomoćnu presudu VKS će, kako je to jučer rečeno na sjednici, objaviti u primjerenom roku. Mario Poljak, odvjetnik Franje Varge, smatra da presuda mora biti ukinuta iz dva razloga - prvi je da prilikom izuzimanja Vargine informatičke opreme policija nije zaštitila opremu od mogućih naknadnih manipulacija, odnosno nisu napravili tzv. zrcalne kopije.

Drugi razlog prema Poljaku je to da se u konkretnom slučaju ne može raditi o sprječavanju dokazivanja jer je u trenutku kada je Mamić objavio Vargine poruke dokazni postupak protiv Mamića već bio zaključen. U slučaju Todorića, tada je u tijeku tek bila ekstradicija iz Velike Britanije, pa ne vidi kako je objava SMS-ova mogla spriječiti dokazati bilo što.

Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović je pak rekao kako postoje minimalno četiri razloga zbog kojih presuda mora pasti. Među ostalim naveo je da se u presudi navode podaci s Curićeva laptopa koji, kada je o tome pitao vještakinju, ona nikad nije analizirala. Vilajtović, koji je optužbu nazvao čistom izmišljotinom USKOK-a, naveo je kako se tu eventualno može raditi o drugom kaznenome djelu. Nepravomoćno izrečene kazne, na koje se također podredno žalio, nazvao je drakonskim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:12