NASTAVLJENO SUĐENJE

AFERA ŠTANDOVI Na raspravi se pojavio i Bandić, svjedok o radijskom spotu: 'Koliko ja znam našem su radiju plaćene naknade za emitiranje'

Jutros je u zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Milanu Bandiću, zagrebačkom gradonačelniku, pročelniku Ivici Lovriću i Zdenki Palac, direktorici Tržnica Zagreb u "aferi Agram".

Jutros se na raspravi pojavio i prvooptuženi Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, tako da je u sudnici svo troje optuženih.

Potom je predsjednik sudskog vijeća počeo s ispitivanjem svjedoka Ivana Jurića-Kaćunića. Jurić-Kaćunić je bio savjetnik Uprave Obiteljskog radija.

- Došla je narudžba o emitiranju radijskog spota. Iz Ureda gradonačelnika dobio sam informaciju da će se dogoditi to pokroviteljstvo akcije Udruge "U ime obitelji". Sve ostalo, snimanje spotova, događalo se između agencije "Mega Produkcije" i Udruge "U ime obitelji". Koliko ja znam "Obiteljskom radiju" su plaćene naknade za emitiranje radijskog spota - rekao je Jurić-Kaćunić.

Na pitanje zamjenika ravnatelja USKOK-a Svena Miškovića svjedok je odgovorio da se njegova komunikacija sa gradom odvijala preko Mire Lace, pročelnika gradonačelnkova Ureda, te da s Udrugom "U ime obitelji" nije komunicirao: Snimanje i emitiranje spota bio je odnos između agencije "Mega produkcija" i Udruga "U ime obitelji", rekao je svjedok, te odgovorio da je agencija platila cjelokupni trošak emitiranja "Obiteljskom radiju"; a nije znao tko je platio trošak agenciji.

"Jsete li razgovarali sa Mirom Lacom kome će se fakturirati trošak?", pitala je svjedoka odvjetnica Ksenija Vržina, braniteljica Milana Bandića.

"Meni je Miro Laco rekao da je grad Zagreb pokrovitelj, a da će svi odnosi biti regulirani s Udrugom "U ime obitelji":

Potom je u sudnicu pozvan svjedok Hrvoje Barišić.

- Ja sam bio direktor "Obitelljskog radija" koja emitira program "Antene Zagreb". Sjećam se da je došao upit iz grada Zagreba za mogućnošću oglašavanja. Nakon toga je došla narudžba od strane udruge. Primio sam je na mail, radilo se o količini emitiranja i vremenu. Ja sam je proslijedio u tvrktu Mega produkcija koja je bila zadužena za prodaju oglasnog prostora.

"Sjećate li se s kime ste komunicirali iz grada Zagreba vezano za navedeno oglašavanje? - pitao je svjedoka tužitelj Sven Mišković.

"Ne sjećam se, a moguće da je narudžba za emitiranje došla u email poruci u kojoj je došla i narudžba" - odgovorio je svjedok.

"Poznajete li Miru Lacu?", pitao je svjedoka predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović.

"Poznajem", odgovorio je svjedok.

"Kako inače komunicirate s njim?", pitao je svjedoka sudac.

"S Mirom Lacom komuniciram usmeno, na sastancima, ovo je jedini mail koji sam primio od njega", rekao je svjedok.

"Ako bi Vam Miro Laco dostavio jingl za objavu, zašto bi to Vama dostavio?", pitao je svjedoka sudac Majerović.

"Vjerojatno zato jer mene poznaje, te poznaje kako funkcionira radio. Mene su znali kao odgovornu osobu Antene Zagreb, a ja sam to proslijedio dalje u tvrtku Mega Produkcija koja prodaje oglasni prostor. Pretpostavljam da je Ivan iz te poruke savjetnik predsjednika Uprave Ivan Jurić-Kaćunić, odgovorio je svjedok Barišić.

"Jeste li komunicirali u vezi emitiranja spota s nekim iz Udruge "U ime obitelji?", pitala je svjedoka odvjetnica Ksenija Vržina.

"Mislim da sam iz Udruge obitelji dobio samo jedan mail"; odgovorio je svjedok i nakon toga mu je predočen mail u sudskom spisu, pa je svjedok potvrdio da je to taj email kojeg je on proslijedio Mega produkciji.

Ispitivanje dvoje svjedoka završeno je u 9.25 sati. Obzirom da nisu pristupili svjedoci Čepić i Gruborović, obrana se složila da se pročitaju iskazi dvoje nepristupjelih svjedoka, sa čime se složio i zastupnik optužbe.

Nadalje, tužitelj je odustao od ispitivanja svjedokinje Antonije Visković, koju je predložio USKOK, pa su pročitani iskazi to troje svjedoka, kao i svjedoka Andreje Jurić i još jedne svjedokinje koje je predložio USKOK.

Ured gradonačelnika trebao je dostaviti neke spise koje je sudac Majerović zatražio po službenoj dužnosti.

"Nazvat ću ured gradonačelnika i tražiti da mi to dostave to danas tijekom dana dostave kako znaju i umiju. Toga ima poprilično".

Ukoliko ti spisi danas stignu, obrana i optužba će izvršiti sutra tijekom jutra uvid u tu dokumentaciju, a u 10 sati bi trebalo početi iznošenje obrane optuženih.

Kad je sudac Majerović rekao da će zatražiti dokumentaciju od Ureda gradonačelnika, nastalo je komešanje pa je to sudac prokomentirao 'Vidim nemir u redovima optuženih!”'

Radi se o dokumentaciji iz grada u kojoj je vidljivo kako je donosena odluka o pokroviteljstvu nad Udrugom “U ime obitelji” za prikupljanje potpisa za referendum “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” krajem rujna i početkom listopada 2014. godine.

Milan Bandić prvi je napustio sudnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:36