SMRT UMIROVLJENIKA

Agresivnom biciklistu izrečena presuda za fatalni okršaj u Zagrebu: ‘Udarali ste ga nogom u glavu...‘

Jasmin Stojaković (42) u rujnu prošle godine nanio je stravične ozljede glave Željku P. (66)

Presuda Jasminu Stojakoviću

 Darko Tomas/Cropix

Nepunih devet mjeseci nakon što je nanio stravične ozljede glave Željku P. (66) dok je šetao psa, i koji je odmah preminuo na pločniku zagrebačkih Kruga, na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora Jasmin Stojaković (42). U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 28. rujna prošle godine, istražni zatvor mu je produljen radi njegove strukture ličnosti te sklonosti agresiji pa postoji mogućnost ponavljanja djela, no zbog obiteljskih (ne)prilika sud ga je oslobodio plaćanja sudskih troškova.

"Žao mi je zbog svega ovoga. I bio sam svjestan da će mi biti teško dokazati svoje radnje" - rekao je nakon objave presude Stojaković sutkinji koja mu je potom održala lekciju kako mora preuzeti odgovornost za vlastite postupke te da su samokontrola i samokritičnost važni u životu.

- Utvrđeno je da ste počinili kazneno djelo, a to proizlazi i iz vaše obrane. Ne osporavate činjenicu da ste nogom udarili oštećenog gospodina Željka P. u glavu i da je uslijed toga pao na tlo. Svjedokinja je opisala način vašeg kretanja, verbalnu prepirku i onda udarce nogom u glavu. Osporavali ste da on nije vas fizički napao, kao i činjenicu da ste ga udarili nogom i dok je ležao na podu. Udaljili ste se s mjesta događaja kad ste vidjeli da ne možete pružiti pomoć. Pokušali ste otkloniti odnosno umanjiti kaznenu odgovornost. A iz kombiniranog vještačenja psihologa i psihijatra proizlazi da je vaša ličnost takva da negira svijest i postojanje takvih momenata - rekla je sutkinja obrazlažući presudu. Dodala je i da je za navedeno djelo zapriječena kazna između tri i 15 godina te da će kazna od četiri godine postići svrhu.

image

Presuda Jasminu Stojakoviću

Darko Tomas/Cropix
image

Presuda Jasminu Stojakoviću

Darko Tomas/Cropix

Podsjetimo, tragediji je prethodio verbalni okršaj na puteljku uz Aveniju Marina Držića, na kraju Nalješkovićeve ulice oko 9.40 sati kojim je Željko P. prolazio sa svojim psom mješancem Edijem kojeg je držao na povodcu, a Stojaković je gurao bicikl. Kako su nam svjedoci nakon nesreće ispričali, biciklom je zamalo zakačio povodac pa je ubrzo izbila svađa, a nakon dva udarca nogom od kojih je prvi bio u glavu kojom je umirovljenik u padu udario u asfalt, a drugi udarac nogom u trbuh, biciklist se odvezao u smjeru Novog Zagreba. Nesretnom umirovljenom vojnom licu oko kojega je neutješno cvilio njegov pas Edi nažalost više nije bilo spasa. Zagrebački kriminalisti zasukali su rukave te kroz iscrpno istraživanje i pregled videonadzora uzduž trase sve do novozagrebačkog Zapruđa uspjeli su rekonstruirati bijeg misterioznog bicikliste te mu ući u trag u tek nešto više od 24 sata.

U pretresu stana, kako smo tad objavili uz popratni foto i video sadržaj, policija je pronašla te izuzela bicikl s kojim se Stojaković udaljio.

image

Presuda Jasminu Stojakoviću

Darko Tomas/Cropix
image

Presuda Jasminu Stojakoviću

Darko Tomas/Cropix

Otac osumnjičenog, s kojim smo popričali dok je trajao pretres, bio je u totalnom šoku. Jutro nakon što je vijest o pretučenom šetaču psa i odbjeglom biciklisti obišla cijelu zemlju, sin ga je nazvao na telefon da dođe u stan po njihova 12 godina starog psa navodeći da za njega nema živaca se brinuti.

Pritom mu nije spomenuo sukob od dan ranije s prolaznikom zbog psa.

- Kad me policija nazvala iz Heinzelove i šturo mi rekla za incident i da mi je sin uhićen zanijemio sam jer sam čitao o tom napadu. Nisam ni u primisli imao da bi to mogao biti on jer nema bicikl. Od smrti majke sin tone, a kad sam mu rekao da sam jako bolestan i da moram na dijalizu, plakao je i postao utučen jer strahuje da će i mene brzo izgubiti. Dulje je vrijeme živčan i nervozan pa sam se radi toga odselio u vikendicu na selo da izbjegnem svađe sa sinom. Ne znam jesam li zakazao kao otac. Supruga i ja smo mu sve dali, iako živimo skromno. Nikad nije stekao radne navike. Režije i hranu sam mu financirao ja od svoje male penzije, žalio mi se kako mu susjedi idu na živce, kako buče i galame, a zapravo su se susjedi opravdano žalili na njega. Nije odgajan u agresiji, njemu je potrebna bolja psihijatrijska pomoć od one koju je jednom mjesečno dobivao - rekao je za Jutarnji nakon zločina otac osumnjičenog Stojakovića.

image

Presuda Jasminu Stojakoviću

Darko Tomas/Cropix
image

Presuda Jasminu Stojakoviću

Darko Tomas/Cropix
image

Presuda Jasminu Stojakoviću

Darko Tomas/Cropix
image

Presuda Jasminu Stojakoviću

Darko Tomas/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:34